De Business

Punem punctul pe știi

Comenzile industriale din zona euro inregistreaza cea mai mare scadere din aproape trei ani

miercuri, 23 noiembrie 2011, 15:20
2 MIN
 Comenzile industriale din zona euro inregistreaza cea mai mare scadere din aproape trei ani

In septembrie, comenzile din zona euro au coborat cu 6,4% fata de august, cu scaderi puternice in Franta si Germania, pilonii uniunii monetare, potivit Eurostat, biroul de statistica al UE. Analistii anticipau un declin de 2,5% pentru zona euro.

"Amploarea scaderii este surprinzatoare. Intram intr-un fel de contractie in trimestrul al patrulea, care va continua in primele trei luni ale anului urmator", a spus Clemente de Lucia, economist la BNP Paribas.

La nivelul UE, comenzile industriale au scazut cu 2,3%, in timp ce in Romania au urcat cu 2,3%. Doar cinci tari au avut cresteri mai mari, respectiv Danemarca (14%), Letonia (13,1%), Polonia (5,1%), Cehia (4,8%) si Irlanda (3,2%). Dintre statele care au raportat date, 12 au avut cresteri, iar zece scaderi.

Comenzile pentru bunuri de capital, un indicator al investitiilor in echipamente noi, au scazut in septembrie cu 6,8%, sugerand ca directorii de fabrici si companii au decis sa restranga planurile de expansiune.

Anual, comenzile noi din zona euro au au urcat cu 1,6% in septembrie, in timp ce analistii consultati de Reuters anticipau o majorare de 8%.

In UE, cresterea anuala a fost de 2,3%, mai lenta decat cea a Romaniei, care s-a situat la 14,5%. Patru tari – Letonia (37,7%), Danemarca (31,2%), Lituania (28,9%) si Polonia (18%) – au inregistrat cresteri anuale ale comenzilor industriale mai mari ca Romania. Din totalul de 22 de tari care au raportat date, comenzile au crescut in 18 si au scazut in 4.

Odata mutarea epicentrului crizei de la Atena la Roma, unii economisti estimeaza o recesiune mai adanca si mai lunga decat se lua in calcul anterior. Randamentele obligatiunilor Italiei au urcat la niveluri nesustenabile, iar zona euro nu ar putea avea resursele necesare pentru a salva a treia mare economie a uniunii monetare. Temerile legate de Italia s-au extins catre Franta, care are un deficit bugetar de 6%, iar randamentele obligatiunilor franceze au crescut puternic.

Germania nu a reusit sa vanda miercuri investitorilor decat circa 60% dintr-o emisiune de obligatiuni de 6 miliarde de euro, sporind ingrijorarea ca si Berlinul ar putea fi amenintat de criza datoriilor suverane. (Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii