Noi şanse la viaţă pentru cei grav bolnavi. Prelevarea de organe poate fi reluată

sâmbătă, 30 august 2014, 01:50
2 MIN
 Noi şanse la viaţă pentru cei grav bolnavi. Prelevarea de organe poate fi reluată

Anul acesta, la Iaşi au avut loc doar 6 prelevări. Comparativ, la Cluj au fost 29 de prelevări în aceeaşi perioadă

Activitatea Centrului Regional de Transplant din Iaşi (CRT), singurul centru specializat din zona Moldovei, nu mai este în pericol. După rectificarea bugetară, CRT a primit 200.000 de lei şi astfel poate să se ocupe cu promovarea donării de organe în rândul familiilor care au membri în moarte cerebrală, respectiv cu prelevarea acestora. Potrivit conducerii CRT, banii primiţi sunt suficienţi pentru ultimele luni ale lui 2014. „Bugetul a fost suplimentat cu 2 miliarde de lei (vechi – n.r.) după rectificarea bugetară. Din punctul nostru de vedere, banii vor ajunge pentru activitatea din partea a doua a anului“, a spus dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonator CRT.

Ultima prelevare de organe realizată în centrul ieşean a avut loc vineri, 6 iunie, când, practic, s-au terminat şi fondurile. Atunci, trei persoane din zona Moldovei au primit şansa la o viaţă mai bună, după ce o familie din judeţul Neamţ şi-a exprimat acordul pentru ca medicii ieşeni şi cei bucureşteni să prelevezi corneele, ficatul şi rinichii fiului. În cadrul CRT, s-au realizat până în luna iunie şase prelevări de organe – trei la Iaşi, două la Piatra Neamţ şi una la Bacău – şi au fost depistaţi 10 posibili donatori, în celelalte patru cazuri motivele medicale fiind cauza pentru care prelevarea nu a mai avut loc.

„Din iunie până în prezent au mai fost depistaţi posibili donatori, însă nu s-a putut preleva din cauze medicale“, a mai adăugat dr. Raluca Neagu. Centrul Regional de Transplant a avut anul acesta fonduri disponibile în valoare de 4,4 miliarde de lei vechi, bani care asigură doar prelevarea organelor, nu şi transplantarea acestora. Centrele care fac transplantarea primesc la rândul lor fonduri suplimentare. Spre deosebire de Iaşi, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca în primele şase luni s-au efectuat 29 de prelevări şi 58 de transplanturi, dintre care trei au fost duble, de rinichi şi pancreas în acelaşi timp. „În cadrul centrului facem prelevări de cord, care ajunge la centrul din Târgu Mureş, ficat, piele, tendon, care merg la Bucureşti, cornee, care ajunge la Iaşi, rinichi şi pancreas, care rămân la noi. Anul trecut ne-au felicitat medicii de la Spitalul din Barcelona pentru numărul de transplanturi efectuate“, a explicat dr. Dan Luscalov, coordonatorul programului de transplant pe zona Transilvaniei.

 

Comentarii