Război adevărat în Consiliul Județean Iaşi cu prilejul Centenarului Primului Război Mondial

joi, 12 octombrie 2017, 01:50
2 MIN
 Război adevărat în Consiliul Județean Iaşi cu prilejul Centenarului Primului Război Mondial

Opoziţia a contestat alocarea a aproape 6 milioane de lei pentru festivismul a două zile. Care a fost replica şefului CJ?

Hotărârea prin care Guvernul a scos din fondul său de rezervă aproape 6 milioane de lei pe care le-a alocat judeţului Iaşi „în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de realizarea programului «Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial. Iaşi – capitala regatului României 1916-1918 şi Moldova – leagăn al Marii Uniri» a continuat să fie şi ieri subiect de dispută. După ce, marţi, consilierul judeţean de profesie istoric Liviu Brătescu a contestat festivismul exagerat faţă de un an dramatic pentru oraşul Iaşi, cum a fost 1917, ieri a venit rândul preşedintelui CJ, Maricel Popa, să explice conţinutul hotărârii şi să răspundă acuzelor.
 
„Dacă ne uităm pe lista de activităţi, observăm că Guvernul a aprobat mai multe acţiuni. Departamentele Tehnic şi de Achiziţii vor face demersurile în mod transparent“, a mai spus el referitor la activităţile pentru care suma alocată depăşeşte echivalentul a 30.000 de euro (138.000 de lei). Maricel Popa a precizat că şedinţa festivă a Guvernului din 23 noiembrie va avea loc în Aula Universităţii „Al.I. Cuza“, cea a Parlamentului – în Sala Mare a Teatrului Naţional, iar Balul Centena­rului se va ţine la Palatul Culturii, invitaţii (guvernanţi, parlamentari, ambasadori) ur­mând să ocupe atât parterul, cât şi etajul. 
 
Toate aceste declaraţii au fost făcute în cursul dimineţii, la o conferinţă de presă. La amiază însă, la şedinţa extraordinară a CJ, spiritele s-au încins, iar tonul declaraţiilor a urcat după ce Maricel Popa şi Liviu Brătescu au ajuns faţă în faţă. Şedinţa fusese convocată intempestiv pentru aprobarea a şapte proiecte de modernizare au unor porţiuni de drumuri judeţene care nu sunt prevăzute în PNDL şi a unei rectificări bugetare, mai precis a includerii celor şase milioane de lei din HG 721 în bugetul CJ alocat Centenarului. Liviu Brătescu şi-a reiterat nemulţumirile exprimate cu o zi înainte, în vreme ce Maricel Popa şi-a menţinut cu obstinaţie punctele de vedere. La fel s-a desfăşurat şi votul, care a pus capăt unei şedinţe ce a durat mai bine de o oră: majoritatea (PSD-ALDE) s-a impus cu 20 de voturi „pentru“, iar opoziţia (PNL-PMP) s-a abţinut. 

Comentarii