Va fi dezvoltată o aplicație criptată pentru mesajele trimise cu smatphone-ul

marți, 16 iulie 2013, 19:32
3 MIN
 Va fi dezvoltată o aplicație criptată pentru mesajele trimise cu smatphone-ul

Conform informațiilor publicate în presa internațională, Agenția Națională de Securitate (NSA) din SUA are acces neîngrădit la datele utilizatorilor ce folosesc servicii ale companiilor Microsoft, Google, Apple și multe altele. Inspirați de acest scandal, trei programatori au strâns bani cu ajutorul Internetului pentru finanțarea unei aplicații de mobil care va proteja mesajele utilizatorilor.

Edward Snowden, fost consultant al serviciilor secrete americane, este cel care a adus informații cu privire la modul în care NSA spiona atât cetățenii străini, cât și pe cei din Statele Unite ale Americii. Informațiile din presa internațională arată faptul că agenția avea acces la mesajele, email-urile și apelurile vocale a mai multor servicii online printre care Facebook, Skype, Hotmail, Yahoo, Youtube, Outlook.com, AOL etc. NSA folosea softuri speciale precum PRISM cu ajutorul căruia puteau afla informațiile confidențiale ale utilizatorilor. Multe din companiile IT implicate în scandal au negat public acuzațiile aduse și au declarat că nu știau de existența acestor programe.

Observând reacțiile generale ale Internetului privind confidențialitatea datelor private și felul în care acestea au fost impulsionate de subiectul NSA, trei programatori printre care și Peter Sunde, cofondatorul The Pirate Bay – un site popular de torrente, au pornit o campanie online pentru finanțarea unei aplicații construită în mod explicit pentru a proteja mesajele utilizatorilor. „Toate comunicaţiile făcute pe reţele sunt monitorizate de către agenţiile guvernamentale sau de companiile private. De asta am decis să facem platforma de mesagerie pe care nimeni nu o poate spiona. Nici măcar noi“, declară creatorii pe site-ul aplicației, www.heml.is.

Fără a folosi o platformă de crowdfunding, echipa din spatele aplicației Hemlis (cuvânt ce înseamnă „secret“ în traducere din limba suedeză) au reușit să strângă 152,300 de dolari de la 10450 de donatori în aproximativ 4 zile, potrivit site-ului oficial. Încă nu a fost anunțată o dată de lansare a aplicației, însă creatorii au menționat că Hemlis va fi disponibilă gratuit pentru telefoanele cu sistemul de operare Android și iOS. Modul de funcționare al soft-ului va fi asemănător cu cel al aplicațiilor de mesagerie ca WhatsApp sau Viber.

„Companii precum Facebook, Twitter, Apple şi Google au fost forţate să-şi deschidă sistemele şi să ofere informaţii despre utilizatorii lor. În acelaşi timp, li s-a interzis să spună despre acest lucru. Noi am prefera să închidem serviciul înainte ca aşa ceva să se întâmple“, declară echipa din spatele Hemlis. În plus, ei spun că nu vor vinde informațiile utilizatorilor și nici nu vor permite publicitate în aplicației, dar vor percepe o taxă pentru utilizatorii care doresc să deblocheze unele funcții cum ar fi trimiterea de fotografii.

Ai avea nevoie de o astfel de aplicație care să-ți protejeze mesajele trimise prietenilor? Ne găsești și pe www.facebook.com/GadgetMyLove pentru discuții și articole din domeniu.

Comentarii