S-a tras cortina peste cariera politică a lui Fenechiu în urma condamnării?

sâmbătă, 13 iulie 2013, 01:50
4 MIN
 S-a tras cortina peste cariera politică a lui Fenechiu în urma condamnării?

E terminată cariera politică a lui Relu Fenechiu odată cu condamnarea sa la închisoare? Aparent, când un ministru de o notorietate precum cea a liberalului ieşean este condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, răspunsul instinctiv la această întrebare ar fi „da“. „Ziarul de Iaşi“ a consultat doi politologi, răspunsurile ambilor fiind aceleaşi: societatea românească nu este încă pregătită pentru a taxa, aşa cum trebuie, oamenii politici condamnaţi pentru corupţie.

Politologul Sorin Bocancea crede că, prin condamnarea lui Relu Fenechiu, „România câştigă, în timp ce PNL pierde“, însă este de părere că viaţa politică a baronului ieşean nu este terminată de sentinţa de ieri de Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.

„Societatea românească nu are capacitatea de a respinge frauda. Să ne uităm la bocetul naţional faţă de ancheta de la bacalaureat. Nu avem o societate care să sancţioneze astfel de situaţii. Avem o societate care nu sancţionează nici măcar atunci când merge la vot. Să nu uităm că la alegerile trecute au fost persoane care aveau probleme cu legea care au fost votate de electorat. Să treacă acest moment şi veţi vedea că vor apărea bocitori şi în cazul domnului Fenechiu“, a spus Bocancea. Acesta a adus în discuţie cazul lui Adrian Năstase, cel care a fost privit ca o victimă de către mulţi dintre români. Legat de pierderea eventualului sprijin politic pe care Iaşul l-ar fi primit cu ajutorul lui Fenechiu, Bocancea este de părere că „nu avem nimic de pierdut, aşa cum nici nu am avut nimic de câştigat.“

Profesorul de ştiinţe politice Daniel Şandru susţine opinia lui Sorin Bocancea. Şandru consideră că, şi în eventualitatea în care Fenechiu ar fi sau nu condamnat definitiv, acesta va „găsi tot felul de justificări“ în ochii opiniei publice credule. „Societatea românească nu ştie să aprecieze amprenta care se pune de către justiţie asupra unui politician condamnat pentru corupţie“, a spus Şandru.

Ascensiunea lui Fenechiu

Cariera politică a lui Relu Fenechiu a crescut proporţional cu succesul în afaceri, dar şi cu scandalurile în care a fost implicat. În perioada studenţiei, Relu Fenechiu câştiga bani prin vânzarea de blugi colegilor de cămin sau prin închirierea unui videocasetofon. Fenechiu a făcut primul pas important în afaceri imediat după Revoluţie, atunci când a înfiinţat firma de construcţii Fene Grup. Într-un interviu acordat presei în 2007, Fenechiu spunea că a reuşit să pună bazele acelei firme cu ajutorul a 200 de dolari pe care i-a împrumutat de la un prieten.
A intrat în politică la mijlocul anilor ‘90. A pornit de jos. În 1996 a devenit membru al Organizaţiei Municipale PNL Iaşi. În doar doi ani a fost votat în funcţia de vicepreşedinte al aceleiaşi organizaţii. În 2004 a devenit deputat, în acelaşi an fiind votat preşedinte al Organizaţiei Municipale a PNL. După ce a ajuns una dintre piesele grele la nivel naţional în cadrul PNL, ieşeanul a propulsat în timpul guvernării Tăriceanu trei miniştri: Tudor Chiuariu, Cristian Adomniţei şi Cristian David.

Fenechiu a devenit ministru anul trecut. El este primul reprezentant al Guvernului în funcţie care este condamnat. Sentinţa de ieri din dosarul „Transformatorul“ nu este definitivă şi a fost deja atacată cu recurs, urmând a fi judecată de completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Procurorii DNA cer în continuare 15 ani de închisoare pentru Fenechiu, în timp ce acesta se consideră nevinovat.

Potrivit procurorilor anticorupţie, între 2002 şi 2005, SISEE Moldova era abilitată legal să facă achiziţii publice pentru a asigura întreţinerea reţelelor fostei Filiale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Moldova. Pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, SISEE Moldova ar fi cumpărat în perioada amintită mai multe transformatoare vechi, la preţuri exorbitante în comparaţie cu valoarea lor reală, pe care nici măcar nu le-a folosit. Achiziţiile au fost făcute de la patru firme, controlate de Relu Fenechiu.

Prejudiciul a fost calculat la 1,8 milioane de euro.

Condamnările din dosarul „Transformatorul“

  • Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare
  • Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare
  • Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova: 7 ani de închisoare
  • Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor: 5 ani de închisoare
  • Lucian Fenechiu, fratele ministrului: 5 ani de închisoare
  • Mihai Bogdan Damian, partener de afaceri cu fraţii Fenechiu: 5 ani de închisoare.

Comentarii