Păcăliţi de lidera de sindicat: Și-a convins colegii să contracteze mai multe credite pentru ea

miercuri, 17 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Păcăliţi de lidera de sindicat: Și-a convins colegii să contracteze mai multe credite pentru ea

Șase foşti sau actuali angajaţi de la Romtelecom Iaşi au poprire pe venituri după ce au fost păcăliţi de fostul lider sindical al companiei pentru a face credite bancare pentru el. Sindicalista Dana Manea, care între timp a ieşit la pensie, a fost trimisă ieri în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Riscă până la 20 de ani de puşcărie.

O femeie din Iaşi care a profitat de funcţia sa şi a înglodat în datorii şase colegi de muncă a fost trimisă ieri în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Dana Ma­nea, fost lider sindical la Romte­le­com, este acuzată de anchetatori de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave după ce, în urmă cu câţiva ani, şi-a convins colegii să contracteze mai multe credite pentru ea. Manea le-a promis că va achita contravaloarea împrumuturilor de la bănci, însă nu s-a ţinut de cuvânt, iar în prezent victimele sale au popriri pe salarii sau pensii.

Potrivit procurorilor, în perioada februarie 2006 – iunie 2007, Dana Manea şi-a convins cei şase colegi să facă 13 împrumuturi la diferite bănci din Iaşi. Valoarea totală a creditelor era la acea vreme de 292.800 de lei şi 28.900 de euro. Anchetatorii menţio­nează că datoriile erau scadente în 120 de luni, şi angajaţii au acceptat propunerile liderului lor sindical doar pentru a-şi păstra locurile de muncă. „Pen­tru a capta încrederea părţilor vătă­mate, învinuita s-a prevalat de funcţia de lider sindical la Romtelecom Iaşi cu autoritate în organizaţiile colective de conducere mai ales în ceea ce priveşte procesul de disponibilizări pe care îl decurgea compania la acea vre­me. Profitând de vulnerabilitatea victimelor, aflate sub spectrul pier­derii locului de muncă, învinuita i-a determinat să accepte şi să răspundă cererilor repetate de a face aceste credite“, a menţionat Carmina Pascal, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Lidera de sindicat a renunţat să mai plătească ratele

Procurorii au mai arătat că Dana Manea le făcea rost angajaţilor, legal, de documentele necesare contractării împrumuturilor. În momentul în care aceştia erau chemaţi la bancă pentru a ridica banii, Manea mergea cu ei şi lua integral sumele. Cei şase angajaţi ai Romtelecom nu şi-au pierdut la acea vreme locurile de muncă, dar aveau să rămână înglodaţi în datorii. Din 2009, Dana Manea nu a mai plătit ratele la bănci aşa cum îşi luase angajamentul, iar împotriva victimelor au început să curgă executările silite. Asta i-a determinat, începând cu noiembrie 2009, să depună plângeri împotriva fostului lider sindical. În urma anchetei, s-a concluzionat că valoarea totală a datoriei lăsate pe umerii angajaţilor se ridică la 193.695 de lei şi 28.898 de euro. În timpul anchetei, procurorii ieşeni au mai aflat că Dana Manea s-ar mai fi folosit de funcţia sa şi în trecut pentru a-i determina pe angajaţi să ia credite în numele ei. Alţi şase ieşeni au contractat, în perioada 2004 – 2005, 49.000 de euro, 10.000 de dolari şi 20.000 de lei. Acele împrumuturi au fost achitate însă de Manea, aşa că foştii ei colegi nu au mai făcut plângere.

În ceea ce priveşte actualele victime, Manea le spunea că are nevoie de bani pentru a-şi renova o casă, însă nu le-a mai dat nicio explicaţie după ce a încetat să plătească ratele. Ea a refuzat să dea declaraţii sau să explice ce a făcut cu banii şi în timpul an­chetei. Înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, infracţiune de care este acuzată Dana Manea, se pedepseşte, conform Codului Penal, cu până la 20 de ani de închisoare.

Comentarii