De Business

Punem punctul pe știi

Peste 90% dintre turiştii care cumpără pachete pentru sărbătorile de iarnă sunt români

joi, 12 decembrie 2013, 10:42
4 MIN
 Peste 90% dintre turiştii care cumpără pachete pentru sărbătorile de iarnă sunt români

Peste 90% dintre turiştii care aleg să îşi petreacă sărbătorile de iarnă în România cumpărând pachete specializate prin agenţii sunt români, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Voican, director general al agenţiei de turism Bibi Touring Touroperator.

,,Pentru sărbători, Crăciun şi Revelion, dar şi pentru sezonul de iarnă în general, sub 10% din turiştii din staţiunile montane din România sunt străini. Aceştia provin din ţări precum Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Israel, Serbia, Spania, Franţa, Anglia, Turcia. Turiştii din Rusia, Moldova şi Ucraina, precum şi o parte dintre cei din Serbia, aleg şi Crăciunul şi Revelionul pe rit vechi, la începutul lui ianuarie. Cererea cea mai marea pentru perioada sărbătorilor a fost pe Valea Prahovei, în special pentru staţiunile Poiana Braşov, Sinaia’, a spus Adrian Voican.

Cel mai ieftin pachet cumpărat pentru Crăciun a fost de 281 lei/persoană pentru un sejur de trei nopţi la Durău, iar cele mai scumpe au trecut de 3.500 lei/persoană de sejur la hotelurile din Poiana Braşov.

,,Pe litoralul românesc am avut pachete de la 451 lei/persoană/sejur 2 nopţi, dar şi oferte de last minute, la 1.941 lei/persoană/sejur 3 nopţi cu upgrade gratuit la apartament, în Mamaia. Pentru Revelion, peste 90% din locuri sunt deja rezervate, inclusiv pe litoral. Noi am lansat ofertele pentru Crăciun şi Revelion încă de pe data de 1 august 2013, când am oferit reduceri de până la 50%’, a spus Adrian Voican.

Valoarea medie a unui pachet cumpărat de un turist străin care vine de sărbători în România este cuprinsă între 600 şi 800 de lei.

Turiştii care doresc să petreacă tradiţional sărbătoarea Crăciunului sunt aşteptaţi în pensiunile agroturistice.

‘Avem, încă, locuri disponibile în toate zonele ţării. Preţurile la o pensiune de 2 margarete încep de la 400 de lei de persoană, pentru 3 zile, cu mic dejun şi cină’, a arătat Marilena Stoian, preşedinte fondator al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Un pachet inedit este la hotelul de gheaţă de la Lacul Bâlea. O cameră în hotelul de gheaţă va putea fi închiriată cu 300 de lei pe noapte, iar un iglu cu 400 de lei. O cină sofisticată în restaurantul îngheţat, cu meniu servit în farfurii şi pahare de gheaţă, va costa 250 de lei de persoană.

În Sinaia, unele hoteluri de trei stele oferă pentru pachetul de Crăciun, în valoare de 1.040 lei/persoană/sejur de trei zile, acces gratuit la centrul SPA, seri de karaoke şi seri cu spectacole tradiţionale. Tot în Sinaia, un pachet de patru zile la un hotel de 4 stele, pentru Crăciun, costă 1.540 lei. În Buşteni, la o vilă de trei stele, un pachet cu cazare 5 nopţi, demipensiune, cină festivă şi petrecere de Crăciun costă de la 950 lei/2 persoane/camera dublă.

În Buşteni, un pachet de Crăciun la 3 stele costă între 400 lei şi 800 lei/persoană, iar la 4 stele între 600 lei şi 900 lei/persoană. De Revelion, la un hotel de 3 stele, pachetele costă între 100 lei şi 1500 lei/persoană, iar la 4 stele între 1200 lei şi 1.800 lei/persoană.

,,Pentru schi, turiştii străini preferă Poiana Braşov care are pârtii mai lungi, dar şi Sinaia. Când vremea e nefavorabilă în cele două staţiuni, străinii aleg şi pârtiile din Azuga, Predeal, Buşteni şi zona Moeciu – Fundata’, spune Adrian Voican.

O altă noutate pentru sezonul sărbătorilor de iarnă Crăciun şi Revelion o reprezintă faptul că din ce în ce mai mulţi hotelieri vin în întâmpinarea turiştilor cu pachete all inclusive sau ultra all inclusive, cu pachete de la 1.200 lei/persoană până la 3.900 lei/persoană.

,,Cea mai vândută zonă rămâne Valea Prahovei. Din păcate, în acest an, numărul românilor care şi-au cumpărat pachete pentru Crăciun şi Revelion prin agenţiile de turism a scăzut cu circa 15% comparativ cu anul 2012. Oferta a fost variată, cuprinzând hoteluri în staţiuni precum Poiana Braşov, Sinaia, Azuga, Bran, Buşteni, Băile Govora, Bucovia, Vatra Dornei’, a spus Teodor Călimănescu, directorul general al agenţiei Europa Travel.

Cei care au optat pentru un Crăciun la Băile Govora au plătit 600 de lei pentru trei nopţi cu mic dejun. Preţul pentru un hotel de patru stele în Gura Humorului este de la 1.400 lei/pesoană pentru 4 nopţi de cazare cu demipensiune, cu cină festivă în seara de Ajun, turiştii putând asista şi la,tăierea porcului’ pe 23 decembrie. (Agerpres)

Comentarii