De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul tine la secret firma care a cesionat creantele Nicolina SA

Subtitlu

vineri, 16 ianuarie 2009, 20:50
6 MIN
 Fiscul tine la secret firma care a cesionat creantele Nicolina SA

Cesionarea creantelor detinute de Fisc la Nicolina SA este invaluita in mister. Dupa aproximativ zece zile de la deschiderea ofertelor de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), institutia a refuzat sa faca public cistigatorul, ridicind astfel mai multe semne de intrebare.

Numele firmei care a cesionat creantele Fiscului s-a aflat in presa din din surse apropiate fabricii, insa reprezentantii Real Estate Development, considerat beneficiar, nici nu au confirmat nici nu au infirmat deocamdata tranzactia.

Suspiciunea este cu atit mai mare cu cit suma pentru care s-au vindut creantele, si care trebuie sa fie de cel putin 4 milioane euro, reprezinta bani publici obtinuti de stat de pe urma societatii iesene.

Bataie de joc

Intrebati punctual despre modalitatea in care au fost instrainate creantele detinute la Nicolina SA, oficialii ANAF au trimis ieri un raspuns facut pe genunchi. Desi reporterii "Ziarului de Iasi" au solicitat concret cum s-a vindut creanta institutiei la firma ieseana, raspunsul oferit indica doar doua numere de articole de lege. O lectura a actului normativului nu ne lamureste cu nimic din cauza ca paragrafele invocate de reprezentantii Fiscului, explica care sint metodele prin care se poate ceda o creanta.

"Ziarul de Iasi" solicita tocmai metoda exacta si nu legea pe care s-a bazat cesiunea. "Procedura privind cesionarea creantelor fiscale este reglementata de art. 175′ din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si de Ordinul Presedintelui ANAF nr. 1173/2008 pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea creantelor fiscale administrate de ANAF, cu modificarile si completarile ulterioare", se specifica in raspunsul ANAF.

Nici in ceea ce priveste numele participantilor la cesiune sau suma obtinuta in final nu au fost date cu exactitate desi evenimentul s-a consumat in urma cu circa zece zile. Singura intrebare la care ANAF a catadicsit sa raspunda este cea legata de publicatiile in care a fost lansat anuntul de cesionare. Culmea si acesta este gresit.

In raspuns se specifica ca anuntul a aparut pe 8 decembrie 2008 in "Romania Libera" si "Anuntul de Iasi" – un cotidian cu un astfel de nume nu exista in Iasi. Anuntul fusese de fapt publicat chiar in "Ziarul de Iasi".

"Avind in vedere faptul ca printr-o eventuala cesiune a creantelor fiscale s-ar putea obtine surse suplimentare la bugetul general consolidat, intr-o perioada de timp mai scurta decit in cadrul procedurii insolventei, ANAF si-a anuntat intentia de a cesiona creantele fiscale pe care le detine fata de SC Nicolina SA prin anuntul publicat in data de 8 decembrie 2008", se mentioneaza in raspunsul formulat de Fisc in care se precizeaza totodata ca procedura de cesiune a creantelor fiscale nu a fost definitivata pina in prezent deoarece nu a fost semnat contractul final.

Creantele Nicolina SA catre ANAF, in litigiu

Dupa cum sustin reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, suma minima obtinuta din cesionarea creantelor Fiscului la fabrica ieseana se ridica la 15,6 milioane lei. In replica, reprezentantii administratorului judiciar actual – consortiul format din Management Reorganizare Lichidare Iasi SPRL si LD Expert Grup IPURL Husi – sint de parere ca datoria de recuperat este mult mai mica, in valoare de numai 6,6 milioane lei. "Ei s-au inscris in tabel cu suma de 15,6 milioane lei, dar le-am acceptat mult mai putin pentru ca doar pentru atit au documente justificative. Pe 21 ianuarie avem termen la instanta pentru ca fiecare parte sa-si aduca propriile dovezi", a declarat Dumitru Lazar, reprezentantul societatii de lichidare.

In urma contestarii valorii creantei ANAF la Nicolina SA de catre administratorul judiciar, DGFPJ a cerut de asemenea sa fie prelungit termenul de intilnire al tuturor creditorilor care era fixat pentru ieri. "Astazi (n.r. – vineri) am depus adresa la judecatorul sindic prin care am solicitat sa se amine discutia privind adunarea creditorilor pina pe 21 ianuarie cind este stabilit si termenul pentru judecarea contestatiei formulata de catre Finante impotriva adresei lichidatorului prin care se solicita diminuarea creantei fiscale cu care ne-am inscris la masa credala", a subliniat Maria Taran, purtatorul de cuvint al DGFPJ.

Sindicatul cere anularea cesiunii

In ziua desfasurarii cesiunii de creante, pe 8 ianuarie, reprezentantii sindicatului fabricii iesene au avansat totusi un posibil cumparator, prin persoana juridica Real Estate Development Iasi. Numele nu a fost insa confirmat oficial de ANAF pina in prezent.

"La nivelul ANAF nu s-au schimbat inca toti oamenii, astfel ca, liberalii incearca sa dea acum ultimul tun. Vreau sa cer atit presedintelui Traian Basescu, cit si premierului Emil Boc cind vin la Iasi de Ziua Unirii sa anuleze cesiunea si sa se vinda activele de catre directorul fabricii noastre", a subliniat Gheorghe Paduraru, liderul de sindicat al Nicolina SA care a adaugat ca Real Estate Development ar putea deveni proprietara pe creanta abia in vara, dupa ce achita integral suma de cel putin 15,6 milioane lei.

"Am inteles de la domnul director ca au cumparat in rate. Astfel, pina pe 26 ianuarie ar trebui sa achite 30% din suma, restul de bani urmind sa fie dati in doua transe egale, pe 31 martie si 30 iunie 2009", a punctat Paduraru.

Din cauza faptului ca ANAF nu a dat publicitatii numele cesionarului de creante, asupra Real Estate Development planeaza inca incertitudinea pe motiv ca exista posibilitatea ca firma mentionata doar sa fi participat la cesionare, nu sa fie si nominalizata ca beneficiara.

Conducerea Real Estate Development nu a fost insa nici ea mai darnica in explicatii. "Am facut o intelegere cu ANAF prin care am stabilit ca nu dam amanunte. Daca am stabilit ca nu facem nici un comentariu, eu ma tin de cuvint", a replicat Paul Sorin Stoicescu, administratorul firmei.

Miscarile din jurul Nicolina SA

Despre Nicolina SA se poate spune ca a ajuns in prezent in totalitate la mina proprietarilor firmei Concept Investement SRL din Brasov deoarece, prin diverse alte societati, agentul economic brasovean poate controla toata platforma fabricii din Iasi. De exemplu, in 2007, un teren in suprafata de 4 hectare, evaluat la 7 milioane euro, a fost cumparat de Real Estate Development ce era la acel moment in proprietatea omului de afaceri Eusebiu Siminiceanu.

Ulterior, actiunile societatii in cauza au fost vindute catre Concept Investement care a preluat in acelasi an si cel mai mare activ al fabricii (14 hectare de teren cu 11 milioane euro), dar pe care insa nu l-a platit niciodata si prin urmare l-a pierdut. Un an mai tirziu, in 2008, firma brasoveana a cumparat si societatea IMA Iasi, care detine in vecinatatea Nicolina SA un teren de 2,2 hectare.

Ultima lovitura a avut loc la inceputul anului prin cesionarea creantelor de la ANAF, miscare care ii confera firmei brasovene posibilitatea de a dispune dupa bunul plac de activele fabricii care valoareaza mai multi bani decit creanta. Acum Nicolina mai detine un teren de 2,2 hectare plus terenul de 14 hectare pierdut de catre firma brasoveana deoarece nu l-a platit in termenul legal.

Administrator doar pe hirtie

Tacerea Fiscului o tine insa in sah si pe reprezentanta Casei de Insolventa Moldova – Marioara Apetrei. Desi aceasta a fost desemnata de ANAF ca administrator judiciar la Nicolina SA, in locul consortiului Management Reorganizare Lichidare Iasi SPRL si LD Expert Grup IPURL Husi, inca de la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, femeia sustine ca nici pina in prezent nu a fost notificata oficial in acest sens.

Cu alte cuvinte, Casa de Insolventa Moldova este administrator judiciar doar pe hirtie intrucit in practica atributiile sint exercitate de consortiul amintit mai sus si care a fost numit de judecatorul sindic la deschiderea procedurii de insolventa.

"Nu am fost numita oficial ca administrator judiciar. Deocamdata nu pot sa intru acolo. Nu stiu de ce dureaza asa de mult", a conchis Marioara Apetrei.

Comentarii