De Business

Punem punctul pe știi

Turcia suspendă un plan de vânzare a aproape 600 de companii, evaluate la 10 miliarde dolari

joi, 23 martie 2017, 12:34
1 MIN
 Turcia suspendă un plan de vânzare a aproape 600 de companii, evaluate la 10 miliarde dolari

Turcia a suspendat vânzarea a aproape 600 de companii, evaluate la aproximativ 10 miliarde de dolari, care au fost confiscate după lovitura de stat eşuată de anul trecut, au declarat două persoane apropiate situaţiei, transmite Bloomberg. Nu este clar dacă Fondul de Garantare a Depozitelor de Economii (TMSF) va face vânzările, din cauza problemelor legate de drepturile de proprietate asupra acestora, au spus persoanele.

Companiile se află între peste 850 de companii confiscate de către guvernul turc anul trecut, ale căror active sunt estimate la 48 de miliarde de lire turceşti (13,2 miliarde de dolari). Toate aceste companii au fost confiscate din cauza sprijinul pe care l-ar fi acordat clericului auto-exilat Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele Recep Tayyip că ar fi pus la cale puciul din iulie anul trecut. Gulen a negat orice fel de implicare în complot.În luna decembrie, Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi (TSKB), Vera Varlik Yonetim şi Garanti Yatirim Menkul Kiymetler au fost selectate să acorde consultanţă pentru vânzarea companiilor respective.

Fondul nu a organizat însă nicio întâlnire cu consultanţii, au spus sursele. Un director al Vera Varliok nu a răspuns solicitării pentru comentarii, în timp ce doi directori ai TMSF nu au fost disponibili pentru comentarii prin telefon. Între companiile confiscate se află trei companii din sectorul resurselor naturale, deţinute de omul de afaceri turk Akin Ipek, precum compania de minerit al aurului Koza Altin Isletmeleri şi producătorul de cărbune şi energie Ipek Dogal Enerji Kaynaklari Arastirma ve Uretim. Alte companii confiscate sunt din industria construcţiilor, energiei şi până la producători de covoare.

    

Comentarii