De Sănătate

Punem punctul pe știi

O nedreptate strigătoare la cer: ucis cu pixul

vineri, 25 martie 2016, 02:58
3 MIN
 O nedreptate strigătoare la cer: ucis cu pixul

Un ieşean îşi poate pierde viaţa din cauză că a fost acuzat pe nedrept că este consumator de alcool. El a fost astfel exclus din programul naţional interferon free de tratament al hepatitei C, cu menţiunea „consum de alcool“, deşi testul specific arată clar valoarea 0,00. Ieşeanul nu bea deloc de peste 10 ani, tocmai din cauza bolii sale, lucru confirmat şi de medicul curant. Infecţioniştii ieşeni spun că de la Bucureşti moldovenii sunt adesea excluşi abuziv, pe motiv că cei mai mulţi ar bea alcool.  

Acceptarea unor pacienţi cu hepatită C în revoluţionarul program interferon free, lansat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pare a fi la Iaşi o adevărată loterie. Medicii infecţionişti susţin că unele dosare sunt neacceptate fără nicio motivaţie care să fie cuprinsă în prevederile programului, bolnavii din Moldova fiind consideraţi „cu probleme legate de consumul de alcool“, chiar dacă analizele de laborator nu arată acest lucru. Un exemplu în acest sens este cazul pacientului Ioan Gîdiceanu, căruia nu i s-a acceptat intrarea în program pe motiv că ar exista suspiciuni că bolnavul consumă alcool, în ciuda faptului că analiza Fibromax (n.r. – cea care poate ridica astfel de suspiciuni) a ieşeanului este egală cu zero. Deranjat de atitudinea CNAS, bolnavul intenţionează să-şi găsească dreptatea în instanţă, mai ales că s-a îmbolnăvit într-un spital de stat, în urma unei transfuzii pe care a primit-o acum 20 de ani.

Sistemul îşi bate joc de el de două ori

Ieşeanul Ioan Gîdiceanu, în vârstă de 52 de ani, a fost diagnosticat cu hepatită cu virus C în 1997, după ce în timpul unei intervenţii chirurgicale realizate de profesorul Cristian Dragomir la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a primit o unitate de sânge. „La nişte analize după operaţie am fost diagnosticat cu hepatita C. Profesorul Dragomir mi-a spus atunci să ţin regim adecvat, că boala se duce pe picioare. Aşa că am avut grijă cu alimentele, şi nu am consumat deloc alcool. De altfel, dacă aş fi consumat, nici nu cred că mai eram aici. Analizele pe care le-am depus la dosarul pentru terapia interferon free arată clar că nu beau şi că nu am astfel de probleme. Şi totuşi, nu am fost acceptat în program“, a arătat bolnavul. După diagnosticare, pacientul a intrat în evidenţele Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ Iaşi.

În toamnă, analizele acestuia au indicat că hepatita este avansată, în stadiul de fibroză F4, şi de atunci, împreună cu medicul curant, Gîdiceanu şi-a pus speranţele în noua terapie interferon free. După ce şi-a realizat dosarul întocmai cerinţelor, pacientul a aflat miercuri că nu va beneficia de tratamentul gratuit, din cauza unei explicaţii neîntemeiate. „Pe hârtia pe care am primit-o de la CNAS scrie că valoarea analizei GGT (n.r., gama-glutamiltransferază) este uşor modificată şi că medicul curant ar trebui să documenteze absenţa etiologiei etanolice sau existenţa abstinenţei de şase luni, în legătură cu consumul de alcool. Adică medicul ar trebui să mă urmărească? Dar cealaltă analiză, Fibromax, care spune că nu am consumat alcool, de ce nu a fost luată în seamă? Mi se pare o bătaie de joc, şi nu am de gând să renunţ, pentru că, dacă atunci când m-am îmbolnăvit nu am făcut nimic, cu toate că aveam toată îndreptăţirea, acum mi se refuză dreptul la sănătate“, a mai spus bolnavul.

Va acţiona CNAS în instanţă

Din cauza răspunsului CNAS, medicul curant al bolnavului, dr. Mihnea Hurmuzache, a depus un memoriu către această instituţie, explicând situaţia pacientului. „Valoarea GGT uşor crescută poate fi regăsită, conform studiilor din literatură, în numeroase afecţiuni hepatice, printre care şi hepatitele cronice. De altfel, pacientul nu a consumat deloc alcool în ultimii zece ani, conform anamnezei, acest fapt fiind evidenţiat clar de AshTest din Fibromax, care este la valoarea zero. De adăugat că, de la începerea terapiei, s-au aprobat dosare la pacienţi cu valori mult mai mari ale GGT şi AshTest, pacienţi care au încheiat cu succes terapia“, se arată în memoriul menţionat. Bolnavul aşteaptă acum un răspuns la memoriul depus şi este determinat să acţioneze în instanţă CNAS pentru nedreptatea făcută.

Comentarii