De Business

Punem punctul pe știi

Topul şcolilor de şoferi din Iaşi. Mai puţin de 25% dintre elevi iau permisul auto din „prima”

vineri, 10 aprilie 2015, 11:44
4 MIN
 Topul şcolilor de şoferi din Iaşi. Mai puţin de 25% dintre elevi iau permisul auto din „prima”

Ultimele date oficiale furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arată că mai puţin de un sfert din elevii şcolilor auto din Iaşi au luat permisul „din prima“.

În conceperea statisticii, DRPCIV a luat în calcul faptul că primul examen are două componente, proba teoretică şi cea practică, iar admişi sunt consideraţi doar candidaţii care le-au trecut pe ambele. Astfel, centralizarea actuală a DRPCIV arată că rata de promovare a candidaţilor ieşeni pe anul trecut a fost de 23,5%, respectiv 3.173 de candidaţi admişi din prima încercare dintr-un total de circa 13.500 de candidaţi examinaţi.

Procentul pe judeţ este în scădere cu peste un punct, însă se observă o creştere a numărului candidaţilor care au decis să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi cu peste 1.500 de persoane. De asemenea, trebuie specificat că pe parcursul anului trecut, la examinări, atât teoretice, cât şi practice, s-au prezentat şi elevi „restanţieri“ din anii anteriori care au reuşit sau nu să obţină permisul auto, astfel că este greu cuantificabil numărul şoferilor care au început şi au definitivat cu obţinerea permisului de conducere în timpul anului 2014.

Cei mai mulţi cursanţi

Folosind diferite criterii de departajere, „Ziarul de Iaşi“ a realizat mai multe topuri ale şcolilor de şoferi locale. Cel mai concludent criteriu în realizarea acestei statistici este al numărului de elevi care au obţinut permisul din prima încercare, indiferent de gradul de promovare al şcolii sau de numărul total de elevi înscrişi. Astfel, pe prima poziţie se situează SC Viovas SRL, deţinută de Viorel Stoleriu, cu 384 de candidaţi admişi din prima încercare, cifră în creştere faţă de anul 2013, când şcoala a avut 332 admişi din prima.

Viovas a făcut rocadă în 2014 cu ocupanta primului loc pe 2013, SC Auto Şcoban SRL (fostă Automobilistul), cea mai veche şcoală de şoferi din oraş aparţinând lui Gheorghe Şcoban. Auto Şcoban a avut anul trecut 287 candidaţi admişi din prima, faţă de 404 candidaţi în 2013. În 2014, alte firme care au avut peste 100 de candidaţi care au obţinut permisul auto din prima sunt SC Auto Tody Family SRL (220), SC Autonăstase SRL (199), Top Driving School (175), Drive Safe MCP din Paşcani (166), West Limited Company din Paşcani (134), GIV Complex din Paşcani (113) şi Auto Training Expert (107).

Clasamentul numărului de cursanţi

Datele de la DRPCIV arată şi care au fost cele mai căutate şcoli anul trecut de către ieşenii aspiranţi la obţinerea unui permis de conducere. Pe primul loc după numărul de candidaţi examinaţi în 2014 s-a clasat firma SC Autonăstase SRL deţinută de Oana Maria Năstase, cu 1.060 candidaţi, care în 2013 ocupa abia locul 3 cu 779 de elevi. Din cei 1.060 de candidaţi, doar 199 au reuşit să obţină permisul din prima, ceea ce îi oferă şcolii o rată de promovare din prima încercare de 18.77%.

„O explicaţie pentru această creştere ar fi că ne completăm parcul auto anual şi creşte şi numărul angajaţilor, astfel că e cumva normal să vină şi mai mulţi cursanţi, dacă avem capacitate. Plus de asta, avem şi trei instructori particulari care colaborează cu firma noastră“, ne-a transmis un reprezentant al firmei. Autonăstase a reuşit, astfel, anul trecut, să devanseze cele mai puternice şcoli de şoferi din ultimii doi ani după numărul candidaţilor şcoliţi pe parcursul unui an. Auto Şcoban, aflată pe primul loc în 2013 cu 999 de candidaţi a avut anul trecut 886 de elevi examinaţi, în timp ce firma lui Viorel Stoleriu, SC Viovas SRL, care în 2013 a şcolit 836 de elevi, a înregistrat o creştere la acest capitol, figurând în evidenţele DRPCIV cu 998 de candidaţi examinaţi. Totuşi, trebuie remarcat că, deşi au avut mai puţini candidaţi decât Autonăstase, celelelate două şcoli de şoferi au obţinut procentaje de promovare la prima încercare mult mai bune, respectiv 38.48 Viovas şi 32.39 Auto Şcoban.

Din cele 58 de şcoli de şoferi existente în statistica realizată de DRPCIV pentru anul 2014 mai figurează încă şase şcoli de şoferi din judeţ care au şcolit pe parcursul anului trecut peste 500 de candidaţi: Top Driving School cu 806 elevi, Auto Todyfamily TVL cu 723 de elevi, Auto Training Expert cu 613 elevi, West Limited Company cu 579 elevi, Drive Safe MCP cu 567 elevi şi Domprodtrans cu 505 elevi.

Statisticile realizate de DRPCIV conţin şi activitatea instructorilor auto din judeţ, însă cei mai performanţi instructori sunt dintre aceia care şcolarizează şoferi de categoria B pentru categoriile superioare, astfel că ar fi irelevant de a se face o comparaţie între aceştia şi cei care se ocupă doar de candidaţii neiniţiaţi.

 

Comentarii