De Business

Punem punctul pe știi

BNR umbla la conditiile de acordare a creditelor ipotecare

joi, 15 ianuarie 2009, 19:26
3 MIN
 BNR umbla la conditiile de acordare a creditelor ipotecare

Bancile pot calcula "un grad de indatorare mai mare pentru solicitantii de credite, daca acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate", dar evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea bancilor de a mobiliza resursele financiare, anunta BNR. 

De altfel, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, declara, la finalul lunii noiembrie a anului trecut, ca, in mod contrar declaratiilor unora dintre bancheri, incetinirea creditarii nu este provocata de scaderea gradului de indatorare, impusa prin noul regulament de creditare, ci de lipsa resurselor cu care se confrunta bancile, in contextul crizei financiare internationale.

In sedinta din 15 ianuarie 2009, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a aprobat amendarea normelor privind creditarea populatiei, care au fost inasprite in a doua parte a anului trecut. "Stabilirea, in mod concret, a conditiilor de creditare si a celor privind gestiunea riscurilor revine insa imprumutatorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, cu obligativitatea respectarii orientarilor generale in materie. In aceste conditii, evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale", se mai precizeaza in comunicatul bancii centrale.

Decizia de ieri vine sa modifice Regulamentul nr. 11/2008, publicat la finalul lui august in Monitorul Oficial si aplicat de banci din octombrie 2008, prin care BNR a inasprit conditiile prevazute in Regulamentului BNR nr. 3/2007, privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice.

"Analiza efectuata releva ca gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori (de exemplu, credite de consum si de nevoi personale  negarantate). Avind in vedere aceste evaluari si pentru limitarea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti, CA al BNR considera oportuna diferentierea conditiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci fata de cele aplicabile altor categorii de credite, si in consecinta amendarea Regulamentului", se precizeaza in comunicatul de presa remis presei.

BNR subliniaza ca, in calitatea de autoritate de reglementare si supraveghere, "defineste cadrul general privind managementul riscului pentru institutiile de credit si institutiile financiare nebancare, in vedera asigurarii stabilitatii financiare". Noile prevederi vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

11.500 de ieseni au ipotecat anul trecut imobile

Peste 11.500 de ieseni si-au ipotecat imobilele la banci anul trecut pentru a putea contracta un imprumut. Potrivit datelor centralizate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Iasi, numarul ipotecilor puse de institutiile financiare in decembrie si noiembrie este de peste doua ori mai mic decit in octombrie din cauza crizei care s-a resimtit acut si in rindul celor care au vrut sa contracteze un credit bancar.

"Daca la nivelul lunii octombrie au fost inregistrate 950 de ipoteci in favoarea bancilor, in noiembrie si decembrie numarul lor a scazut la cite 450 in fiecare luna", a exemplificat Mugurel Cozmanciuc, directorul OCPI Iasi.

Diferenta este si mai mare daca se compara de exemplu lunile decembrie si aprilie, in cea din urma fiind inregistrate la OCPI nu mai putin de 1.170 de ipoteci in judetul nostru. Conform sursei citate, la finele anului trecut erau totalizate la Cadastru 22.600 de tranzactii imobiliare in judetul nostru, in scadere insa cu mai mult de 5 procente fata de anul anterior.

Potrivit evidentelor OCPI, cele mai multe vinzari, respectiv cumparari de proprietati au fost raportate in luna iulie, interval in care au fost inregistrate 2.150 de tranzactii adica in jur de 10% din total. "Circa 70% din numarul total de tranzactii au vizat terenurile, o posibila explicatie fiind faptul ca multi ieseni doresc sa isi construiasca o casa si, prin urmare, s-au aratat interesati de achizitia unui teren", a explicat Cozmanciuc.

Comentarii