De Business

Punem punctul pe știi

Noi amănunte în dosarul cărnii expirate. De la Iaşi se aprovizionau mai multe judeţe

vineri, 14 martie 2014, 02:50
5 MIN
 Noi amănunte în dosarul cărnii expirate. De la Iaşi se aprovizionau mai multe judeţe

Instituţiile de profil au intensificat verificările în cazul cărnii expirate. Au fost verificate magazine şi depozite ale firmei Gidacom. Patronul firmei nu a răspuns apelurilor repetate pentru a oferi un comentariu pe această temă.

Scandalul cărnii cu termen de valabilitate depăşit din depozitul firmei Gidacom din Tomeşti continuă. Comisarii de la Protecţia Consumatorului au efectuat, ieri, controale în supermarketuri, hipermarketuri şi alte unităţi de comercializare a produselor din carne, dar au găsit, preponderent, abateri referitoare la etichetarea produselor. Controlul a fost dispus de către Marius Duncă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care le-a solicitat comisarilor din teritoriu să verifice documentele de provenienţă, conformitatea, condiţiile de comercializare şi de depozitare a produselor. Dincolo de unităţile de comercializare, au fost efectuate controale şi la punctele de lucru ale firmei Gidacom, deţinută de soţii Gheorghe şi Georgeta Grumăzescu. Potrivit datelor de la Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului, Grumăzescu are puncte de lucru atât în Iaşi, cât şi în alte două judeţe. În Iaşi există puncte în Siraj, în centrul comercial Phoenix (Bucium), în Alexandru, pe strada Ion Creangă în Tătăraşi, unde este şi sediul social al firmei, iar în alte judeţe se găseşte un punct de lucru în Bacău şi două în Suceava. Cel mai probabil, la punctele de lucru din cele două judeţe se află mici depozite de unde se distribuie către alte unităţi de comercializare.

 
 

 Grave probleme de etichetare

  
Deşi informaţiile făcute miercuri publice prezintă interes pentru o masă foarte mare a populaţiei, şefii instituţiilor cu atribuţii de control au interzis la a da detalii referitoare la unităţile unde se comercializează produse de la acest depozit. „Îmi pare rău, este o anchetă a procurorilor DIICOT (n.r. – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism) şi am fost informaţi că nu putem oferi date până ce aceasta nu va fi finalizată”, a transmis Gabriel Ciobanu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, DIICOT a ridicat de la SC Gidacom toate actele referitoare la provenienţa tuturor produselor, dar şi documentele încheiate de companie la tranzacţionarea acestora. Având în vedere că Gidacom tranzacţionează lunar o cantitate mare de produse din carne, o expertiză care să arate cu certitudine unde s-au vândut aceste produse ar putea dura chiar şi mai bine de o săptămână, potrivit unor surse. În ceea ce priveşte rezultatele controalelor efectuate de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, acestea au fost trimise la ANPC, urmând ca preşedintele Marius Duncă să le facă publice după ce va fi centralizată situaţia la nivel naţional. Surse din cadrul anchetei afirmă că au fost descoperite în special probleme de etichetare. Potrivit ANPC, miercuri s-au găsit la depozitul Gidacom 13,6 tone aripi de pui expirate din noiembrie 2013 şi cinci tiruri cu 100 tone de macrou cu încadrare în data durabilităţii minimale, dar cu caracteristici necorespunzătoare privind conformitatea produsului (arsuri de congelare, ambalaj deteriorat, semne organoletice modificate). Alături de aceste cantităţi au mai fost descoperite: 300 kg creier de porc fără elemente de identificare şi cu semne modificate organoleptice, arsuri, ambalaje deteriorate; 15 kg pipote, inimi de pui cu data durabilităţii minimale depaşită din 23 noiembrie 2013; 350 kg burtă congelată, creier porc, pulpe inferioare de curcan, import Italia şi Polonia fără documentele de provenienţă de la producător şi 10 kg macrou depozitat în saci, fără elemente de identificare. Potrivit unor surse, inspectorii DSV au intensificat controalele la depozitul lui Gheorghe Grumăzescu din Tomeşti, în sensul în care au verificat mai amănunţit cantitatea oprită temporar de la comercializare. Astfel, există posibilitatea ca, după definitivarea tuturor controalelor, cantităţile menţionate anterior să fie diminuate. Mai mult, în prezent există în laboratoarele de specialitate mostre din toate produsele menţionate, urmând ca la mijlocul săptămânii viitoare să fie făcute publice rezultatele.
 
 

Episodul pilot

 
Gheorghe Grumăzescu nu a dorit, ieri, să răspundă apelurilor telefonice, pentru a oferi comentarii referitoare la noile controale de la depozit. Soţii Grumăzescu deţin unul din cele mai mari depozite de carne din Iaşi şi alimentează unităţi şi magazine din cel puţin trei judeţe. Conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, administatorul societăţii a raportat pentru anul 2012 o cifră de afaceri de aproximativ 68,5 milioane de lei (15 milioane euro). Din anul 2003 şi până în 2012, cifra de afaceri a Gidacom SRL a crescut de aproape 13 ori. La fel de spectaculoase se prezintă profitul obţinut. Dacă în anul 2003, Gidacom SRL avea circa 170.000 lei profit, în urmă cu doi ani, firma era „pe plus” cu 2,1 milioane lei. Relevant pentru această creştere spectaculoasă a datelor financiare este scandalul izbucnit în 2007, în care personaje centrale erau Gheorghe Grumăzescu şi un cunoscut medic din cadrul DSV Iaşi. Într-un articol publicat de săptămânalul “Ieşeanul”, Grumăzescu era prezentat ca un prieten apropiat al medicului Iulian Vieru, cumătru şi văr cu Georgeta Grumăzescu, soţia lui Gheorghe Grumăzescu şi co-acţionar la Gidacom SRL. Atunci, probele dintr-un lot de 23,6 tone de copănele de pui ieşiseră pozitive la testul de Salmonella, iar la trei săptămâni după verificările DSV-ului o echipă mixtă  de control a Prefecturii, DSV-ului şi Protecţia Consumatorului a descoperit cinci tone de pulpe suspecte, provenite de la Distrib Car Fruct Vaslui, o societate parteneră Gidecom SRL. În urma verificărilor, s-a constatat că marfa era în pragul expirării, deşi, potrivit actelor însoţitoare ale mărfii, acestea erau catalogate drept proaspete. La acea dată, administratorul societăţii a scăpat doar cu o simplă amendă, deoarecele produsele nu erau expirate. La nivel naţional, în reţeaua cărnii sunt implicate 80 de persoane, în special administratori de firme. Până ieri seară au fost audiate aproape toate părţile implicate. De asemenea, doi funcţionari publici, unul din cadrul Oficiului de Protecţie a Consumatorului Cluj şi un altul din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare sunt bănuiţi că au oferit sprijin reţelei de evaziune.
 

 

 

Comentarii