Viceprimarul investitor imobiliar: Gabriel Surdu centrează şi tot el dă cu capul

vineri, 04 martie 2016, 02:58
4 MIN
 Viceprimarul investitor imobiliar: Gabriel Surdu centrează şi tot el dă cu capul

Gabriel Surdu a anunţat că una dintre firmele sale va ridica două blocuri în Copou, lângă Radio Iaşi, despre care spune că încă nu ştie ce regim de înălţime i se va aproba. Interesant este că, deşi important investitor imobiliar, viceprimarul este şi principalul responsabil din Primărie în monitorizarea elaborării noului PUG, document care va stabili cu precizie condiţiile de construire în fiecare zonă a oraşului. 

Viceprimarul Gabriel Surdu vrea să investească două milioane de euro în construirea de locuinţe în Copou. Proiectul edilului va fi implementat pe strada Lascăr Catargi, în apropierea sediului Radio Iaşi. Surdu a declarat ieri că a achiziţionat terenul anul trecut, fiind vorba de o suprafaţă de aproape 2.000 mp pe care se află în prezent două clădiri. Potrivit acestuia, imobilele se află în stare avansată de degradare.

La amplasament se efectuează deja lucrări în baza unei autorizaţii din august 2015, care a dat undă verde demolării uneia dintre construcţii cu regim de înălţime mic. În februarie 2016, Surdu a obţinut o nouă autorizaţie: un certificat de urbanism care a arătat faptul că acesta vrea să amenajaze spaţii de locuit în clădirea principală, regimul maximum permis de reglementările actuale fiind de trei etaje. Actele urbanistice au fost emise la solicitarea companiei Terramold Invest, administrată de fiul viceprimarului, Surdu fiind asociat.

„Suprafaţa terenului este de 2.000 mp, vor fi circa 30 de apartamente, dar până nu va fi aprobat planul urbanistic zonal nu pot şti cu exactitate care va fi numărul lor. Imobilele sunt în stare avansată de degradare, am scos de acolo zece maşini de gunoi. O clădire va fi refăcută, iar alta va fi demolată. Proiectul prevede şi amenajarea unei parcări subterane pe două niveluri“, a precizat Surdu. 

Interesant este faptul că viceprimarul, deşi important investitor imobiliar,  este principalul responsabil din Primărie în monitorizarea elaborării noului Plan Urbanistic General (PUG), document care va stabili cu precizie condiţiile de construire în fiecare zonă a oraşului. Deocamdată, o formă finală a PUG-ului nu a fost făcută public de către primărie. În trecut, Surdu a fost şi membru al Comisiei de Urbanism a municipalităţii. „Nu eu mă ocup de această investiţie, sunt doar asociat la compania care este condusă de fiul meu“, a mai spus Surdu.

Conform certificatului de urbanism obţinut pentru investiţia din Copou, proiectul constă în „construirea de locuinţe colective, spaţii servicii şi alimentaţie publică, spa, spaţii tehnice şi spaţii anexe, extindere şi mansardare construcţie, parcare subterană şi acces“. Despre centrul SPA, Surdu spune că, deocamdată, este „în studiu“. „Investiţia va fi de circa două milioane euro“, a mai spus viceprimarul. În 2015, a mai achiziţionat trei terenuri, două în satul Dorobanţ şi unul pe raza municipiului Iaşi, suprafaţa totală fiind de circa 2.500 mp. La acestea se adaugă 42 ha în Bârnova şi alte 30 ha în Tomeşti. Surdu mai are în proprietate şapte clădiri. 

Nou cartier de vile în Păcurari

Pe parcursul lunii februarie, municipalitatea a emis circa 400 de acte de autorizare în urbanism, cea mai mare parte a acestora fiind certificate de urbanism. În general, beneficiarii sunt proprietari privaţi care vor să-şi ridice o locuinţă, să efectueze racorduri la reţele de utilităţi, reabilitări termice sau consolidări de clădiri. Printre beneficiari se numără şi oameni de afaceri cunoscuţi din oraş precum Irina şi Zaharia Schrotter, care au în plan construirea unui imobil de locuinţe colective în Păcurari. O altă investiţie din acest cartier, făcută public recent de către Primărie, vizează construirea de locuinţe în zona Cimitirului Evreiesc, pe strada Iancu Flondor, după cartierul „Amfiteatru“.

Grigorie şi Ionel Ioanid au propus municipalitatăţii un PUZ pentru o suprafaţă totală de aproape 25.000 mp. Conform documentului, în zonă pot fi construite 23 de vile cu un etaj şi mansardă. „Intenţia de elaborare a PUZ-ului este în dezbatere publică, beneficiarul va vedea câte va construi, în condiţiile legii“, a menţionat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga. Tot în Păcurari, un alt proiect aflat în avizare la Primărie şi pentru care a fost emis un certificat de urbanism în februarie aparţine lui Ioan Zapodeanu. Planul urbanistic propus de acesta prevede „construire de imobile locuinţe colective, împrejmuire, sistematizare teren proprietate“. 

Primăria şi-a autorizat mai multe investiţii

Actele de autorizare eliberate în luna februarie au vizat şi unele proiecte ale municipalităţii. Investiţiile primăriei constau în transformarea unei spălătorii în bloc operator la Spitalul de Recuperare, refacerea de parcuri de joacă (aleea Muşatini, Splai Bahlui, str. Egalităţii, str. Cetăţuia şi str. Pantel) sau modernizarea de străzi (Atelierului, Petru Movilă, Iancu Bacalu, Sf. Andrei, Cazarmilor, Tănăsescu, Bucovinei, Olteniei, Transilvaniei, fundac Bucium, fundac Păun, fundac Socola, Şt.O. Iosif, Călugăreni, Plopii fără Soţ şi Dealul Bucium).

Comentarii