De Business

Punem punctul pe știi

Moneda euro scade de patru saptamani, cel mai indelungat declin intr-un an si jumatate

duminică, 27 noiembrie 2011, 15:00
2 MIN
 Moneda euro scade de patru saptamani, cel mai indelungat declin intr-un an si jumatate

Euro a scazut vineri cu 2,1%, la 1,3239 dolari, de la 1,3525 dolari la finele saptamanii anterioare. Fata de yen, moneda unica a pierdut 1,1%, la 102,91 yeni pe unitate.

Pe de alta parte, dolarul a crescut pentru prima data in ultimele trei saptamani fata de valuta japoneza, apreciindu-se cu 1,1%, la 77,73 yeni.

Vineri, moneda euro a fost afectata de retrogradarea ratingului Belgiei de catre Standard & Poor’s. Guvernul belgian are programate pentru saptamana viitoare mai multe licitatii de obligatiuni, inclusiv titluri cu maturitatea la zece ani.

Italia si Franta ies de asemenea pe pietele financiare saptamana viitoare.

Italia s-a imprumutat vineri cu 8 miliarde euro pe sase luni printr-o licitatie de obligatiuni, la dobanzi aproape duble fata de emisiunea similara din octombrie, in timp ce randamentul titlurilor cu scadenta la 10 ani a ajuns la 7,3%.

Dolarul s-a apreciat in raport cu toate valutele de referinta, dupa ce "supercomisia" pe buget din Congresul SUA si-a incheiat fara succes mandatul, esuand in tentativa de a gasi masuri de reducere a deficitului si a datoriei publice care sa satisfaca ambele partide dominante, cel Republican si cel Democrat.

Investitorii au cumparat titluri de Trezorerie SUA, randamentul de referinta coborand cu 0,05 puncte procentuale, la 1,96%. Dobanda titlurilor SUA pe zece ani a coborat astfel sub 2% pentru prima data in ultimele opt saptamani.

Dobanzile mari acceptate vineri de Italia au trimis euro la minimul ultimelor sapte saptamani fata de dolar, la doua zile dupa ce Germania, cea mai mare economie din zona euro, nu a reusit sa gaseasca inevstitori pe piata pentru 35% dintr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani prin care a incercat sa imprumute 6 miliarde euro.

Cancelarul german Angela Merkel si-a reiterat joi pozitia impotriva unor obligatiuni comune ale zonei euro si unui rol mai agresiv, cu atributii sporite, al Bancii Centrale Europene in combaterea crizei.

Merkel a notat, intr-o conferinta sustinuta alaturi de presedintele francez Nicolas Sarkozy si noul premier italian Mario Monti, ca finantarea statelor din zona euro prin titluri comune ar conduce la convergenta dobanzilor. Obligatiunile guvernamentale pe 10 ani ale Germaniei aveau vineri o dobanda de 2,26%, in timp ce titlurile similare italiene se tranzactionau la 7,26%.

Costul la care bancile europene se finanteaza in dolari a atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2008.

Ratingul Belgiei a fost redus la AA de catre S&P, care a aratat ca garantiile bancare, instabilitatea politica si cresterea economica incetinita vor impiedica autoritatile sa reduca nivelul datoriei de stat. Decizia S&P reprezinta prima retrogradare a Belgiei din ultimii 13 ani. (Mediafax)

Comentarii