O idee interesantă: Deputatul Blăjuţ vrea să fie relocat penitenciarul

miercuri, 04 martie 2015, 02:56
2 MIN
 O idee interesantă: Deputatul Blăjuţ vrea să fie relocat penitenciarul

În acest fel, s-ar reda comunităţii un spaţiu valoros şi s-ar putea construi de la zero un penitenciar modern.

 

Deseori, România a fost condamnată ce către CEDO din ca­uza nerespectării normelor minime de detenţie din penitenciare. În opinia deputatului independent Viorel Blăjuţ, în loc să plătim atâtea despăgubiri foştilor deţi­nuţi, mai bine am folosi banii res­pectivi plus fonduri europene pentru modernizarea închisorilor. Blăjuţ propune şi o idee interesantă pentru Iaşi: să fie relocat penitenciarul din Copou. Atât pentru a reda comunităţii un spa­ţiu valoros, cât şi pentru a construi în afara oraşului un nou penitenciar, de data asta după toate normele europene.    

„Vreau să fiu clar de la în­ceput: eu sunt convins că, într-o societate normală, întâi inves­teşti în şcoli moderne, şi abia pe urmă în puşcării moderne. Dacă educaţia dintr-o ţară este de ca­litate, şi oamenii din acea ţară greşesc mai puţin. Totuşi, avem o problemă: din cauza condi­ţiilor mizerabile din închisorile româneşti, pierdem procese la CEDO, şi suntem obligaţi să plă­tim despăgubiri foştilor deţinuti. Cu banii aceştia, la care am adă­uga şi fonduri europene,  –  aşa a procedat Spania!  – , putem mo­derniza multe penitenciare din România. Sau putem construi altele, după normele europene. Eu vin şi cu o propunere extrem de utilă pentru oraşul nostru, pentru Iaşi. Să facem diligenţele necesare, mai ales că avem un guvern care ne spune permanent că iubeşte Iaşul, pentru a reloca penitenciarul din Copou. În acest fel, am reda oraşului un spaţiu valoros, care ar putea fi fructificat cultural, tot vrem să devenim capitală culturală! Dar cu această ocazie, am şi construi în afara oraşului, la Tomeşti, de pildă, un penitenciar modern, care să se autofinanţeze şi care să ofere mai multe şanse la integrare socială deţinuţilor. Din puşcărie, trebuie să ieşi un om mai bun, mai responsabil, şi nu unul plin de ură împotriva societăţii“, ne-a declarat deputatul Blăjuţ.

Deputatul a făcut o interpelare în acest sens către ministerul de resort în care a cerut să-i fie comunicaţi paşii concreţi prin care un penitenciar poate fi relocat. În Spania, noile penitenciare, multe construite cu fonduri eu­ropene, au fost gândite ca instrumente de educaţie pentru libertate, care să garanteze reinserţia socială a celor care au greşit, dar şi-au plătit greşeala. 

Comentarii