De Business

Punem punctul pe știi

Contabilii din Iasi invirt anual 10 milioane euro

luni, 25 august 2003, 23:00
4 MIN
 Contabilii din Iasi invirt anual 10 milioane euro

Contabilii din Iasi se bat pentru un pot anual de 10 milioane de dolari. Pe linga ea se invirt peste 1.500 de persoane, din care numai aproximativ 200 fac parte din Corpul Expertilor Contabili. In medie un contabil ar trebui sa bage anual in buzunare cel putin 6.500 de dolari. In realitate, piata contabililor este impartita in trei parti: 30 – 40 de experti contabili care cistiga lunar sume de ordinul a 1.500 – 2.000 de dolari, o alta parte din care fac parte restul expertilor contabili care cistiga lunar in jur de 370 – 450 dolari, iar restul unde intra contabilii autorizati la inceput de drum si cei care lucreaza la negru care baga in buzunare lunar in jur de 250 dolari.
Un contabil poate avea 7 – 8 firme
Sumele pe care le cistiga majoritatea contabililor sint in general mici, deoarece foarte multe societati din Iasi sint de dimensiuni reduse si nu isi permit sa plateasca un expert contabil sau un contabil autorizat. Ele apeleaza de obicei la persoane care desfasoara activitatea la negru (n.r.-nu sint angajati cu contract si nici nu au statut de exepert contabil). Dintr-un raport al Directiei Generale de Finante Iasi pe anul 2002 rezulta ca din cele 14.825 de firme care au depus situatiile financiare, numai 11.500 au inregistrat venituri, restul declarind o cifra de afaceri egala cu zero. Dintre acestea numai aproximativ 3.000 de societati au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de un miliard de lei. Cum se poate vedea din datele de mai sus, societatile importante sint relativ putine, ceea ce inseamna ca un contabil poate tine evidenta in medie la 7-8 societati comerciale.
Vizatul bilantului, 30 milioane lei
Aceasta inseamna ca potul este luat numai de citiva contabili cu nume pe piata, in general cu relatii printre patronii sau directori. Printre lucrarile pentru care contabilii sint platiti foarte bine este si avizarea bilantului la sfirsit de an. „Bilantul firmelor care realizeaza o cifra de afaceri de peste 3 miliarde de lei anual trebuie vizat de catre o persoana autorizata. Tarifele profesionale, stabilite de catre Corpul Expertilor Contabili din Romania pentru astfel de lucrari, sint situate in jurul cifrei de 30 de milioane de lei. Ele sint insa negociabile. Daca contabilitatea este tinuta de catre un expert atunci legea nu mai cere ca bilantul sa fie avizat”, ne-a explicat Ileana Ifrim, expert contabil.
La societatile mari, care tin evidenta contabila in conformitate cu Standardele Internationale (IAS), gen „Tepro”, „Fortus”, „Tomiris”, „Iasitex” etc. (n.r.- in judet sint 28 de astfel de firme) lucrarile de retratare si audit au ajuns sa coste in jur de 15.000 de euro.
Tariful unui contabil autorizat care tine evidenta contabilita unei societati care are o cifra de afaceri situata in jurul cifrei de 5 miliarde de lei pe an este situat in jur de 100 de euro. El creste, insa pe masura ce firma are o activitate mai mare, iar evidenta contabila presupune un volum mai mare de munca, ajungind la aproximativ 200-300 de euro pe luna. Daca ne gindim ca un expert contabil are in jur de 3 firme mari, atunci putem observa ca lunar poate cistiga cel putin 1.000 de euro.
Cei mici trebuie sa adune de la mai multi
Insa, pe linga aceasta, contabilii autorizati si expertii contabili mai pot realiza si alte lucrari din care isi rotunjesc veniturile, cum ar fi cenzorate, auditari, previziuni financiare etc. Astfel de lucrari nu prind insa toti expertii contabili, ci numai cei cunoscuti ca buni profesionisti sau cei care au relatii. Expertii contabili aflati la inceput de drum sau persoanele care lucreaza la negru cistiga insa mult mai putin in comparatie cu primii. „Pentru o firma care are cinci-sase facturi pe luna, cu 12 angajati si la care trebuie sa tin si evidenta primara, cum este cazul dumneavoastra, tariful este de 2 milioane de lei pe luna. Daca tineti dumneavostra evidenta primara, atunci sigur pretul este mai mic. Cum nu sint expert, nu pot insa sa vizez si bilantul la sfirsitul anului”, ne-a spus o economista contactata dupa un anunt dintr-un cotidian local.
1 – 1,5 milioane pe luna
In acest caz se pune problema ca fata de tariful pe care patronul il da la negru trebuie sa mai plateasca si un expert contabil pentru avizarea bilantului. In Iasi sint insa persoane care tin contabilitatea la negru si pentru sume mai modeste, situate in jur de 1-1,5 milioane de lei pe luna. Din cauza concurentei ridicate si a activitatii economice mai reduse a Iasului, cistigurile expertilor contabili fata de alte zone ale tarii in Iasi sint mult mai reduse. „In Bucuresti am intilnit cu o contabila autorizata care tinea evidenta la o sifonarie care avea un singur angajat si era platita cu 4 milioane de lei pe luna. In Iasi pentru o lucrare similara nu stiu daca as fi luat mai mult de 1.000.000 de lei”, ne-a spus Mihai Motrescu, expert contabil.
La Corpul Expertilor Contabili din Romania, sucursala Iasi sint inregistrati un numar de 53 de contabili autorizati, din care 27 cu studii medii si 26 cu studii superioare, si 123 de exeperti contabili. Cum reprezentantii Corpului Expertilor Contabili Iasi au refuzat sa prezinte presei cifra de afaceri realizata de membrii in anul 2002, calculele realizate de Ziarul de Iasi au caracter estimativ. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii