De Business

Punem punctul pe știi

Maghiarii din Transilvania sint in razboi deschis cu "miliardarii rosii" români

miercuri, 14 ianuarie 1998, 00:00
3 MIN
 Maghiarii din Transilvania sint in razboi deschis cu "miliardarii rosii" români

Maghiarii din România, care militeaza pentru autonomie, au intrat in razboi deschis cu "miliardarii rosii" români, pe care doresc sa-i alunge din Transilvania pentru a obtine un monopol cvasi-total asupra acestei regiuni, transmite AFP.
In toate discursurile lor, liderii UDMR evoca cu insistenta necesitatea unei epurari a "miliardarilor rosii, rezultati din nomenclatura lui Ceausescu", pe care ii asimileaza cu mafia româneasca.
"Daca dorim ca aceasta tara sa fie integrata in Uniunea Europeana, trebuie ca guvernul sa lupte impotriva tuturor acestor miliardari, care au profitat de darnicia lui Ceausescu si care sint pe cale de a introduce mafia in mecanismul economiei noastre", afirma Csaba Takacs, presedintele executiv al UDMR, partid membru al coalitiei guvernamentale.
"Aici trebuie restructurata economia", subliniaza primarul maghiar al orasului Tirgu Mures, lasind sa se inteleaga ca minoritatea maghiara are o capacitate mai mare de adaptare la noile tehnologii, comenteaza AFP.
In România, un grup de circa zece oameni de afaceri, practic toti fosti oficiali in cadrul organismelor de comert exterior sau directori ai unor puternice institutii de stat din perioada Ceausescu au adunat averi impresionante, afirma AFP. Dupa caderea comunismului, profitind de relatiile pe care si le facusera pe plan extern, ei au devenit intermediari esentiali pentru orice companie straina care dorea sa faca afaceri in România, sustine consilierul economic al unei ambasade occidentale la Bucuresti.
Dar in Transilvania, UDMR a reusit sa favorizeze sosirea unor investitori ungari dinamici, aflati in competitie directa cu "miliardarii rosii", mai ales in domeniul intermedierii relatiilor de afaceri ale companiilor multinationale, comenteaza AFP.
"Trei sferturi din firmele americane si canadiene din Transilvania sint in miinile ungurilor", afirma un director al unei intreprinderi din Cluj, care aminteste ca Ungaria are o diaspora numeroasa si activa in SUA si Canada. "Ungurii controleaza 80% din industria alimentara din regiune, iar in ultima luna au declansat o adevarata ofensiva pentru controlarea industriei lemnului si pentru cumpararea de terenuri in zona", a adaugat managerul citat.
Pentru a contracara aceasta ofensiva, foarte bogatii oameni de afaceri de la Bucuresti dispun de un atu politic foarte important: nationalismul, afirma AFP. Astfel, periodic, politicienii români amintesc de spectrul unei invazii economice din partea Ungariei si protesteaza fata de "dictatul ungar". Potrivit agentiei citate, acesti politicieni denunta "scandaloasa afacere" a petrolului românesc brut prelucrat in Ungaria, la citiva kilometri de granita cu România, care este apoi revindut la un pret sporit pe teritoriul românesc de catre Compania ungara de petrol. Politicienii români sint nemultumiti de faptul ca apa minerala româneasca serveste la producerea bauturilor gazoase ungare, care sint apoi revindute in România, precum si de contractele de cumparare de mobila ungara fabricata din lemn românesc, iar lista este lunga, comenteaza AFP.
Totusi, usor-usor, "noii imbogatiti" ai nomenclaturii românesti cedeaza teren, ezitind sa investeasca propriul capital intr-o regiune unde concurenta este puternica, in timp ce pentru maghiari acest razboi economic se inscrie in cadrul mai larg al unei strategii politice de autonomie totala, comenteaza AFP.
Economistul Mircea Cosea, fost ministru al Reformei, refuza sa priveasca investitiile ungare in Transilvania drept un pericol. "Nu trebuie sa ne temem de investitiile ungare, ci de absenta investitorilor români", a afirmat Cosea.

Comentarii