PROGRAMUL COMPLET pentru 24 ianuarie. ATENȚIE! Vor fi restricții de trafic

luni, 23 ianuarie 2017, 03:00
3 MIN
 PROGRAMUL COMPLET pentru 24 ianuarie. ATENȚIE! Vor fi restricții de trafic

Municipalitatea a intrat pe ultima sută de metri în pregătirea manifestărilor dedicate împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Faţă de anii precedenţi, la Iaşi nu va ajunge preşedintele Klaus Iohannis, acesta având programată o vizită la Strasbourg.

Manifestările din 24 ianuarie vor începe, ca de obicei, în Piaţa Unirii la ora 10 cu un concert folcloric, artiştii contractaţi de municipalitate fiind Daniela Condurache, Ion Paladi, Petrică Mâţu Stoian şi Cristian Pomohaci.

În intervalul 11.00 -12.00 va fi susţinut un ceremonial religios, oficialităţile vor ţine alocuţiuni, vor fi depuse coroane de flori şi va avea loc o paradă militară.

Ulterior, până la ora 13.00, va fi reluat concertul folcloric cu Ştefan Pintilie, Nina Cuciuc, Nicuşor Iordan, Niculina Stoican şi Gheorghe Turda.

Totodată, la ora 12.30, tot în Piaţa Unirii va fi oferită o masă populară, respectiv plăcinte.

„Ziua de 24 ianuarie este o zi importantă pentru oraşul nostru, dar şi pentru întreaga Moldovă. Ne amintim şi sărbătorim în această zi rolul pe care Iaşul l-a avut în construirea României moderne. Cu acest lucru ne mândrim şi nu trebuie să uităm niciodată că România s-a născut la Iaşi. Vă invit pe toţi să participaţi la sărbătoarea de 24 ianuarie, să ne prindem cu toţii în Hora Unirii, Iaşul este oraşul care uneşte“, a spus primarul Mihai Chirica, într-un mesaj adresat ieşenilor.

Pentru buna desfăşurare a evenimentelor, între orele 8.00 – 14.00 va fi închisă circulaţia pe bd. Ştefan cel Mare, pe str. 14 Decembrie 1989 şi pe tronsonul de la intersecţia str. Muzicescu – Arcu până în Piaţa Unirii. Inclusiv circulaţia tramvaielor va fi oprită, mijloacele de transport cu traseu prin Piaţa Unirii (traseele 1, 3, 7, 8, 9 şi 13 ) urmând a întoarce în rondul din Tg Cucu, în timp ce tramvaiul 6 va circula pe traseul Dacia – str. Arcu – Billa – Gară – Dacia, iar autobuzele de pe traseul 36 vor circula pe itinerariul Dacia – Gară – str. Arcu – str. Muzicescu – Copou. 

Evenimente organizate de Muzeul Unirii

O altă instituţie angrenată în manifestările din aceste zile este Muzeul Unirii. Astfel, astăzi, începând cu ora 15.00, va avea loc vernisajul expoziţiei „Ecouri din trecut – arta textilă“, iar expoziţia va putea fi vizitată până pe 26 februarie. O jumătate de oră mai târziu va avea loc vernisajul expoziţiei „Partituri muzicale din Epoca Unirii“, iar de la ora 16.00 vor fi lansate albumele „Iaşi Capitală a României 1916 – 1918“ şi „Alexandru Ioan Cuza – demnitate publică şi repere familiale 1866 – 1873 – 1909“. Manifestările de astăzi se vor încheia cu un concert intitulat „Partituri muzicale din Epoca Unirii“, susţinut de Tatiana Laura Pocinoc (pian), Carmen Ivancia (vioară), Daniela Ciocan (soprană) şi Aurel Bălae (tenor).

Pe 24 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Dublei Alegeri se va desfăşura ediţia a VII-a a  simpozionului naţional „Omagiu făuritorilor Unirii“, iar, de la ora 18.30, va avea loc un concert susţinut de profesori şi studenţi ai Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu“.

Comentarii