De Business

Punem punctul pe știi

O cunoscută firmă din Iaşi este vândută bucată cu bucată

luni, 06 aprilie 2015, 01:50
3 MIN
 O cunoscută firmă din Iaşi este vândută bucată cu bucată

 Lichidatorul Vinia SA a vândut active de 1,1 milioane euro, dar a încasat numai 9% din valoarea lor. Diferenţa este explicată de faptul că ele au fost cedate de creditori prin cesionari, restul datoriei fiind compensat.

Lichidatorul Vinia SA, ce a aparţinut omului de afaceri Cătălin Chelu, decedat anul trecut, a reuşit să vândă anul trecut active de peste 1,1 milioane euro fără TVA, dar a încasat în contul de lichidare doar 135.000 euro fără TVA. Motivaţia acestei diferenţe este dată de faptul că activele cele mai scumpe au fost cumpărate prin cesionari de unii creditori, astfel că s-a plătit doar garanţia de participare, restul sumei fiind compensat cu creanţa din tabel. Înfiinţată imediat după revoluţie, societatea a intrat în faliment în anul 2012, iar în prezent încă se încearcă valorificarea activelor rămase pentru a plăti creditorii. Pe 21 mai anul trecut, creditorii au aprobat o strategie de valorificare a bunurilor prin care s-a reuşit vânzarea mai multor bunuri, de la staţii şi unităţi de vinificare la tractoare şi instalaţii specifice acestui domeniu de activitate. Potrivit raportului lichidatorului judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania, în luna decembrie s-au organizat alte licitaţii, dar pentru că preţurile de pornire au coincis cu cele de evaluare nu s-a mai prezentat niciun ofertant. „Dat fiind că după ultimele licitaţii organizate, cu preţ de pornire 100% din preţul de evaluare, nu s-au mai arătat persoane interesate de achiziţionarea activelor rămase în patrimoniul debitoarei, lichidatorul judiciar urmează să propună creditorilor o nouă strategie de valorificare. În acest sens s-au colectat oferte de cumpărare de la diverşi potenţiali cumpărători, pentru diferite active individuale sau în bloc, s-au analizat activele rămase pe locaţii, modalitatea de divizare sau grupare a lor, astfel încât să fie cât mai accesibile pentru eventuali cumpărători”, se arată în raport. Noua strategie şi ofertele existente vor fi dezbătute de Adunarea Creditorilor pe data de 8 aprilie.

 
Cine sunt cumpărătorii
 
Raportul administratorilor judiciari arată că printre bunurile vândute anul trecut s-au numărat şi active importante pentru care s-a plătit avans reprezentând garanţie de participare urmând ca restul sumei să se stingă din creanţele pe care le au de recuperat unii creditori. Aceasta a fost procedura prin care au fost valorificate unitatea de vinificaţie de la Grabăn şi centrele de vinificaţie de la Tomeşti, Târgu Frumos şi Podu Iloaiei şi terenul arabil şi via din Tomeşti. În aceste cazuri, un anume Eugen Ungureanu, cesionar la Raiffeisen Bank, a plătit 10% din activele cu valori între 100.000 – 350.000 euro, restul sumei urmând să se compenseze cu creanţa garantată din tabelul creditorilor. De asemenea, firma SC Construct&Drum SRL, deţinută de cunoscutul om de afaceri din Hârlău Mihai Dan Cojocea, a achiziţionat cu 27.000 de euro unitatea de vinificaţie din Hârlău. În ultimele şapte luni, lichidatorul judiciar al societăţii Vinia SA a avut încasări totale de circa 650.000 lei şi a efectuat plăţi de 496.000 lei, cele mai mari sume fiind destinate plăţii salariaţilor şi deschiderii unui depozit la BRD.
 

 

 

Comentarii