Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Mircea Duşa, la Iaşi de Ziua Unirii

joi, 09 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Mircea Duşa, la Iaşi de Ziua Unirii

Primăria a finalizat programul de 24 ianuarie, atunci când ieşenii vor ieşi în Piaţa Unirii pentru a sărbători Unirea Principatelor Române. Ieşenilor li se pregătesc aceleaşi activităţi ca în fiecare an, respectiv ceremonia oficială, hora Unirii, urmată de concert folcloric şi masa tradiţională cu fasole cu cârnaţi. Primarul Gheorghe Nichita a anunţat că mai mulţi membri din cabinetul Ponta vor veni la Iaşi în ziua de 24 ianuarie în frunte cu şeful Guvernului. Premierul Victor Ponta va participa la evenimentele din Piaţa Unirii şi va fi însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea şi de Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale. „Modul cum vom sărbători în acest an 24 ianuarie va fi mai de amploare faţă de ceilalţi ani astfel încât să-i dăm simbolistica necesară acestei sărbători de suflet al Iaşului. Vom avea colaboratori, Muzeul Unirii şi complexul Palas“, a detaliat primarul Gheorghe Nichita. Programul festiv va debuta pe 24 ianuarie la ora 10. Ieşenii care se vor aduna în Piaţa Uniri vor participa la un concert folcloric susţinut de artişti populari din mai multe zone ale ţării.

Cere­monia oficială va începe la ora 11, şi nu la ora 10, aşa cum au fost obişnuiţi ieşenii în anii trecuţi. Aceştia vor asculta discursurile oficialităţilor, urmate de depunerile de coroane, defilarea detaşamentelor militare şi Hora Unirii. În intervalul orar 12-13 este programat un alt spectacol folcloric care va fi urmat de masa tradiţională de pe strada Alexandru Lăpuşneanu. Ieşenii vor fi serviţi cu fasole cu cârnaţi şi cu vin fiert. Ziua va fi încheiată cu retragerea cu torţe ale celor 100 de militari de la Iaşi, care va debuta la ora 18 şi se va desfăşura pe traseul Muzeul Unirii-Prefectură. De la aceeaşi oră, va fi arborat un steag imens pe cea mai înaltă clădire din cadrul ansamblului Palas, eveniment acompaniat de muzica militară.

Primarul Gheorghe Nichita a anunţat ieri că a reluat demersurile pentru de­clararea zilei de 24 ianuarie Sărbătoare Naţională legală. Proiectul a obţinut semnăturile a 110 parlamentari din toată ţara şi are susţinerea premierului Victor Ponta. „Am reluat aceste demersuri, am avut o discuţie cu premierul Victor Ponta şi mi-a promis că va susţine în Parlament ca această lege să treacă şi ca ziua de 24 ianuarie să devină Săr­bătoare Naţională. Este vorba despre recunoaşterea unui act istoric, de recunoaşterea unui lucru absolut necesar pentru că trebuie să ne cunoaştem istoria şi sacrificiul făcut de oameni“, a spus primarul. Acest proiect trenează de câţiva ani, timp în care propunerea nu a fost niciodată aprobată în Parlament.

Comentarii