De Business

Punem punctul pe știi

Studiu BNR: Angajaţii băncilor din România sunt supraîncărcaţi şi, adesea, demotivaţi

miercuri, 09 august 2017, 13:42
1 MIN
 Studiu BNR: Angajaţii băncilor din România sunt supraîncărcaţi şi, adesea, demotivaţi

Băncile din România au angajaţi supraîncărcaţi şi, adesea, demotivaţi, în condiţiile în care au renunţat la peste 10.000 de salariaţi în ultimii zece ani, perioadă în care salariile au urcat cu doar 13%, şi au tăiat fondurile pentru formare profesională, arată caietul de studii "Intermedierea financiară: probleme şi posibile soluţii", coordonat de economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

"În ultimii ani, băncile comerciale au operat reduceri masive de costuri la nivelul personalului bancar. Nu numai că numărul acestuia a scăzut, dar şi salariul mediu net a cunoscut o creştere lentă, de circa 13 la sută cumulat în perioada decembrie 2007-martie 2017. Economiile astfel rezultate au permis reîncadrarea sistemului bancar în sfera profitabilităţii, dar cu preţul unui personal supraîncărcat şi, adesea, demotivat", arată documentul.

Astfel, băncile din România aveau 65.657 de angajaţi în decembrie 2007 şi doar 55.427 salariaţi în martie 2017, scăderea fiind de 10.230 angajaţi sau 15,6%. În aceeaşi perioadă, salariul mediu net din sistemul bancar a crescut cu 13,2%, la 3.940 lei, cu mult sub rata cumulată a inflaţiei din acelaşi interval.

Autorii caietului de studii remarcă,de asemenea, "tăierile de fonduri operate de cele mai multe bănci comerciale pentru activitatea de formare profesională",  numărul total al cursanţilor pregătiţi prin Institutul Bancar Român reducându-se semnificativ.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii