De Business

Punem punctul pe știi

Grecu si Comanescu, interesati de activele Terom

sâmbătă, 21 ianuarie 2006, 00:00
3 MIN
 Grecu si Comanescu, interesati de activele Terom

Patronul Hotelului Unirea, Lucian Grecu, este interesat de preluarea unor terenuri si hale apartinind de Terom. Prin societatea Metex Roman, Grecu a cumparat caietul de sarcini pentru licitatia de vinzarea a sectiilor de Fire, Fibra si Fibra Folie a combinatului iesean. „Eu am lucrat cindva intr-o intreprindere de fire sintetice, dar sincer sa fiu, nu mai stiu cum merge piata acum. Sint intr-adevar niste variante de investitii in acea zona: de a face in continuare productia respectiva ori de a face productie dar in alte domenii. In afara de productie nu se preteaza nimic pentru ce e acolo“, ne-a declarat Grecu. Patronul hotelului nu a putut oferi insa mai multe informatii vizavi de intentiile pe care le are in cazul in care ar intra in posesia activelor Terom. „Deocamdata nu pot sa va spun prea multe lucruri deoarece abia ieri (n.r. – alaltaieri) am cumparat caietul de sarcini pe care nu am reusit sa-l citesc. Dupa ce-l voi studia cu atentie voi putea spune daca voi intra sau nu in competitie“, a explicat Grecu. Patronul hotelului Unirea si-a adjudecat la mijlocul lunii decembrie a anului trecut si pavilionul administrativ al societatii Nicolina pentru care a platit nu mai putin de 30 miliarde lei vechi. Dupa cum sustine Grecu, sediul fabricii iesene va fi transformat, cel mai probabil, intr-o cladire de birouri destinate inchirierii. De Terom este interesat, de asemenea, si omul de afaceri Constantin Comanescu, patronul firmelor Com-Beton, Remat si Pieta. El spune insa ca nu ar dori sa cumpere decit o parte din activele combinatului de fire. „Noi avem o intentie foarte clara pentru sectia Fibra si pentru atelierul mecanic, care ne-ar interesa in mod deosebit. Dar deocamdata, atelierul mecanic nu este de vinzare. Am facut o scrisoare de intentie adresata conducerii in acest sens si la care asteptam raspunsul“, a precizat Comanescu. Dupa cum sustine patronul Com-Beton, acesta intentioneaza sa pastreze atit profilul de activitate al sectiei Fibra, cit si personalul existent in eventualitatea in care ar cistiga licitatia. In cursa pentru preluarea activelor Terom roiesc si alte doua firme italiene, respectiv BiVaFil Italia, care furnizeaza materie prima combinatului iesean si Euroholding Timisoara. Actionarul societatii din urma, Maurizio Peruzzo, a fost subiectul mai multor anchete publicate in ziarele centrale si locale. Cele trei sectii scoase la mezat de Terom au atras atentia si firmei bucurestene, Yry Transcom SRL, societate care avea la nivelul anului 2004 o cifra de afaceri de putin peste 3 miliarde lei vechi si 26 de salariati. Firma Tex Impex din Rimnicu Vilcea ce are doar un angajat, a achizitionat, de asemenea, caietul de sarcini pentru vinzarea activelor Terom.
Potrivit conducerii fabricii iesene, activele vor putea fi vindute si separat. „Societatea BiVaFil este interesata doar de sectia de Fire, nu le vrea pe toate trei la pachet. Iar acest lucru se poate face deoarece am primit zilele trecute din partea Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie ridicarea sechestrului de pe sectiile de Fibra si Fibra Folie“, a aratat Mihai Orzan, directorul general al Terom. Soarta celor trei active ale Terom se va decide insa marti cind este programata licitatia de vinzare. Sectiile Fibra, Fire si Fibra Folie cu terenul aferent ocupa o suprafata de 7,3 hectare, ceea ce reprezinta circa o treime din suprafata actuala a fabricii.
Potrivit agentilor imobiliari numai terenul pe care se intind cele trei sectii valoareaza in jur de 3,6 milioane euro. (Cristina ORHEANU)

Comentarii