Şcolile doctorale prinse cu două plagiate să fie desfiinţate! Petiţia universitarilor de prestigiu din Iaşi şi ţară

luni, 14 septembrie 2015, 01:57
2 MIN
 Şcolile doctorale prinse cu două plagiate să fie desfiinţate! Petiţia universitarilor de prestigiu din Iaşi şi ţară

Peste 200 de cercetători, cadre universitare, personalităţi şi studenţi din ţară au semnat o petiţie lansată de Societatea Academică din România în care solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice evaluarea, sancţionarea şi chiar desfiinţarea şcolilor doctorale din România „care permit şi promovează impostura academică“.

Printre semnatarii petiţiei lansată pe 10 septembrie se numără şi cadre didactice şi profesori din Iaşi. Printre universitarii semnatari ai petiţiei din mediul academic ieşean este, de exemplu, şi prof.dr. Liviu Antonesei. La nivel naţional, petiţia are nume de la foşti miniştri ai Educaţiei, cum ar fi Mircea Miclea, la oameni de cultură care sunt şi cadre didactice universitare, cum ar fi Andrei Pleşu, Aurora Liiceanu sau Alina Mungiu-Pippidi.

„Deşi Legea Educaţiei prevede evaluarea şcolilor doctorale, acest fapt nu s-a realizat până în prezent, determinând astfel lipsa unor sancţiuni concrete pentru şcolile doctorale care încalcă în mod flagrant normele etice din cercetarea ştiinţifică şi nu produc performanţă relevantă şi recunoscută la nivel internaţional“, se precizează în petiţia iniţiată.

În petiţia respectivă se cere în mod concret respectarea Legii Educaţiei Naţionale, evaluarea şcolilor doctorale, suspendarea dreptului de funcţionare pentru orice şcoală doctorală în cadrul căreia au fost găsite mai mult de două plagiate, până la evaluarea şi remedierea situaţiei.

Ultima cerinţă este suspendarea dreptului de funcţionare pentru orice şcoală doctorală în care nu există numărul minim de conducători de doctorat prevăzut de lege care să îndeplinească criteriile impuse de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice în 2011 pentru eligibilitatea la granturile proiectelor de tip IDEI. „Respectaţi mai puţin un general fără doctorat, sau un politician, sau un agent de informaţii în Orientul Mijlociu? De ce oare nu există în Europa alte academii care să dea doctorate organizate de servicii secrete, şi militarii de vârf care îşi dau doctoratul o fac la instituţii academice autonome, unde calitatea e verificată de mediul academic?“, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice Române, iniţiatoare a petiţiei, originară şi ea diun Iaşi.

Aceasta poate fi completată de către toţi doritorii pe pagina de Internet a Societăţii, iar semnăturile finale vor fi depuse de organizaţie la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Comentarii