Un roman povesteste dezastrul din Italia: Am praf din Amatrice in plamani. Nimic nu te pregateste pentru asa ceva

joi, 25 august 2016, 12:11
2 MIN
 Un roman povesteste dezastrul din Italia: Am praf din Amatrice in plamani. Nimic nu te pregateste pentru asa ceva

Cutremurul devastator din Italia a lasat in urma aproape 250 de morti, sute de raniti si zeci de oameni inca sunt dati disparuti sub ruine. Un roman stabilit in Italia, care s-a aflat la doar 40 de km de epicentrul seismului, povesteste dimensiunea dezastrului. 

Sergiu Balaban Duck, jurnalist la Vocea Strazii, locuieste de mai multi ani in Massa Martana, in centrul Italiei. A mai trait cateva cutremure, dar niciunul ca acum.
 
Leganatul patului i-a trezit pe Sergiu si pe sotia lui. Tremurau de frica si n-au scos niciun cuvant. "O experienta care lasa semne", povesteste Sergiu.
 
"Cutremurul a fost puternic, salvarea noastra, cred eu, a fost faptul ca orasul in care locuim a trecut deja printr-o tragedie ca asta, in 1997. Atunci s-au renovat si reconstruit 90% din case, dupa normele si standardele europene. Amatrice, dar si celelalte localitati de pe langa Norcia sunt foarte vechi", a spus romanul pentru Ziare.com.
 
Cand a deschis televizorul, s-a speriat: "Locuiesc mai aproape de Perugia decat de Norcia, iar Perugia era trecuta drept ‘devastata’ in titlul de breaking news. A fost haos, dar au reusit sa-si stabileasca niste prioritati de interventie si informare", a relatat Sergiu.
 
Imagini găsiți pe pagina de FB a lui Sergiu Balaban Duck
 
Miercuri dimineata, el si sotia lui au plecat sa ajute victimele cutremurului. Spune ca i-ar fi fost rusine sa stea cu telefonul in mana si sa-i filmeze pe altii cum isi rup degetele printre mormanele de pietre.

"Oamenii au improvizat. Nu esti pregatit, nu stii cum sa reactionezi dupa o asa catastrofa. Multi au iesit de bunavoie sa dea o mana de ajutor, altii si-au scos la treaba utilajele, altii au venit de la zeci de kilometri, impresionati. Si impresionanti, as zice", ne-a povestit Sergiu. 

Textul integral, pe Ziare.com

Comentarii