Nichita vrea să deţină controlul la ApaVital

vineri, 31 mai 2013, 01:50
2 MIN
 Nichita vrea să deţină controlul la ApaVital

Primarul Gheorghe Nichita s-a declarat nemulţumit că municipalitatea nu este acţionar majoritar la societatea ApaVital. Edilul a specificat că veniturile societăţii sunt realizate în proporţie de 92% de consumatorii de pe raza municipiului, iar acest procent nu se regăseşte şi în acţionariatul ApaVital. Societatea este împărţită între Consiliul Judeţean şi celelalte consilii locale. CJ deţine astfel 99,69% din acţiunile societăţii, adică părţi sociale în valoare de 786.314 lei. Consiliile locale au mai rămas astfel cu 0,31% din acţiunile societăţii, unde se încadrează şi Primăria Iaşi.

 

„92% din încasări se datorează populaţiei municipiului Iaşi. Nu suntem recunoscuţi ca parteneri în ApaVital. Nu este normal ca CJ să fie acţionar majoritar la ApaVital. Cred că ieşenii au nevoie de mai multe investiţii în reţeaua de apă“, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Conducerea ApaVital i-a răspuns edilului că este dispusă să iniţieze discuţii pe schimbarea acţionariatului. „Aveţi control prin ceea ce facem la Arsacis, aveţi reprezentanţi acolo. Mă bucur că aţi ridicat problema acţionariatului. Când doriţi, vom deschide această discuţie şi la CJ“, i-a răspuns Mihai Doruş, directorul tehnic al ApaVital.

„În urma transformării în societate comercială, patrimoniul regiei a fost împărţit în capital social şi alte rezerve. Capitalul social este de 78,8 milioane de lei, format din 788.723 acţiuni cu o valoare nominală de 100 de lei, forma de organizare fiind societate pe acţiuni“, detaliază reprezentanţii ApaVital. Discuţii în contradictoriu au fost şi legate de redevenţa pe care o plăteşte Primăria pentru bunurile concesionate de ApaVital. Primăria a propus ca această sumă să fie folosită de ApaVital în contul cofinanţării pe care muncipalitatea trebuie să o asigure la proiectul european de reabilitarea reţelei de apă. Această propunere a fost amânată pentru viitoarea şedinţă de consiliu local. „Redevenţa aferentă mijloacelor fixe care sunt în patrimoniul municipalităţii se evidenţiază printr-un tarif de 0,20 de lei pe mc de apă potabilă şi care se strânge de ApaVital pentru investiţii. Noi am propus să fie folosită pentru cofinanţarea în proiectele europene la care noi contribuim. Ca să nu punem în pericol proiectele europene, nici veniturile Primăriei, am amânat proiectul să vedem dacă este bun amendamentul“, a mai spus primarul Gheorghe Nichita. ApaVital este una dintre puţinele societăţi pe acţiuni care înregistrează profit de câţiva ani. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri netă de aproape 120 de milioane de lei şi un profit de 8,1 milioane de lei.

Comentarii