PSD a provocat un vid de putere. Conducerea Aeroportului e în aer

luni, 12 iunie 2017, 01:50
4 MIN
 PSD a provocat un vid de putere. Conducerea Aeroportului e în aer

Azi expiră mandatul Consiliului de Administraţie, dar procedura de selecţie a unei noi conduceri nu este finalizată. Cine va conduce Aeroportul după miezul nopţii?

Aeroportul Internaţional Iaşi se poate confrunta cu o situaţie de criză la nivel de conducere. Mandatul de patru ani al actualului Consiliu de Administraţie (CA) se va încheia astăzi, la miezul nopţii, dar Consiliul Judeţean (CJ) nu a finalizat încă procedura de selecţie a unei noi conduceri. Plenul CJ se va întruni abia mâine în şedinţă ordinară şi va propune o conducere provizorie până la finalizarea concursului. Până la momentul în care hotărârea CJ nu va fi comunicată Aeroportului şi părţilor interesate, conducerea nou-numită a aerogării nu va avea drept de semnătură. Comunicarea deciziei poate ţine o zi, dar poate întârzia şi câteva zile. În acelaşi timp, adoptarea hotărârii este pusă sub semnul întrebării de unii consilieri judeţeni cu care am stat de vorbă ieri. „Dar dacă nu se votează, atunci ce se va-ntâmpla? PSD şi actuala conducere a CJ au declanşat criza, nu noi”, a spus ieri un consilier, dar care nu a vrut să-şi asume oficial declaraţia.

Acesta a subliniat că plenul CJ trebuia să aprobe o astfel de hotărâre mai devreme tocmai pentru a evita o posibilă situaţie de criză. Preşedintele CJ, Maricel Popa, a susţinut ieri că intenţia lui este să propună în plen prelungirea cu două luni a mandatului actualului director general, Alexandru Anghel. Contactat telefonic, acesta din urmă a refuzat să facă vreun comentariu pe temă. De remarcat că între cei doi există o situaţie conflictuală care a izbucnit, recent, şi la nivel public. Şeful CJ a adăugat că, în cazul celorlalte posturi din CA, ar putea exista şi alte propuneri care vor fi formulate în plen. „Procedura de concurs este în desfăşurare şi, din câte înţeleg, în două luni va fi finalizată”, a spus Maricel Popa. Înainte de a-i putea adresa şi alte întrebări, convorbirea telefonică cu preşedintele instituţiei s-a întrerupt brusc, şi nu am mai putut intra, ulterior, în contact cu acesta.

 Proiectul este pentru „numirea” de administratori, nu „prelungire”
 
 În proiectul de hotărâre aflat la mapa consilierilor judeţeni se vorbeşte despre „numirea” unor noi membri ai CA, şi nu de prelungirea celor care li se va încheia astăzi mandatul. Mai mult, conform aceluiaşi document, interimatul la şefia Aeroportului va fi până la numirea unei noi conduceri, dar nu mai târziu de 4 luni. În OUG 109/2011, privind guvernanţa corporativă, se arată la art. 60 că numirea administratorilor pentru poziţiile devenite vacante pentru „orice cauză de încetare a mandatului administratorului” se face prin concurs. În acelaşi timp, la art. 64^1 se arată că autoritatea tutelară poate proceda la desemnarea unor administratori provizorii până la finalizarea concursului. Un administrator provizoriu poate sta în fruntea aeroportului timp de 4 luni cu posibilitatea de prelungire până la maximum 6 luni, dar numai „pentru motive temeinice”. Nu în ultimul rând, dacă procedura de selecţie este blocată de instanţă, atunci mandatul administratorului provizoriu continuă până la numirea noului administrator.
 
Astfel, profitând de unele interpretări ale legii, plenul CJ ar putea propune un CA cu totul nou la aeroport pe care să-l menţină în funcţie minimum 6 luni. Iar acest lucru se poate întâmpla în condiţiile în care mandatul actualului CA a fost evaluat de CJ într-un mod pozitiv, dar instituţia nu a dat curs cererii de prelungire cu încă patru ani. Cristian Stanciu, liderul consilerilor judeţeni ai PSD, partid în jurul căruia este formată majoritatea în plenul CJ, a avut un punct de vedere asemănător celui exprimat de Maricel Popa. Stanciu a subliniat că, în opinia sa, pentru asigurarea stabilităţii la aeroport, cel mai benefic este prelungirea mandatului actualului director. În acelaşi timp, a subliniat Stanciu, în cazul altor membri ai conducerii aeroportului ar putea exista nominalizări în plen. Ultima poziţie a liberalilor din CJ era favorabilă actualului CA de la aeroport, în sensul susţinerii ideii de prelungire a mandatului şi organizarea concursului doar în cazul a două posturi din CA care sunt vacante de mai mult timp.
 
  

 

Comentarii