Referendum la UTI Iaşi. Astăzi se stabileşte cum va fi ales rectorul

luni, 29 iunie 2015, 01:51
2 MIN
 Referendum la UTI Iaşi. Astăzi se stabileşte cum va fi ales rectorul

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi organizează în decursul zilei de astăzi referendumul pentru stabilirea metodei de alegere a rectorului. Aceasta este a treia instituţie de învăţământ superior public din Iaşi care organizează un astfel de scrutin, după Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“.

 În cazul ambelor universităţi, comunitatea a decis ca viitorul rector să fie ales în urma unui vot universal, direct şi secret. Cealaltă opţiune este alegerea viitorului ordonator de credite al unei universităţi în urma unui concurs public. Conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale, în cazul acestuia din urmă se va constitui o comisie care va intervieva candidaţii şi care le va analiza dosarele, fiecare candidatură trebuind să fie avizată de către Senatul instituţiei de învăţământ superior care organizează alegerile.

În cazul UTI, la fel ca la restul universităţilor, vor avea drept de vot în referendum toate cadrele didactice şi cercetătorii de la instituţia de învăţământ superior, cât şi studenţii care se află în structurile de conducere – Consiliile Facultăţilor, Senat şi Consiliul de Administraţie. După ce se vor număra voturile se va întocmi un proces-verbal cu rezultatul final al alegerilor care urmează să intre în şedinţa de Senat care va avea loc mâine, unde acestea urmează să fie avizate. După finalizarea referendumului, conducerea Politehnicii ieşene va putea stabili calendarul alegerilor viitoare.

Există discuţii la nivelul conducerii cu privire la mutarea integrală a alegerilor în 2016, pentru a nu exista o fragmentare între alegerile de la Senat, care s-ar organiza înainte de Crăciun, şi cele pentru rector, care tradiţional se programează în ianuarie. Deşi referendumul va stabili modul în care va fi ales rectorul la fiecare universitate în parte, reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior din Iaşi susţin că acesta este mai mult o formalitate, „tradiţia academică” impunând alegerile prin vot universal.

Votul universal în stabilirea Senatului şi a rectorului unei universităţi au fost introduse prin Legea Educaţiei Naţionale din 2011.

 

 

Comentarii