De Business

Punem punctul pe știi

Un faliment de răsunet la Iaşi! Firma a fost înfiinţată în urmă cu 20 de ani

sâmbătă, 22 februarie 2014, 02:50
4 MIN
 Un faliment de răsunet la Iaşi! Firma a fost înfiinţată în urmă cu 20 de ani

Centrul de Afaceri Internaţional (CAI) SA, controlat de omul de afaceri Viorel Roman, a intrat în faliment. In urmă au rămas datorii de 39 milioane de lei, adică 8,6 milioane euro.

O firmă de dezvoltare imobiliară, înfiinţată în Iaşi în urmă cu douăzeci de ani, a fost declarată în faliment. Tribunalul Iaşi a decis intrarea în faliment a societăţii Centrul de Afaceri Internaţional (CAI) SA, controlată de omul de afaceri Viorel Roman.  În tabelul definitiv al creanţelor, firma figurează cu datorii de peste 39 milioane lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind sume ce trebuiesc returnate către o firmă controlată indirect tot de Roman, la rândul ei în insolvenţă. 

 
 
Oamenii scoşi la înaintare
 
 
Societatea a fost înfiinţată în luna decembrie a anului 1994, având ca obiect principal de activitate “Dezvoltarea (promovarea) imobiliară”. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionari în cadrul societăţii sunt Victor Emanuel Chiriac şi Zâna Chiriac. Aceştia sunt oamenii din acte, în mediul de afaceri local este cunoscut că societatea este controlată de către Viorel Roman. Primul menţionat deţine funcţia de administrator al societăţii, iar după deschiderea procedurii de insolvenţă, V.E. Chiriac a devenit administrator special. În anul 2011, Centrul de Afaceri Internaţional SA a intrat în insolvenţă. La acea dată, societatea raporta o cifră de afaceri de doar 155.536 lei şi pierderi de 110.381 lei. Scăderea domeniului imobiliar în urma crizei economice a dus la prăbuşirea societăţii. Astfel, dacă în anul 2009, societatea declara o cifră de afaceri de aproximativ 9 milioane de lei, acest indicator a scăzut de aproape nouă ori în anul 2010, cifra de afaceri raportată fiind cu puţin peste 1 milion de lei. În anul 2012, cifra de afaceri a Centrului de Afaceri Internaţional SA a ajuns la 54.384 lei, iar pierderile înregistrate de societate depăşeau cu 300 lei acest indicator. Societatea avea de recuperat în anul 2012 de la terţi parteneri suma de 10 milioane de lei. 
 
 
Siretul Paşcani, principalul pagubit
 
 
Societatea a intrat în insolvenţă în anul 2011, iar în tabelul definitiv al creanţelor, publicat de către Capital Insol SPRL, administratorul judiciar, în ianuarie 2013, CAI SA figura cu cereri de creanţă admise în valoare totală de 39,1 milioane de lei. Conform tabelului definitiv rectificat de creanţe, cea mai consistantă datorie a firmei este către Siretul Paşcani SA, în cuantum de 9,1 milioane de lei. Siretul Paşcani SA este deţinută indirect tot de omul de afaceri Viorel Roman. Suma reprezintă 23% din totalul datoriilor acumulate de CAI SA. Totodată, către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi, firma datorează 1,5 milioane lei. În luna aprilie 2013, o parte dintre creditori au respins planul de reorganizare a activităţii CAI SA. Din cauza acestei decizii, dministratorul judiciar a propus intrarea firmei în faliment, cerere admisă în ianuarie 2014 de către Tribunalul Iaşi. Sentinţa a fost atacată cu recurs în data de 11 februarie 2014 de administratorul special V.E. Chiriac. Sume importante de bani au cerut şi V.E. Chiriac şi Viorel Roman, în total aceştia solicitând 3 milioane de lei şi 2,8 milioane de euro. Însă numai primului i-a fost recunoscută o creanţă de puţin mai mare de 100.000 lei.
 
 
 
Val de executări
 
 
Viorel Roman este printre primii milionari din Iaşi de după Revoluţie, iar, de-a lungul vremii, presa a vehiculat că reusiţele acestuia în afaceri s-au datorat relaţiei cu actualul Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. La începutul lunii februarie a acestui an, “Ziarul de Iaşi” dezvăluia faptul că Roman ar putea rămâne fără jumătate dintr-un teren pe care îl deţine în apropierea şoselei Bârnova. Astfel, la începutul lunii martie, va fi scoasă la vânzare o suprafaţă de teren de 4.224 mp, drept urmare a neachitării unei datorii de către soţii Viorel şi Mariana Roman către o anume Condurache Lica. Imobilul este evaluat la preţul de 1.415.500,00 lei. În afară de această executare, afaceristului i-a mai fost scos la vânzare anul trecut un teren de 8.000 mp din cartierul bucureştean Militari, în contul unei datorii de 3,2 milioane euro către creditorii Liviu Vlej, Ciprian Niculescu şi Doina Encioiu. Ultimul creditor menţionat este secretara prinţului Dimitrie Sturdza şi îl reprezintă pe acesta în diferite afaceri. Reporterii “Ziarului de Iaşi” au încercat să ia legătura telefonic cu Roman, dar până la închiderea ediţiei acesta nu a putut fi contactat pentru o oferi detalii despre situaţia Centrul de Afaceri Internaţional SA.
 
 
 
 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii