De Business

Punem punctul pe știi

Iasul, mai tare ca Parisul

Subtitlu

miercuri, 26 ianuarie 2011, 21:00
4 MIN
 Iasul, mai tare ca Parisul

 Exceptie fericita! Iasul a reusit sa treaca in fata multor orase cunoscute din Europa sau chiar de pe glob la viteza de conexiune la internet. Un clasament realizat de compania americana Akamai arata ca Romania este pe locul patru la nivel mondial, in ceea ce priveste viteza medie a conexiunilor la internet de 7 Mbps, fiind depasita doar de Coreea de Sud cu 14 Mbps, Hong Kong cu 9,2 Mbps, si Japonia 8,5 Mbps.

Detaliat pe orase, Iasul se claseaza pe pozitia 72 la nivel mondial, depasind orase precum Victoria din Canada, Boston si Jersey din SUA, dar si Baden Baden din Germania, care sint in top 100, dar si toate marile capitale europene, care nici macar nu au intrat in clasamentul de virf.

La nivel european, Iasul se situeaza astfel pe pozitia a patra, in acest clasament in care au intrat doar sase orase mari de pe batrinul continent.

Potrivit raportului "State of the Internet“, primele 45 de pozitii la nivel mondial privind conexiunea la internet sint ocupate de orase din Coreea de Sud si Japonia, primele 11 locuri revenind Coreei de Sud. Hong Kong ajunge pe locul 46, iar Japonia continua cu alte 29 de prezente in topul 100 de orase cu cele mai bune conexiuni la internet.

Cea mai buna conexiune din tara

Topul continua pe pozitia 48 cu un oras din Europa, primul de pe continent si primul oras din Romania: Constanta. Cu o viteza medie de 8,8 Mbps, orasul de la malul marii este cel mai rapid oras european pe internet, detronind localitatea suedeza Umea, unde numarul de conexiuni a coborit sub 50.000 in trimestrul trei al anului trecut. Al doilea oras european din clasament este Asniéres, Franta, situat pe locul locul 52, cu un trafic de 8,5 Mbps. Mai departe este Timisoara, pe locul 70, cu 7,7 Mbps, si Iasi, pe locul 72, cu 7,5 Mbps. De remarcat ca in acest clasament nu sint prezente orase precum Parisul, Roma sau Londra.

Cum este posibil sa avem drumuri pline de gropi, iar la infrastructura de internet sa ne putem bate cu marile metropole din lume? "A contat foarte mult faptul ca in Romania internetul a aparut foarte tirziu si deja exista infrastructura de cablu cu fibra. Cei din afara au ramas pe infrastructura veche, iar ca sa o inlocuiesti necesita mult timp si bani. Plus ca a existat competitie si atunci companiile private au fost nevoite sa vina cu idei inovatoare. Stiu ca atunci cind s-a introdus internetul in campusul studentesc Tudor Vladimirescu, aveau cea mai buna conexiune din tara“, a precizat Ciprian Gavriliu, managerul Paly the Balls, agentie interactiva ce se ocupa cu strategii de marketing si campanii online.

O mina de ajutor de la micii dezvoltatori

Faptul ca Iasul este un centru universitar a cintarit mult in evolutia infrastructurii de internet, atrage atentia Gabriel Curcudel, managerul companiei Advert Point, ce se ocupa de optimizarea sistemelor pentru motoare de cautare online. "Exista cerere si cum deja era o retea realizata de Astral, atunci noile companii nu au facut decit sa cumpere si sa modernizeze. Plus ca de 3-4 ani au venit tot mai multe companii in Iasi, si institutii bancare. Acestea aveau nevoie de servicii imbunatatite“, a punctat Curcudel.

Omul de afaceri Gabriel Mardarasevici, ce detine societati implicate in domeniul IT, sustine ca nu este prima data cind Romania si Iasul ajung in pozitii fruntase la nivel mondial. "De citiva ani tot in aceste pozitii ne aflam. Nu este o noutate. In primul rind am ajuns sa fim atit de buni la acest capitol, pentru ca la noi infrastructura s-a realizat dupa anul 2000, cind exista deja o tehnologie avansata. Nu o sa raminem la nesfirsit pe aceste locuri; tehnologia tot avanseaza. Pe linga acest aspect, exista competitie. Si faptul ca in Romania functioneaza un Minister dedicat Comunicatiilor si IT-ului a cintarit mult, pentru ca s-au realizat programe prin fonduri europene, cu Banca Mondiala, de a introduce internetul la sate. Si aceste aspecte au cintarit mult. Ca sa nu uitam nici de acei mici furnizori de cartier care au contribuit la dezvoltarea retelelor. Te duci la o cafenea, ai wireless. La mall, la fel. Si este, pe deasupra, gratuit“, a detaliat Mardarasevici.

85.000 de ieseni au cont pe Facebook

In acest context, Iasul ocupa o pozitie importanta si in privinta utilizatorilor site-urilor de socializare. Conform unei statistici furnizate de www.facebrands.ro, la ora actuala, in Romania, exista 2,59 milioane de utilizatori ai retelei Facebook, din care doar jumatate si-au trecut orasul in care locuiesc.

Potrivit sursei, Iasul numara 84.440 de utilizatori, fiind pe locul patru la nivel national, cu un procent de 6.74% din total, numarul crescind de la luna la luna.

Oamenii din domeniul relatiilor publice vad in aceste retele de socializare un mediu propice pentru promovarea afacerilor. "Bugetele alocate comunicarii prin retele sociale s-au dublat de la un an la altul. Cauzele sint, pe de-o parte, accesibilitatea mediului si eficientizarea bugetelor in perioada de criza, dar, in aceeasi masura, dezvoltarea acestui mod de socializare. Cosumatorii sint acolo, pe unele categorii de public chiar mai mult decit in fata televizorului sau la difuzorul unui radio. Si sint acolo pentru ca sint interesati de ce se discuta, atentia lor este una activa, iar implicarea foarte ridicata. Asadar, retelele sociale si mediul online, avind in vedere si fenomenul de digitalizare a pietei media, reprezinta viitorul relatiilor publice, daca nu chiar prezentul“, a precizat Simona Dan, specialist in Relatii Publice.

Comentarii