De Business

Punem punctul pe știi

Stagiile de practica, ucenicie obligatorie pentru studentii care vor sa se angajeze

duminică, 15 august 2010, 17:32
3 MIN
 Stagiile de practica, ucenicie obligatorie pentru studentii care vor sa se angajeze

Practica in cadrul unei companii sau institutii publice este un fenomen care capata din ce in ce mai multa amploare in rindul studentilor din anii terminali de facultate. Indiferent ca este vorba despre domenii tehnice, umaniste sau economice, tinerii care sint in curs de definitivare a studiilor in aceste arii de activitate incep sa puna accent si pe desavirsirea profesionala practica in cadrul unei intreprinderi sau a unui potential angajator. Corectitudinea, responsabilitatea, respectarea procedurilor interne si comunicarea sint doar citeva dintre abilitatile pe care tinerii le pot dobindi in cadrul unui stagiu de practica.

Spre deosebire de clasica practica, internshipul este o modalitate recent adoptata de tineri, cu scopul de a se specializa pe un anume post. Daca practica urmareste dobindirea unor cunostinte cu caracter general, un stagiu de internship poate fi asimilat uceniciei. Studentul are posibilitatea de a acumula experienta strict pentru postul pe care il vizeaza pe viitor. 

Reprezentantii companiilor de recrutare de forta de munca sustin ca in ultimul an, cel putin, au fost perioade in care nu au putut face fata cererii venite din partea studentilor care cautau o oportunitate de a face un stagiu de practica. "Am avut niste exemple foarte bune in ultima perioada, in special tineri de la Universitatea "Al.I. Cuza", care se specializeaza in domenii de activiate apropiate cu domeniul meu", afirma Camelia Birzanu, director in cadrul companiei Antal International.

Astfel, studenti de la  Psihologie, Comunicare, Sociologie sau Filosofie s-au interesat deja de posibilitatea efectuarii unor stagii de pregatire. "Sint mai multe cereri decit pot accepta", adauga aceasta. Si studentii de la Universitatea Tehnica au inceput sa vada in internshipuri o posibilitate de a pune bazele unei cariere.

Contact direct cu angajatorii

Stagiile inceteaza treptat sa se limiteze doar la obtinerea unei adeverinte, cu toate ca fenomenul poate fi cu greu stopat definitiv. "Sint optimist ca se va schimba mentalitatea oamenilor asupra practicii. Eu, cel putin, tot timpul am lucrat cu studentii, iar daca erau capabili de performanta ii si recompensam. Prin intermediul Asociatiei Oamenilor de Afaceri incercam sa facem un proiect prin care studentii sa poata avea acces la stagii de internship pe tot parcursul anului", spune Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Iasi si cadru universitar al Facultatii de Constructii de Masini. 

Pe linga familiarizarea tinarului cu un mediu de lucru conform profilului sau si angajatorii au sansa de a profita de pe urma efectuarii unor stagii de pregatire. Ei au posibilitatea de a selecta potentiali angajati pe baza performantelor de care dau dovada. Printre abilitatile pe care un tinar ar trebui sa le deprinda dupa efectuarea unui astfel de stagiu este inclusa in primul rind capacitatea de a finaliza la timp proiectul la care lucreaza.

"De asemenea, un tinar are sansa de a invata si ce inseamna responsabilitatea unui deadline, comunicarea in cadrul echipei, respectarea unor proceduri interne de lucru, integrarea in structura organizationala sau perfectionarea competentelor de lucru cu computerul. Pentru a face aceste lucruri este necesar un stagiu de practica de cel putin doua – trei luni. Intr-o luna nici nu reusim sa ne cunoastem", spune Camelia Birzanu.

"Tinerii capata incredere"

Si in cazul studentilor de la disciplinele tehnice sint o serie de competente care pot fi dobindite prin efectuarea internshipului si care confera unui viitor absolvent o sansa mai mare de angajare. "Cei care vin in practica au posibilitatea de a intelege exact cum gindeste echipa. Un inginer trebuie sa conlucreze cu echipa sa. Inteleg cum functioneaza o masina cu comanda numerica.

Pe de alta parte, un economist are sansa de a scoate dintr-un bilant date contabile, de a participa la redactarea actelor. Tinerii capata astfel incredere. Daca merg dupa aceea la un interviu de angajare se pot prezenta altfel", a opinat si presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

In Iasi, in functie de specializarea fiecarui student in parte, tinerii pot efectua stagii de internship atit in cadrul agentilor economici privati, cit si in institutiile publice. "Si la noi vin studenti pentru a face stagii de pregatire si avem persoane care ii indruma. Tinerii sint destul de implicati si interesati. Sistemul administrativ ii atrage. Din ce am vazut, cel putin unii dintre studentii din anii terminali s-ar putea angaja intr-o institutie publica. Sint bine pregatiti", a precizat Sebastian Tataru, purtatorul de cuvint al Consiliului Judetean Iasi.

Comentarii