De Business

Punem punctul pe știi

Danut Prisecariu risca 2 milioane de euro pentru activele Moldova Tricotaje SA

vineri, 01 august 2008, 19:17
6 MIN
 Danut Prisecariu risca 2 milioane de euro pentru activele Moldova Tricotaje SA

Licitatie cu scintei la vinzarea activelor falimentarei Moldova Tricotaje. Dupa doi ani de dispute in justitie si doua incercari esuate de a vinde activele, vineri la cea de-a treia licitatie, acestea au fost instrainate. Noul proprietar, societatea Moldova Universal patronata de Danut Prisecariu va intrat in posesia activelor pentru suma 8 milioane de lei, bani ce trebuie achitati pina la data de 1 septembrie.

Desi licitatia a inceput dupa orele opt ale diminetii, inca dinainte de aceasta ora, pe treptele sediului Judecatorului Sindic, asteptau Adrian Ababei, reprezentat al firmei lichidatoare Sigma IPURL, Mihai Holban fostul lider de sindicat al Moldova Tricotaje si avocata Siraj Impex, Doina Stupariu. Firma Siraj Impex revendica la rindul ei activele scoase la licitatie.

Discutiile in contradictoriu intre Stupariu si Ababei au inceput imediat ce reprezentantii Moldova Universal, unicul participant la licitatie, si-au facut simtita prezenta. "Daca ati venit pentru licitatie trebuie sa fiti instiintat ca exista un antecontract de vinzare-cumparare incheiat pentru bunurile scoase  la licitatie. Daca veti cumpara veti fi considerat de rea credinta si ne vom opune actului incheiat", s-a adresat Stupariu catre Catalin Cristian, general manager Moldova Universal.

Raspunsul venit din partea consilierului juridic al Moldova a fost scurt si clar. "Ne vom asuma acest risc". Incercind sa linisteasca apele si sa explice ca acel antecontract este doar o promisiune de vinzare, Ababei a primit un raspuns taios. "Daca nu faceati prostia sa cereti anularea actului, poate acum nu eram aici. In schimb v-ati trezit cu o decizie definitiva si irevocabila pe care mai devreme sau mai tirziu va trebui sa o respectati", a comentat Stupariu.

Licitatia a durat 45 de minute

Discutiile au incetat odata cu intrarea in sala de licitatii. Procedura de vinzare a inceput la orele 8 si 10 minute prin care apararea Siraj Impex a inminat lichidatorului opozitie de vinzare. Dupa semnarea si parafarea actului, verificarea garantiilor, actelor si a conditiilor de participare, ale Moldova Universal, sedinta de licitatie a fost deschisa oficial la orele 8 si 20 de minute.

Dupa inregistrarea in procesul verbal, a fostului lider de sindicat si Moldova Universal ca fiind singuri participanti la licitatie s-a trecut la citirea publicatiei de vinzare fiind mentionat si faptul ca bunurile dobindite de cumparator sint libere de orice sarcina. Odata deschisa licitatia  propriu-zisa, dupa prima strigare soldata cu un refuz a unicul praticipant de a oferi pretul de pornire de 20 de milioane de lei, avocata Siraj Impex a cerut sa fie inregistrata ca participant la licitatie, fiind parte opozanta.

"Sintem la o licitatie nu la un proces. Nu faceti parte din comitetul credal deci nu indepliniti nici o functie care sa va permita inscrierea la aceasta licitatie, iar rubricile procesului verbal sint foarte stricte. Daca doriti sa faceti dovada prezentei dumneavostra aici, atunci folositi opozitia de vinzare semnata", a fost raspunsul dat de reprezentatul Sigma.

Licitatia s-a incheiat dupa 25 de minute, adica la 8.45. La toate cele trei strigari raspunsul oferit de Cristian a fost negativ. "Fiind vorba de a treia licitatie si pentru ca nu s-a primit cel putin pretul de incepere a licitatiei, conform Codului de Procedura Civila, bunul se scoate din nou la vinzare, la cel mai bun pret oferit", a adaugat Ababei.

Fiind vorba de un singur participant si o singura oferta, terenul de 1,5 hectare si 4.500 metri patrati de constructii, au fost adjudecate pentru suma de 8 milioane de lei. "Este un pret corect pentru aceasta suprafata si daca tinem cont de preturile de pe piata imobiliara. Vom construi acolo mai multe cladiri de birouri, cu functii complexe, spatii de recreere si locuinte", ne-a declarat  Catalin Cristian, general manager Moldova Universal.

Intrebat de un eventual proces intentat de catre Siraj Impex, raspunsul a venit repede. "Nu ne este frica de nici un proces. Noi am studiat niste acte in care se preciza clar vinzare libera de sarcini. Noi nu ne facem griji pentru ca in caz de ceva, lichidatorul isi va asuma riscul daca e corecta sau nu aceasta exprimarea", a incheiat Cristian.

"Pretul este foarte mic"

Cu toate acestea  liderul de sindicat sustine ca pretul este mult prea mic. "Aceasta suma nici macar nu acopera datoriile pe care societatea le are la Finante. Pretul este foarte mic dar noi nu avem cum sa facem contestatie. Sintem 320 de angajati care trebuie sa primim 1,1 milioane de lei dar in conditiile de fata nu cred ca ne vom putea recupera banii. Eu astept aceasta licitatie de aproape trei ani si sint epuizat. Zilnic ma suna oamenii sa ma intrebe de salariile lor. Speranta noastra este ca mai sint ceva active care trebuie scoase la vinzare si atunci poate ne recuperam si noi banii", a adaugat Holban.

In schimb Ababei este de alta parere. "Sint obligat prin dispozitiile de procedura civila sa adjudec bunurile, care prin procedura de insolventa se vind liber de sarcina. Daca creditorii vor considera pretul prea mic atunci vor putea ataca actul de adjudecare", a afirmat Ababei.

Cu toate acestea avocatul Dragomir Tomaseschi sustine contrariul. "Codul de procedura civila nu te obliga sa vinzi ci iti da posibilitatea sa faci acest lucru la cea de-a treia licitatie. Daca pretul este mic poti refuza si sa organizezi o alta licitatie, dar daca nu este unul derizoriu, atunci poti sa vinzi", a completat avocatul.

Intrebata de situatia creata in urma acestei licitatii, Stupariu e ferma pe pozitie. "Noi ne-am facut datoria si am anuntat cumparatorul de situatie. Asteptam sa vedem daca achita suma si atunci ii vom intenta proces sa ne inapoieze activele. Este ciudata situatia ca desi stia de opozitia noastra nu a avut nici un interes pentru a vedea actele si nici o intrebare", a incheiat avocata Siraj Impex.

Contractul miroase de la o posta

Disputa a inceput pe 14 iunie 2006, cind fostul director al Moldova Tricotaje, Ladislau Buda a semnat un antecontract de vinzare-cumparare cu Ahmed al Deiri, proprietarul Siraj Impex cu doua ore inainte de intrarea societatii in procedura de insolventa.

La semnarea documentului s-a platit numai 2.800 de euro si presupunea cedarea unei suprafete de teren de 1,5 hectare plus cladiri ce se intind pe 4.500 de euro contra sumei de 1,1 milioane de euro in momentul semnarii actului de vinzare cumparare. Nefiind de acord, cu antecontractul, lichidatorul a actionat in judecata firma Siraj Impex cerind anularea actului.

In prima faza, Sigma a cistigat procesul dar avocatul Siraj Impex a facut recurs la Curtea de Apel si a reusit sa intoarca situatia in favoarea sa printr-o decizie definitiva si irevocabila. Foarte interesanta este pozitia celui mai mare creditor al firmei Moldova Tricotaje SA, respectiv Directia Judeteana de Finante care are de recuperat 8,5 milioane de euro din total datoriilor de 10 milioane de euro.

Potrivit deciziei definitive si irevocabile, aparatorul Siraj Impex a prezentat Curtii de Apel faptul ca societatea debitoare a solicitat Directiei de Finante acordul privind vinzarea directa a bunurilor, conditia fiind ca suma obtinuta sa fie virata in contul bugetului de stat. "La filele 50 si 51 din dosar sint depuse adresele emise de catre ANAF catre societatea debitoare in care se specifica ca este de acord sa intocmeasca si sa comunice raportul de evaluare al bunului".

Mai mult in antecontract se specifica urmatoarele: "se mentioneaza ca prezentul antecontract se intocmeste pentru achitarea obligatiilor catre buget, in baza art. 155 Cod Procedura Fiscala, cu respectarea informatiilor si solicitarilor formulate de catre ANAF-DGFPJ Iasi, exprimat prin adresa nr. 53.125/14 iunie 2006".

De partea cealalta Fiscul iesean sustine ca nu a fost sub nici o forma de acord cu acest antecontract. "La data de 16 noiembrie 2007, DGFP Iasi  a formulat concluzii scrise cu privirea la litigiul mentionat (procesul intentat de Sigma), mentionindu-se faptul ca antecontractul de vinzare-cumparare a fost facut fara acordul organului fiscal", se arata intr-un raspunsul oficial adresat Ziarului de Iasi.

Cu toate acestea cind reporterii Ziarului de Iasi, au solicitat sa li se arate documentele prin care si-au exprimat opozitia fata de antecontract, reprezentantii DGFP Iasi, au refuzat categoric. In plus, la licitatia de ieri nu s-a prezentat nici un reprezentant al Directiei de Finante Iasi. "Nici nu ma asteptam sa nu vina nimeni din partea Finantelor", a comentat Ababei.

Comentarii