O grădiniţă din Tătăraşi, prima pe ţară la un inedit proiect educativ

luni, 04 iulie 2016, 01:56
2 MIN
 O grădiniţă din Tătăraşi, prima pe ţară la un inedit proiect educativ

Educatoarele de aici au promovat educaţia micuţilor în aer liber, susţinând că cea în spaţii închise creează limitări copilului în activitatea de cunoaştere.

Un proiect inedit, pus în practică de o grădiniţă din Iaşi, a obţinut un punctaj de 98 în urma evaluării comisiei Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, clasând instituţia ieşeană pe primul loc. Proiectul de mobilitate şcolară Erasmus Plus „Educaţie fără pereţi – nouă ne place outdoor!“ a fost implementat de cadrele didactice la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 13, situată pe strada Vasile Lupu 104A.

„Proiectul s-a născut din nevoia de a realiza un număr cât mai mare de activităţi în aer liber cu copiii din grădiniţa noastră. Motivele pentru care nu a fost aprofundat şi folosit până acum conceptul de educaţie outdoor au la baza insuficienta formare a cadrelor didactice pentru realizarea activităţilor de acest tip şi lipsa de informare a părinţilor privind importanţa şi beneficiile activităţilor în natură. Am observat că desfăşurarea activităţilor în spaţiu închis îi limitează copilului aria de explorare, duce la scăderea gradului de atractivitate a activităţilor desfăşurate în grădiniţă, sedentarism şi alienare faţă de natură. Aceste efecte directe provoacă pe termen mediu scăderea interesului copiilor faţă de activităţi, dificultăţi de concentrare, de comunicare, obezitate, oboseală cronică sau hiperactivitate“, precizează Emilia Lucaci, coordonator de proiect.

Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea competenţelor necesare desfăşurării activităţilor de tip outdoor la cadrele didactice din grădiniţă, cresterea motivaţiei cadrelor didactice din grădiniţă pentru relizarea activităţilor de tip outdoor, creşterea gradului de conştientizare a importanţei activităţilor în aer liber de către părinţii copiilor din grădiniţă şi dezvoltarea de parteneriate şi colaborări internaţionale. Cadrele didactice vor participa la două cursuri de formare specifice şi la o activitate de job shadowing

Astfel, în luna octombrie, patru cadre didactice vor participa în Spania la cursul „Outdoor learning by real experience“, patru cadre didactice vor lua parte la activităţile de job shadowing într-o grădiniţă din Turcia, iar alte patru cadre didactice vor participa la cursul de formare „Outdoor education“ ce va avea loc în Portugalia.

Comentarii