Pompierii au ajuns în 5 minute la incendiu şi apoi au aşteptat 20 de minute să se taie curentul

miercuri, 12 octombrie 2016, 01:54
2 MIN
 Pompierii au ajuns în 5 minute la incendiu şi apoi au aşteptat 20 de minute să se taie curentul

Incendiul de luni seara de pe bulevardul C.A. Rosetti unde a ars o casă locuită de doi bătrâni a suscitat discuţii aprinse între vecini şi pompieri. Casa bătrânească aparţinea unuia dintre patronii lanţului de farmacii Catena şi era încredinţată celor doi bătrâni pentru a locui în ea. Pompierii au găsit două tone de gunoaie în curtea şi casa celor doi. Vecinii au spus luni seara jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi“ că pompierii au stat şi s-au uitat cum arde casa bătrânilor.

„Au trimis o autospecială care nu avea apă, apoi am sunat noi încă o dată la ei. Ne era frică de extinderea focului la noi. Am aşteptat 40 de minute să fie trimisă o altă autospecială“, a spus o femeie, care locuieşte în apropiere. Pompierii au ţinut ieri să o contrazică pe aceasta, spunând că au fost nevoiţi să aştepte 40 de minute până să vină cei de la E.ON Energie pentru a debranşa imobilul de la reţeaua de curent, ca pompierii să nu se curenteze.

„La data de 10 octombrie, la ora 18.47, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „M. Gr. Sturza“ a fost solicitat să intervină în municipiul Iaşi, strada C.A. Rosetti nr. 55 pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă. La locul intervenţiei s-a deplasat o autospecială de stingere din cadrul Detaşamentului 1 a plecat la ora 18.48 şi a ajuns la ora 18.54, distanţa parcursă fiind de cinci kilometri. La ora 18.48 a fost înregistrat al doilea apel pentru acelaşi incendiu, apelantul declarând că incendiul se extinde cu repeziciune şi a fost trimisă a doua autospecială la ora 18.50, acesta ajungând la locul intervenţiei la ora 18.56“, a precizat Silvia Bolohan, purtător de cuvânt al instituţiei. Pompierii spun că deşi au ajuns la locul intervenţiei la ora 18.54, ei nu au putut interveni decât la ora 19.15, atunci când au venit cei de la E.ON.

„În primă fază au fost îndepărtate materialele combustibile din apropierea focarului şi s-a acţionat pentru stingere în interiorul locuinţei deoarece curentul electric a fost întrerupt la ora 19.15. Ulterior, s-a acţionat cu ţevi de refulare a apei în locuinţă şi pe acoperiş. La ora 19.30 a fost trimisă a treia autospecială pentru a asigura şi alimentarea primelor două autospeciale, intervenţia finalizându-se la ora 21.20“, a adăugat reprezentantul pompierilor. În incendiu au ars 100 de metri pătraţi de lemn şi învelitoare de tablă, un pat, un dulap şi aproximativ două tone deşeuri textile, plastic şi carton. De asemenea, pompierii au precizat că, în urma cercetărilor, cauza incendiului a fost un coş de fum defect sau neprotejat corespunzător. 

Comentarii