Patru boxeri juniori, dopaţi cu furosemid

miercuri, 20 septembrie 2017, 01:43
3 MIN
 Patru boxeri juniori, dopaţi cu furosemid
 
Printre aceştia se află şi ieşeanul Ionuţ Lupu, creditat cu medalie la CE din Bulgaria

 

Boxerii juniori David Andreaş, Ionuţ Marian Lupu, Marian Ciprian Dumitru şi Tiberiu Ionuţ Pălănceanu au fost depistaţi pozitiv cu furosemid, un diuretic, de către Agenţia Naţională Antidoping.  Cei patru sportivi au fost retraşi de la Campioantele Europene de juniori de la Albena (Bulgaria) în urma acestei situaţii. Testul a fost efectuat de ANAD la 12 septembrie, la Brăila. ANAD a trimis rezultatele testărilor şi la AIBA şi la Agenţia Mondiala Anti-Doping, sportivii riscând o suspendare de minimum doi ani.Cel mai probabil, cei patru juniori au folosit medicamentul Furosemid pentru a scădea în greutate şi a se încadra în limitele categoriei. Alături de boxeri în ţară se vor întoarce şi antrenorii lotului de juniori Valentin Vrânceanu, Valentin Anghel şi George Anghel, care pot fi şi ei suspendaţi cel puţin doi ani. Campionatele Europene de juniori de la Albena se defăşoară între 17 şi 26 septembrie.

''Drept urmare, pentru a nu a aduce o umbră asupra Campionatului European de Juniori, în desfăşurare la Albena şi pentru a nu afecta spiritul de fair-play al competiţiei, Federaţia Română de Box a decis să îi retragă de la CE Albena 2017 pe cei patru sportivi, împreună cu trei dintre antrenorii lotului naţional, responsabili de pregătirea echipei naţionale. Toţi se află în stare provizorie de suspendare până la încheierea anchetei care a fost declanşată astăzi dimineaţă de către FRB.  ANAD a informat AIBA şi EUBC despre acest caz, Federaţia Internaţională de Box (AIBA) urmând a dicta suspendările in cazul sportivilor şi antrenorilor. La reecentul Campionat Naţional de Juniori desfăşurat in august 2017, sportivii din lotul naţional au fost testaţi doping, toate rezultatele fiind atunci negative'', se arată în comunicatul FR de Box, unde se mai precizează că la recentul Campionat Naţional de Juniori desfăşurat în august 2017 sportivii din lotul naţional au fost testaţi doping, toate rezultatele fiind atunci negative.

Preşedintele FR de Box, Vasile Cîtea, a primit cu stupefacţie vestea cazului de dopaj în care sunt implicaţi patru pugilişti român. Vasile Cîtea a declarat pentru AGERPRES că testele antidoping au fost efectuate de ANAD pe 12 septembrie, fără a fi solicitate de FR de Box, şi rezultatele au ajuns abia luni, după ce delegaţia română se afla deja în Bulgaria. ''Aşa e procedura şi durează până la 10 zile. Nu am făcut noi, federaţia, comanda pentru aceste teste, ANAD le-a făcut din proprie iniţiativă, din informaţiile pe care le am. De la federaţie nu a plecat nicio solicitare de a se face aceste teste. Noi am cerut un răspuns cât mai rapid, pentru că duminică au plecat. Am primit răspunsul luni seara, la ora 18,00. A fost ca o lovitură de topor, nu ne aşteptam la aşa ceva. Nu am mai avut evenimente de genul ăsta de foarte mult timp la federaţie. Eu cred că a fost pur şi simplu o joacă, o curiozitate copilărească, dar problema este că cineva trebuia să stea cu ochii pe ei. Sunt convins că au avut discuţii pe tema asta şi ştiau cât de riscant este să te joci cu substanţe de genul ăsta, dar totuşi s-a întâmplat'', a spus Cîtea. Conform acestuia, Valentin Vrânceanu şi fraţii Valentin şi George Anghel  au făcut echipa tehnică aprobată de Biroul federal în formula adceasta. FR de Box, fără finanţare de ani de zile de la MTS, traversează un nou moment delicat cu acest neaşteptat caz de dopaj la nivelul juniorilor.

Printre cei patru, cel mai bine cotat în lupta pentru medalie era ieşeanul Ionuţ Lupu, care a cucerit titlul naţional de juniori, la Brăila, pregătit la CSM Gladiatorul Iaşi de către antrenorul Radu Zarif

foto: Ionu] Lupu (st=nga), elevul antrenorului Radu Zarif, avea [anse mari la Albena

Comentarii