Zi de doliu şi reculegere pentru echipa UPU-SMURD Iaşi

vineri, 02 decembrie 2016, 02:50
2 MIN
 Zi de doliu şi reculegere pentru echipa UPU-SMURD Iaşi

Familia UPU-SMURD Iaşi marchează astăzi, 2 decembrie, împlinirea a şase luni de la producerea accidentului aviatic din Republica Moldova, în urma căruia şi-a pierdut viaţa întreg echipajul care se afla la bordul elicopterului EC135, cu număr de înmatriculare 347. 

Medicul Mihaela Dumea, asistentul medical Gabriel Sandu, pilotul comandor Doru Gavril şi copilotul comandor Voicu Şocae au murit joi, 2 iunie, după ce elicopterul SMURD în care se aflau s-a prăbuşit în apropierea localităţii Haragâş, din Republica Moldova. Echipajul se afla într-o misiune de salvare şi intenţiona să transporte pe cale aeriană un bolnav către Chişinău. Pe fondul unor schimbări meteorologice, aparatul de zbor s-a prăbuşit şi a luat foc, cei patru salvatori nemaiputând fi salvaţi.

În aceeaşi zi, echipajul efectuase cu succes o altă intervenţie medicală în Republica Moldova. „După predarea pacientei elicopterul decolează, alimentează şi pleacă din nou, în jurul orei 14.10 către Cahul, într-o misiune aeromedicală, pentru salvarea unui bărbat de 64 de ani cu accident cardiovascular. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul“, preciza după producerea accidentului Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit acesteia, aeronava era fabricată în 2014 şi fusese supusă ultimei inspecţii periodice în luna februarie 2016.

Despre membrii echipajului care participau la misiunea de salvare, MAI sublinia că aveau o experienţă amplă în intervenţii pe calea aerului. „Pilotul avea o vastă experieţă, cu 4.181 de ore de zbor pe elicopter, iar copilotul 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţă de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul de 11 ani“, mai adăuga purtătorul de cuvânt al MAI. În prezent, ancheta accidentului aviatic din Basarabia este derulată de procurorii militari. După accident, Iaşul efectuează intervenţii medicale pe cale aeriană doar în situaţii excepţionale. În luna octombrie, autorităţile din Republica Moldova au început să construiască în pădurea Haragâş, în locul în care s-a prăbuşit elicopterul SMURD Iaşi, un impresionant monument funerar. 

Comentarii