Şeful Poliţiei, pe post de Ghiţă Pristanda

joi, 23 februarie 2017, 02:50
3 MIN
 Şeful Poliţiei, pe post de Ghiţă Pristanda

Aşadar, s-a iscat o întrebare capitală pentru urbea noastră, şi anume cine este personajul care cântă în strună primarului, are grad înalt în Ministerul de Interne şi se implică în demonstraţiile publice precum Ghiţă Pristanda, personajul poate cel mai bine construit din piesa "O scrisoare pierdută" de nenea Iancu Caragiale. 

Pentru ca să răspundem la această întrebare de o importanţă, trebuie să recunoaştem, crucială, e musai să ne deplasăm în Piaţa Unirii, în seara zilei de 5 februarie – ziua marelui miting împotriva Ordonanţei 13 – unde au fost amplasate nişte boxe la intrarea în Cafeneaua Piaţa Unirii (CPU). Din boxele respective se difuza imnul naţional, ceea ce a stârnit ceva îngrijorare în rândurile participanţilor la miting. Cine să fi fost în spatele acestei desfăşurări de tehnică stradală? Şi de ce tocmai atunci? Toată lume ştie despre legătura dintre primarul Chirica şi CPU, adică faptul că primarul, chiar legat la ochi, se descurcă prin cafenea, pentru că o ştie ca pe propriile buzunare.

Acesta a fost motivul pentru care unii demonstranţi, îngrijoraţi că primarul se bagă cam mult în seamă pe spinarea lor, au cerut jandarmilor să-i verifice pe cei cu boxele, pentru că nu-s de-ai lor. Jăndarul şef a cerut astfel autorizaţia şi a descoperit că nu era aşa ceva, aşa că le-a cerut indivizilor să închidă boxele şi să plece. Dar aceştia nu voiau să se care. Au urmat replici politicoase şi priviri amabile.

Deodată, nu se ştie de unde, a apărut în zonă Ghiţă Pristanda, ţaigherul şef din târg, cu grad de ghinărar, care l-a luat la rost pe jăndar, că adică cum de-şi permite, şi să-i lase pe cei cu boxele în pace. Tot atunci, şi tot ca din senin, a picat pe acolo şi primarul Chirica, care a invocat dreptul strămoşesc la demonstraţie al celor care au boxe.

Ţaigherul şef l-a acuzat pe jăndar că-i beat, aşa cum face şi Pristanda cu Cetăţeanul Turmentat în piesa lui Caragiale. Săracul jăndar, să plângă, nu alta. I-a spus ţaigherului că-i nedormit de patru zile, că bagă tură peste tură şi că nu-şI face decât datoria când îi verifică pe cei cu boxa. Mai mult, s-a dus la spital şi a donat imediat sânge, cu rugămintea de a i se face analize pentru a dovedi că nu-i beat. A doua zi, omul a raportat incidentul la şefia Jandarmeriei, arătând ce şi cum.

Lucrurile se pare că nu se vor termina aici, dar morala este evidentă. Iată un mic incident care arată cum se gudură biroctraţia de stat în faţa mai marilor zilei, şi cum Cetăţeanul Turmentat este mai treaz decât primarul…

Să râdem cu Ghihocel Osânză

Băbăeţ, era ieri să crăpăm fundul la căciulă de la cât am dat cu ea de bătătură şi la cât am râs de toporaşii lui Ghihocel Osânză, toporaşi care ne acuzau pe noi la gazetă că dăm ceasul înapoi ca să prindem exclusivităţi la ziar. Păi, măi toporaşilor, cum aveţi voi tupeul să ne acuzaţi de aşa ceva chiar pe noi, când la Bună Zoaia aşa ceva se întâmplă zilnic, la orice accident la care merge tătă presa locală? Sau o fi uitat nea Osânză când, acuma ceva ani, în timp ce era audiat la parchet pentru şantaje, îşi dădea în exclusivitate propriile declaraţii la Zoaia famigliei, de râdea tot târgul de el? Deh, cum vă spuneam: puneţi buhaiul să ure la altă masă!

Comentarii