De Business

Punem punctul pe știi

Societatea care detine pensiunea Cardinale, in deriva

luni, 21 iunie 2010, 19:03
4 MIN
 Societatea care detine pensiunea Cardinale, in deriva

Reporterii "Ziarului de Iasi" au descoperit inca un "business", finantat din fonduri europene nerambursabile, intrat in deriva. Firma care a construit Pensiunea Cardinale Resort, cu ajutorul banilor obtinuti prin Programul SAPARD, a intrat in insolventa, iar patronii pensiunii sint urmariti indeaproape de creditori.

Unul dintre acestia acuza asociatii Fortus Construct SRL ca au trecut pensiunea si toate bunurile acesteia pe alta societate pentru a nu fi executati silit. Alti 26 de creditori cer de la patronii pensiunii peste doua milioane de lei.

Saptamina trecuta, cotidianul nostru a publicat un articol in care se arata ca firma care detine pensiunea Paun are probleme cu creditorii.

Bani de la SAPARD

Asociatii firmei Fortus Construct SRL, Iulian Manole Coman si Ioana Coman, au primit in decembrie 2006 o finantare nerambursabila de 88.442 euro prin intermediul Programului SAPARD.

Fondurile au fost accesate pentru constructia unei pensiuni in Bucium, investitie terminata in septembrie 2007. Pentru finalizarea constructiei, pe linga suma primita de la Uniunea Europeana, asociatii Fortus Construct s-au folosit si de banii unei firme de leasing. "Pensiunea inca nu este a mea, ci a firmei de leasing cu care am facut un buy-back. Practic, eu platesc rate la aceasta si abia peste 20 de ani va fi in proprietatea noastra", a spus Iulian Manole, unul dintre asociatii firmei Fortus Construct SRL.

Interesant este ca administratorul firmei nu-si mai aminteste care a fost destinatia fondurilor primite de la Uniunea Europeana. "Prin programul SAPARD am primit banii pentru modernizarea si achizitionarea unor utilaje pentru pensiune", a spus  Coman.

Insa, reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) au precizat clar ca firma Fortus Construct SRL a luat banii pentru constructia pensiunii. "Firma Fortus Construct a accesat fondurile europene pentru constructia noua a unei pensiuni. Banii au fost accesati prin intermediul Masurii 3.4 – «Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative», cerere obtinuta la data de 01.08.2006", au precizat reprezentantii APDRP.

De asemenea, ei au specificat ca patronilor pensiunii li se mai acorda inca o sansa sa salveze activitatea, pentru a nu returna fondurile europene. "Firma are sansa sa se redreseze pentru a iesi din insolventa prin programul de reorganizare. Daca acest proiect nu va fi dus la indeplinire, firma va trebui sa returneze fondurile nerambursabile", au adaugat reprezentantii APDRP.

Dificultatile s-au acutizat anul trecut

Pe fondul crizei economice, problemele familiei Coman s-au acutizat in 2009, iar societatea care detine pensiunea construita cu fonduri europene a intrat in insolventa. Pentru recuperarea datoriilor de la aceasta firma, la judecatorul sindic s-au inscris 27 de creditori care solicita peste doua milioane de lei.

"Am intrat in insolventa, deoarece am intentionat sa realizez alte investitii, dar nu am mai primit bani de la banci. Au fost probleme financiare mari, deoarece nu am avut cu ce sa-mi platesc datoriile, iar la rindul meu, nu am primit bani de la creditori. Si eu am bani de recuperat de la altii, care sint faliti. Am probleme, dar am sa le rezolv pina la urma", a subliniat Iulian Coman.

Acesta a adaugat ca greutatile mari au inceput odata cu sistarea finantarii de catre banci a constructiei unui mall linga Moldoplast. "Am inchiriat, pe zece ani, o suprafata de teren de la Moldoplast, unde intentionam sa ridic un mic si cochet mall denumit Maximall. In urma cu citiva ani se bateau bancile sa-mi acorde imprumutul, dar in prezent mi-au suspendat platile. Asa se face ca am realizat numai 40% din constructie si am suspendat totul. Cladirea este proiectata sa aiba 11.000 de metri patrati, iar parcarea 9-10.000 de metri patrati", se plinge Coman.

Printre creditorii care solicita cele mai mari sume de la firma Fortus Construct se numara Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi cu 1,53 milioane lei, Piraeus Bank Romania cu 118.241 lei si Unicredit Leasing Corporation IFN SA cu 71.262 lei.

"M-au plimbat pe toate drumurile"

Unii creditori ai societatii Fortus Construct SRL Iasi merg mai departe si acuza asociatii firmei ca au transferat bunurile pe numele unei alte societati, pentru a nu fi executati silit. "Eu am inceput relatiile de afaceri cu aceasta firma prin 2007. Ulterior, am platit avans pentru un spatiu comercial intr-un mall, care trebuia sa se construiasca la Moldoplast, dar nu au mai respectat contractul. Am dat in total vreo 400 de milioane lei vechi, insa mi-au mai inapoiat din suma si au mai ramas 170 de milioane lei. Am luat legatura cu acestia, dar m-au plimbat pe toate drumurile. Mai grav este ca de la firma Fortus Construct SRL au fost transferate in trei zile toate bunurile catre firma Emipe Cardinal, detinuta tot de aceiasi asociati. Bunurile au fost transferate pe baza unor facturi, or, stiu ca la Finante daca ai datorii nu poti vinde nimic. Acestia au transferat pe Emipe Cardinal pensiunea cu tot cu masini si bunuri", a declarat Anca Maria Gavril, administratorul firmei Zouzouna SRL.

Iulian Coman recunoaste ca a transferat bunurile societatii, dar spune ca administratorul de la Zouzouna are alte intentii. "Aceasta doamna nu ma lasa in pace de trei ani. Banii pe care i-a dat ca avans pentru spatiul de la mall i-am restituit in proportie de 70%. Facturile sint adevarate, dar nu am lasat firma fara bunuri. Au fost trecute bunuri pe Emipe (Emipe Cardinal – n.r.), deoarece Fortus Construct a intrat in faliment. Daca vrea neaparat sa-i dau o bucata din pensiune, am sa-i dau numai ca sa scap de ea. Au fost si cei de la Garda Financiara si alte institutii si nu au gasit nimic in neregula la mine", a conchis Iulian Coman.

Potrivit Oficiului Registrului Comertului (ORC), atit firma Fortus Construct SRL, cit si Emipe Cardinal SRL au asociati cu cite 50% parti sociale pe Iulian Manole Coman si pe Ioana Coman.

Comentarii