Primăria a achitat peste 60 de milioane de lei dobânzi la creditele Dexia

luni, 15 iulie 2013, 01:50
2 MIN
 Primăria a achitat peste 60 de milioane de lei dobânzi la creditele Dexia
Din cele 200 de milioane împrumutate s-au rambursat 17,6 milioane lei. A început şi achitarea împrumutului luat de la Ministerul Finanţelor pentru termoficare

Primăria a început să plătească rate din ultimele împrumuturi contractate de la Ministerul Finanţelor. Municipalitatea a făcut la începutul anului două credite pentru plata arieratelor înregistrate la bugetul local, unul în valoare de 29 de milioane de lei şi altul, de 9,4 milioane de lei. Municipalitatea a efectuat plăţi până la sfârşitul lunii iunie de 1,4 milioane de lei din primul credit şi de 314.600 de lei, din al doilea. Acestora li se adaugă dobânzile care au fost achitate de Primărie, în cuantum de 386.000 de lei şi respectiv, 83.261 de lei. Cele două împrumuturi luate de la Ministerul Finanţelor pentru următorii cinci ani au fost folosite pentru plata datoriilor vechi către operatorul de termoficare şi celelalte instituţii subordonate Primăriei. De altfel, cei mai mulţi bani din cele două credite s-au dus către societatea Dalkia Termo Iaşi. O sumă de 28,8 milioane de lei a fost plătită din împrumuturile luate de la Ministerul Finanţelor pentru datoriile acumulate de Primărie în perioada 2011 – noimebrie 2012 atunci când era operator, iar Dalkia presta serviciul de termoficare contra cost.

 

Cele două împrumuturi completează lista destul de bogată cu împrumuturile contractate de Primărie. Edilii oraşului trebuie să ramburseze 11 credite şi contracte de garanţii din bugetul local, gradul de îndatorare a municipiului la sfârşitul lunii iunie fiind de 13,23%. Celelalte nouă credite au fost făcute din banii ieşenilor pentru investiţiile europene sau pentru transportul public, termoficare sau iluminat public. Municipalitatea plăteşte trimestrial ratele din cele două emisiuni de obligaţiuni municipale de câte 100 de milioane de lei din creditul Dexia. Pentru prima serie de obligaţiuni s-au achitat dobânzi şi comisioane de 40,2 milioane de lei. Pentru a doua serie de obligaţiuni s-au plătit dobânzi şi comisioane de 20,3 milioane de lei. Plăţile efectuate din finanţarea rambursabilă sunt de 8,8 milioane de lei pentru fiecare din cele două serii de obligaţiuni. Şi investiţiile făcute pentru modernizarea iluminatului public trebuie să fie recuperate de Primărie. Împrumutul semnat cu Flash Lighting Services are o valoare de 10 milioane de euro, din care s-au plătit doar 7,2 milioane de euro. Al doilea contract a fost semnat cu Luxten Lighting la o valoare de 12,1 milioane de euro, însă Primăria a făcut plăţi doar de 9,3 milioane de euro. Împrumutul făcut de municipalitate pentru susţinerea proiectelor europene se află deocamdată în perioada de graţie. În contul creditului de 30 de milioane de euro luat de la BRD, s-au achitate doar comisioane şi dobânzi în valoare de 414.000 de euro. Celelalte credite sunt garanţii acordate de Primărie pentru o serie de investiţii făcute de RATP şi CET. 

Comentarii