N

Simona Halep arde etapele

N

sâmbătă, 31 mai 2014, 01:50
4 MIN
 Simona Halep arde etapele

\N

Nu pare deloc anevoios drumul Simonei Halep de la statutul de „rising star” la cel de certitudine în tenisul mondial.

A intrat în turneul de la Roland Garros din postura de favorită numărul 4 şi s-a trezit numărul 1, după ce singurele trei jucătoare de tenis care o depăşesc în clasamentul WTA, în ordinea „execuţiei”, Li Na, Serena Williams şi Agnieszka Radwanska, au părăsit terenurile pariziene. Este vorba, bineînţeles, de Simona Halep şi multă lume se întreabă, în contextul unui turneu feminin nebun de-a binelea, când va cădea şi capul Simonei. Nimic mai normal în puzderia asta de surprize, pentru că „Grand Slam-urile” sunt ocazii excelente pentru nenumăratele speranţe ale sportului alb să iasă în evidenţă. De exemplu: Ajla Tomljanovic, cea care a învins-o pe Radwanska. Cine este Tomljanovic? Nici mai presus, nici mai prejos decât Simona Halep de acum câţiva ani, când o bătea pe Li Na. Doar dacă jucătoarea croată mai trece un tur-două, s-ar putea să se înceapă să fie băgată în seamă. Multe jucătoare, de la explozia produsă în tenisul feminin românesc de „Năstase Trophy”, au obţinut victorii de marcă în turnee asupra jucătoarelor de Top 10. Şi Irina Begu, şi Alexandra Dulgheru, şi Monica Niculescu, ca să nu mai vorbim de Sorana Cîrstea, au asemenea bijuterii în colier. Dar niciuna nu a depăşit stadiul de „tânără speranţă”. A trebuit să vină acea perioadă formidabilă de un an (necalendaristic), pentru ca Simona Halep să treacă de la statutul de tânără speranţă la un nou stadiu, de „rising star”. Stea în urcare, mai pe româneşte, trofeul primit de Simona noastră de la WTA. Dar nici „rising star” nu înseamnă certitudine în tenisul mondial. Câte staruri de astea au existat de ani şi ani în tenis, transformate rapid în stele căzătoare! Cei care îşi amintesc de Tracy Austin sau Andrea Jaeger de acum trei-patru decenii înţeleg mai bine despre ce este vorba. Drumul de la speranţă la certitudine este anevoios în toate sporturile şi mai ales în tenis. Rămâne, totuşi, de specificat ce înseamnă certitudine în tenis, pentru că nimeni nu poate câştiga la infinit. Serena Williams a pierdut, neaşteptat, în faţa Garbiñei Muguruza, dar fiecare rămâne la locul ei. Serena este o certitudine, Garbiñe, cel mult, aspirantă la titlul de „rising star”.

Oameni pricepuţi într-ale tenisului, Ion Ţiriac, Ilie Năstase, sau ziaristul Cristian Tudor Popescu, au încercat să tempereze entuziasmul românilor în privinţa Simonei, văzută încă din vara trecută, câştigătoare în regim de urgenţă a unui Grand Slam, dacă nu numărul 1 mondial. Un timp, temerile s-au adeverit. Victoriile strălucitoare ale constănţencei au alternat cu eşecuri din primul tur, cum a fost, de pildă, cel cu Urszula Radwanska (cea mică) din Japonia. Sau dureroasele înfrângeri de la primele turnee Grand Slam din postura de „rising star”, în faţa unor jucătoare ambiţioase, gen Flavia Pennetta sau Dominika Cibulkova. În faza următoare, Simona a alternat succesele cu accidentările, ceea ce nu i-a picat prea rău în ultima vreme. De câte ori a revenit după un abandon, s-a arătat mai puternică şi asta se vede chiar în aceste zile, la Roland Garros. Alisa Kleibanova şi Heather Watson, primele victime ale Simonei pe terenurile de la Roland Garros, nu sunt nici pe departe la nivelul la care a ajuns românca. Dar ambele sunt capabile de a taxa momentele de slăbiciune ale adversarelor. Nu s-a întâmplat în cazul Simonei Halep, ceea ce ne dă speranţe că Simona noastră începe să devină o certitudine. Chiar dacă nu va câştiga Roland Garros, chiar dacă va fi eliminată astăzi de Maria-Teresa Toro. În lumea atât de instabilă a tenisului, certitudinea ca statut sportiv înseamnă să rămâi favorit la toate concursurile majore la care participi, să stai ani buni în zona de vârf a topului mondial.

Mats Wilander, marele tenisman suedez, cel mai aproape de „Grand Slam” (ne referim, evident, la victorii în toate cele patru turnee ale seriei într-un singur an), de la Rod Laver, proorocea o finală Şarapova – Halep. O asemenea opinie din partea celui care deznoadă toate tainele tenisului la Eurosport este un certificat de valoare pentru Simona Halep. Fireşte că noi aşteptăm ca ea să câştige Roland Garros, poate şi Wimbledonul peste o lună. Este dreptul nostru să visăm. Certitudinea noastră este că Simona Halep ne va aduce mai multe bucurii decât dezamăgiri în viitor. Chiar în cel apropiat.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii