PNL îşi „încălzeşte” competitorii pentru cursa care duce la Primărie. Care sunt primele nume

luni, 08 iunie 2015, 01:54
2 MIN
 PNL îşi „încălzeşte” competitorii pentru cursa care duce la Primărie. Care sunt primele nume

Liberalii încep competiţia internă pentru desemnarea candidaţilor la alegerile locale de anul viitor. Co-preşedintele organizaţiei municipale a PNL Iaşi, Marius Dangă, a confirmat ieri că se va înscrie în cursa pentru desemnarea candidatului liberalilor la Primărie.

„Evident că voi şi eu printre cei care vor participa la competiţia internă. Eu mă voi supune evaluărilor, e o responsabilitate implicită având în vedere că sunt preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Iaşi şi nu fug de această responsabilitate“, a spus Dangă. Deocamdată, niciun alt lider liberal nu şi-a anunţat intenţia de a se înscrie în competiţie. Iniţial, la Primărie ar fi urmat să candideze din partea PNL Cristian Adomniţei, dar problemele acestuia cu justiţia pun sub semnul întrebării o eventuală candidatură a sa. Un alt nume vehiculat în PNL este Marius Bodea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Iaşi.

Candidatul PNL va fi stabilit cel târziu în februarie 2016

Competiţia liberalilor va demara oficial săptămâna viitoare, iar, până pe 15 iulie, se vor depune candidaturi în cadrul Comitetul Local Executiv pentru funcţiile de consilieri locali, consilieri judeţeni şi primari. În acelaşi interval vor fi realizate şi sondaje de identificare a candidaţilor PNL şi contracandidaţilor sau a profilului candidatului.

În perioada septembrie – octombrie 2015 se vor efectua din nou sondaje, de data aceasta în scopul stabilirii celor care vor candida. Ulterior, cel târziu în luna februarie 2016, candidaţii propuşi de Comitetul Executiv al filialei liberale vor fi validaţi printr-un vot dat în Biroul Politic Judeţean. De asemenea, listele cu candidaţii la consiliul local şi consiliul judeţean vor fi finalizate în luna martie 2016, validarea acestora fiind făcută tot de BPJ.

În primăvara anului viitor urmează să fie organizat şi Consiliul Naţional al PNL cu participarea candidaţilor liberali din întreaga ţară. Alegerile locale vor avea loc în luna iunie 2016. Pentru funcţia de primar se va desfăşura un singur tur de scrutin, iar preşedintele Consiliului Judeţean va fi desemnat dintre viitorii consilieri judeţeni, după ce propunerea PSD de eliminare a votului direct în cazul şefilor de judeţe a fost aprobată de Parlament inclusiv cu sprijinul liberalilor.

Din rândul social-democraţilor, singurul care şi-a anunţat intenţia de a candida la funcţia de primar este Gheorghe Nichita, dar, la fel ca în cazul lui Adomniţei, problemele cu justiţia pun sub semnul întrebării o nouă candidatură a edilului şef. Un potenţial candidat este primarul interimar Mihai Chirica, care beneficiază de sprijin din partea unor lideri ai PSD Iaşi în acest sens.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii