De Business

Punem punctul pe știi

Dramele crizei au ajuns si la vile

Subtitlu

duminică, 14 iunie 2009, 16:38
4 MIN
 Dramele crizei au ajuns si la vile

Cresterea dobinzilor sau a cursului i-a dat pe multi peste cap. Sint proprietari de vile care au ajuns sa traiasca laolalta si cu cite 6 necunoscuti. Un alt fenomen interesant pe piata imobiliara ieseana: tot mai multi proprietari de vile prefera sa intabuleze cite jumatate din casa pe numele altei familii, in schimbul achitarii unor rate lunare egale care sa acopere contravaloarea chiriei. "Am o vila cu cinci camere, sint glumeata, cu simtul umorului, dar nu ma mai ajung cu banii", ne imbie o salariata ieseanca in casa sa din capat CUG, pe care am contactat-o telefonic.

 

Iesenii se inghesuie cu straini in locuinte pentru a trece mai usor perioada de criza. Tot mai multe persoane care si-au cumparat ori si-au construit case si vile prin credite bancare pentru care sint nevoite sa plateasca rate tot mai mari se afla acum in situatia de a ceda chiar si cite o jumatate din numarul de camere la chiriasi pentru a acoperi din costuri. Daca in anii precedenti gazda era o practica frecventa mai ales in cazul persoanelor care traiau din pensie, in prezent fenomenul ia amploare si in rindul celor cu venituri mari, dar care s-au indatorat peste masura.

Potrivit anunturilor publicate in cotidianele locale, tot mai multi proprietari de case cauta sa ia in gazda cupluri de tineri sau casatoriti, studente si studenti. Asa se face ca, dintr-o locuinta gindita initial pentru a satisface cit mai bine necesitatea de spatiu si confort individual, o parte din proprietarii de vile au ajuns sa locuiasca la un loc chiar si cu cite sase necunoscuti.

Solutie in timp de criza

"Intilnim in piata, din ce in ce mai des, tot felul de situatii ciudate. Am cunoscut chiar ca proprietari de vile care valoreaza 200-300.000 de euro, echipate cu toate utilitatile posibile, sa accepte sa locuiasca in casa cu doi pina la sase studenti, cedindu-le cite doua-trei dormitoare. Cu banii obtinuti, acestia isi acopera din ratele la creditele luate de la banca. Cred ca gradul de uzura este destul de mare, dar e o solutie salvatoare daca vor sa fie cu platile la zi", ne-a prezentat pe scurt fenomenul Lucian Ailenei, asociat la agentia imobiliara ALM-Development Iasi.

Acesta a mai sesizat un fenomen interesant pe piata imobiliara: tot mai multi proprietari de vile, care intimpina probleme financiare, prefera sa intabuleze cite jumatate din casa pe numele altei familii, in schimbul achitarii unor rate lunare egale care sa acopere contravaloarea chiriei. "Sint multe astfel de exemple, mai ales pentru vilele ridicate in Bucium, Breazu, Copou sau Aleea Tudor Neculai. Cam 15% din piata inchiriaza camere din vile proprii. Costurile se ridica la aproximativ 80-120 euro pentru o camera, la care se adauga utilitatile", a apreciat Ailenei.

Spatiul, valorificat la maxim

Reporterii "Ziarului de Iasi" au luat legatura cu mai multi proprietari de case si vile care au anuntat ca intentioneaza sa primeasca in gazda in perioada urmatoare.

Majoritatea celor contactati au motivat ca accepta sa traiasca in comun cu mai multe persoane pentru ca nu se mai descurca din punct de vedere financiar. "Am o casa cu cinci camere, situata in apropiere de penultima statie din CUG, linga bisericuta Inaltarea Domnului. Locuiesc impreuna cu baiatul si fata, care sint inca la scoala. O camera este ocupata deja de un cuplu si mai am una disponibila. Sint in virsta de 40 de ani, glumeata si cu simtul umorului, lucrez, dar salariul nu imi acopera toate cheltuielile. Am si eu rate si nu ne mai ajungem cu banii", a specificat proprietara imobilului, care s-a recomandat Mirela.

Aceasta a declarat ca este dispusa sa perceapa o chirie de 600 lei pe luna, pret in care sint incluse toate utilitatile, pentru o camera de 16 metri patrati dotata cu pat dublu, televizor, cablu, internet si acces separat la baie si bucatarie. Femeia a precizat insa ca nu doreste sa incheie contract de inchiriere autentificat la notar. "Sa stiti ca eu am inchiriat si rulota din curte la doi muncitori din constructii. Dar ne intelegem bine cu totii, chiar daca sintem ceva mai multi. Cind facem gratar, punem bani impreuna, mai spunem un banc, o gluma, sa ne mai treaca de urit", a explicat Mirela, in curtea careia locuiesc in prezent sapte persoane, dar, spune ea, mai este loc si mai cauta inca doua.

"E mai bine ca la bloc"

Un anunt similar, iar scenariul se repeta. "Camera goala, parchetata, la casa-vila, tineri casatoriti fara copii, studenti, cuplu, in cartierul Galata, toate facilitatile, 5 milioane (n.r. – 500 lei) in afara de utilitati".

Daniel, care s-a prezentat la telefon ca fiind proprietarul imobilului in cauza, a adaugat ca o parte din locuinta pe care vrea sa o cedeze are suprafata de aproximativ 14 metri patrati. "Aveti tot ce va trebuie. E mai bine ca la bloc. Puteti sa primiti vizitatori, dar cu conditia sa nu ramina peste noapte. Pretul ramine batut in cuie", a spus barbatul in virsta de 59 de ani.

Unii ieseni sustin insa ca motivele pentru care au ales sa ia in gazda sint, pe linga cele de ordin pecuniar, si de dorul propriilor copii, plecati peste hotare.

Maria Toader, proprietara unei case cu trei camere, a povestit ca utilizeaza personal numai o treime din imobil. "Eu stau intr-o camera cu nepotelul meu. Mai am pe cineva care sta intr-o camera, dar a treia din spate e libera. Totul este mobilat modern de fata mea plecata in Italia. Nu ne mai ajungem cu banii si asta e. Eu am zis ca cer 3 milioane (n.r. – 300 lei) pe luna de camera, dar o sa trebuiasca sa dati ceva si la lumina. Ne intelegem noi", a conchis Maria Toader care locuieste intr-o casa din zona Zimbru, in apropiere de Pompele de Apa.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii