De Business

Punem punctul pe știi

S-au descoperit gaze naturale in judet

vineri, 18 august 2006, 21:51
5 MIN
 S-au descoperit gaze naturale in judet

Problema care se pune acum este daca gazele sint la o adincime suficient de mica si au o presiune acceptabila, pentru a fi rentabila extragerea lor. O firma privata angajata de Romgaz lucreaza deja intens in zona Miroslovesti – Halaucesti, regia nationala care detine monopolul extragerii gazelor naturale din tara noastra asteptind un raspuns pina la sfirsitul lunii septembrie a.c. Reprezentantii firmei, desi rezervati in declaratii, sint insa foarte optimisti. „Sint sanse de peste 50% ca Iasul sa aiba gaz metan”, confirma si un oficial al Romgaz.
Se foreaza pina la 1,3 km
Lucrarile de prospectare din zona Miroslovesti – Halaucesti sint realizate de firma privata Dafora, care le-a contractat de la Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz, unicul concesionar de gaze din Romania. «1 Ancuta», din satul Miroslovesti, este prima sonda pe care Romgaz a deschis-o in judetul Iasi . Forarile au inceput acum trei luni, iar santierul a ocupat o suprafata de 8.000 mp. Specialistii firmei apreciaza ca, la mijlocul lunii septembrie, vor sti cu exactitate daca merita o investitie in aceasta zona. In prezent, forarile au ajuns la o adincime de 300 metri si, pentru a avea probe certe, se va sapa pina la 1.300 metri. „Sint sanse de peste 50% ca Iasul sa aiba gaz metan”, a sutinut Aurel Pop, geolog la Romgaz.
Paminturi inchiriate de la tarani cu 15.000 lei mp
In Iasi, nu s-a mai lucrat la forarea de gaze naturale din anii ’70. Atunci s-au gasit urme de gaz metan in zona vecina Raucesti, dar s-a forat superficial. „Reprezentantii companiei care foreaza au solicitat autorizatie de instalare. Vor sa infiinteze si alte sonde. Terenul este proprietate privata si li s-au acordat despagubiri proprietarilor, in valoare de 15.000 lei pe fiecare metru patrat ocupat. Daca se descopera gaz de calitate, va fi o sursa de energie pentru comuna”, ne-a spus optimist Mihai Apostol, primarul comunei Miroslovesti. Suprafata de teren a fost inchiriata de la sateni. Romgaz intentioneaza sa dea drumul la o alta sonda, «1 Mircesti», linga Halaucesti, dar, potrivit conducerii firmei, nu a primit inca aprobarea de la RAJAC. SNGN Romgaz a inchiriat in comuna o suprafata de 4.000 mp, care urmeaza sa fie scoasa din circuitul agricol. „Au venit acum citeva luni niste domni de la gaze si au facut niste masuratori in cartierul nou al comunei. Le-au platit taranilor chiria pentru teren, dar de atunci nu mai stim nimic. Conducta trece pe linga un curs de apa din Mircesti si au cerut o aprobare pentru traseu. Din cite imi amintesc, comunistii au lucrat la gaze si au gasit”, a sustinut Cecilia Hodea, primar al comunei Halaucesti.
Romgaz confirma
Specialistii de la Romgaz Medias ne-au confirmat ca s-au descoperit urme de gaz metan la Iasi in urma cercetarilor. Interesul fata de aceasta arie geologica, in vestul judetului Iasi, estul judetului Neamt si sudul judetului Suceava, a crescut din 2005, cind s-au facut prospectiuni geochimice sistematice. „Sint sonde de cercetare. La «1 Mircesti» (in Halaucesti, n.r.) este un zacamint nou. In prezent se foreaza si, in functie de rezultate, vom hotari daca este o zona de interes”, a argumentat Adriana Lata, sefa serviciului Investitii de la Romgaz Medias. Surse din conducerea santierului «1 Ancuta», din Miroslovesti, sustin ca, spre deosebire de perioada comunista, cind utilajele erau mai rudimentare, acum ar fi rentabila chiar o productivitate mai mica. „O presiune de 60-80 de bari ne-ar indemna sa continuam forarile. Nu putem spune de la inceput cu exactitate care sint rezervele de gaze, pentru ca zacamintele sint lenticulare (adica izolate si de aceasta forma, nu compacte – n.r.). Cred ca se va lucra si pentru o productie mai mica de 10 metri cubi pe zi, care este cea normala, avind in vedere preturile in crestere”, ne-a spus seful de santier.
In Moldova mai exista citeva sonde de cercetare pentru gaze, tot in zona: in judetul Suceava s-au descoperit deja gaze si mai sint, pe linga acestea, alte trei sonde de cercetare, iar in judetul Neamt sint patru sonde de cercetare.
Americanii spun ca Romania are rezerve importante de gaze
Desi exista inca rezerve neexploatate in ultimii ani, in Romania se manifesta o tendinta de declin a rezervelor exploatabile de hidrocarburi, situatie posibila datorita lipsei investitiilor. Totusi, exista inca posibilitati de descopeire a unor zacaminte noi in zone si la adancimi mai mari. Potrivit unor estimari ale Departamentului American de Prospectiuni (US Geological Survey), Romania ar dispune de importante rezerve de gaze naturale (circa 400 miliarde m.c.), situate insa la adincimi care depasesc 4.000 metri si care au conditii geologice mai complicate, lucruri care fac ceva mai costisitoare, cel putin la nivelul actual al tehnologiei, exploatarea lor.
Potrivit site-ului Romgaz, rezervele existente de gaze naturale sint concentrate in cea mai mare parte in Depresiunea Transilvaniei (65%), restul rezervelor gasindu-se in estul si sudul Carpatilor.
Pe plan mondial, cel mai mare producator mondial de gaz este Rusia (657 mld. mc anual), urmata de SUA (487), Canada (96), Olanda (80) si Marea Britanie (45). Comparativ, productia de gaze din Romania este de 7 mld. mc anual, adica aproape a zecea parte din ceea ce extrage anual cel mai mare producator european, Olanda. Cu toate acestea, productia Romaniei nu acopera cererea interna, aproape 40% din acest consum fiind acoperit din import, din Rusia.
Magnatul Frank Timis a concesionat jumatate din judet in 2004 pentru petrol
Acum doi ani, magnatul Frank Timis a concesionat de la Guvern aproape jumatate vestul judetului pentru a cauta petrol. Prin doua contracte de concesiune incheiate cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), „Regal Petroleum“ si-a adjudecat exploatarea eventualelor rezerve de petrol de la Suceava si pina la Birlad. „Conditiile geologice de generare si acumulare crediteaza zona cu sanse de evidentiere a unor acumulari de marime mica si medie. Pina a ajunge la etapa de exploatare este necesar ca firma «Regal»
sa efectueze un program de explorare cu metode geologice, geofizice, geochimice si prin sonde“, a declarat Maria Stratulat, in iunie 2004, presedintele ANRM de atunci. Din 1948 si pina la mijlocul anilor ‘70, intreaga Moldova a fost explorata in cautarea petrolului. In anii ‘70, pe cuprinsul judetului s-au efectuat sute de foraje. Numai in zona Iasi – Hirlau au fost efectuate 50 de foraje. Rezultatele au fost o punga de gaz metan descoperita la Deleni si citeva urme de gaz si apa sarata la Popesti, Ceplenita, Halaucesti si Iasi. Teoretic, apa sarata insoteste cel mai adesea zacamintele de petrol. In cazul Iasului, linga apa sarata nu s-a gasit nimic atunci. Judetul Iasi este inconjurat practic de zacaminte de petrol si gaze naturale. Ucraina detine astfel de rezerve in Bucovina de nord. In cursul anilor ‘70 au fost identificate rezerve de petrol si in Basarabia, in apropiere de Ungheni. In zonele Bacau – Roman, ori Malin si Bucsoaia din Suceava, au fost gasite si exploatate zacaminte de petrol sau gaze naturale.

Comentarii