De Business

Punem punctul pe știi

RCA-ul pentru case, in ceata

miercuri, 21 ianuarie 2009, 19:53
2 MIN
 RCA-ul pentru case, in ceata

Asigurarea obligatorie a locuintelor, care ar urma sa intre in vigoare de la inceputul lunii iulie a acestui an, ridica semne de intrebare in rindul persoanelor care beneficiaza deja de polite private pentru protectia caselor. Astfel, posesorii de asigurari facultative pentru locuinte sustin ca se tem de faptul ca ar putea sa fie constrinsi sa incheie si polita obligatorie impusa de stat chiar daca detin una incheiata anterior cu o firma de profil.

"Ziarul de Iasi" a consultat mai multe companii de asigurari in incercarea de a gasi un raspuns pentru aceasta dilema. Desi majoritatea firmelor iesene din domeniu se feresc in prezent sa spuna ce s-ar putea intimpla in situatia in care, la data de 1 iulie, o persoana are deja o asigurare facultativa de locuinta, companiile au lansat totusi citeva speculatii pe tema.

"Nu stiu cum o sa se deruleze efectiv aceasta activitate. Nu vreau sa fac dezinformare. Va rog sa ma credeti ca nu avem deocamdata toate datele necesare. Cert este ca, potrivit legii, nu se pot cumula cele doua asigurari in caz de dauna", a apreciat Ioan Ivasciuc, directorul ajdjunct al societatii de asigurari Omniasig, sucursala Iasi care a adaugat ca posesorii ambelor polite ar putea sa fie despagubiti proportional cu suma asigurata.

O alta varianta avansata de jucatorii din piata este cea in care proprietarii de asigurari facultative de locuinte sa fie constrinsi sa se asigure obligatoriu suplimentar abia in momentul cind expira primul tip de polita. "O persoana care are o asigurare facultativa valabila pina in luna august ar putea fi obligata abia dupa aceasta data sa o incheie si pe cea obligatorie. Ramine ca CSA (nr.r. – Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) sa stabileasca exact cum se vor derula lucrurile", a specificat Catalin Vaideanu, directorul Ardaf Iasi.

Conform sursei citate anterior, posesorii ambelor tipuri de polite, nu ar putea primi insa ca despagubire suma adunata a celor doua prime asigurate in cazul producerii unui cutremur. "Persoana care are o polita de locuinta facultativa de 100.000 euro si cea obligatorie de 20.000 euro, ar putea primi in caz de o astfel de calamitate suma de 20.000 euro, iar restul pina la 100.000 euro de la cealalta societate de asigurari", a explicat Vaideanu.

Potrivit proiectului legislativ ce ar urma sa fie aplicat din aceasta vara, suma maxima asigurata prin intermediul politei obligatorii este de 20.000 euro in cazul constructiilor cu structura de rezistenta din beton armat, metal, lemn sau cu pereti externi din caramida arsa, proprietarii avind de plata o prima anuala de 20 de euro. In acelasi timp, locuintele din chirpici urmeaza sa fie asigurate pentru suma de 10.000 euro, polita costind 10 euro pe an.

Riscurile pe care ar urma sa le acopere asigurarea obligatorie vizeaza producerea de inundatii, alunecari de teren si cutremure. "Legiuitorul (n.r. – CSA) nu a publicat inca normele de aplicare. Este prea devreme sa interpretam daca nu avem toate datele", a conchis Tatiana Coman, directorul sucursalei iesene Allianz Tiriac.

Comentarii