Alianta fara minte

luni, 13 iulie 2009, 18:43
3 MIN
 Alianta fara minte

Unul dintre marile mistere ale politicii iesene ramine modul in care functioneaza alianta PDL-PSD pe plan local. Nu stiu despre aceste resorturi enigmatice nici liderii celor doua partide, dar nici membrii de partid mai simpli ori mai importanti. De aceea, unii spun ca functioneaza bine, altii ca rau, dar mai sint sint si unii care declara sus si tare ca nu functioneaza deloc. La cum merg treburile in judetul si municipiul Iasi, probabil ca dreptatea este de partea celor din ultima categorie.

De altfel, lucrurile scirtie chiar si in interiorul partidelor despre care vorbim. La PSD Iasi, Constantin Simirad, seful CJ, a intrat in conflict cu vicele Constantin Adascalitei, de la o factura umflata la o firma de catering. Altadata buni amici ce impartaseau nobilele idealuri ale Partidului Moldovenilor, cei doi pesedisti s-au ironizat "subtil" unul pe altul si au scos la vedere securea razboiului. Solicitat sa intervina, Gheorghe Nichita a preferat sa stea deoparte de marele razboi al sandvisurilor. Intr-un moment in care Iasul este profund afectat de criza economica si de promisiunile fara acoperire ale politicienilor, subiectul de disputa dezvaluie anvergura actualului Consiliu Judetean al Iasului. Probabil, miine, alesii se vor certa de la firimiturile pe care le-au lasat prin sertare vechii ocupanti ai Casei Patrate. Ce mai conteaza ca in judet se traieste ca in Evul Mediu? Sau ca municipiul decade incetul cu incetul?

La PDL, deputatul Petru Movila a denuntat faptul ca partidul din care face parte mai are putin si devine o anexa a PSD. In replica, aflat la Iasi, Radu Berceanu, eternul ministru al Romaniei, ajuns cocosat de atitea magnifice realizari, i-a avertizat pe pedelisti sa nu se mai ia la harta unii cu altii. Mai bine le sugera sa faca mai multa treaba. PDL inca se mai afla la guvernare. Iar Traian Basescu parca mai este presedintele Romaniei. Ivita in politica ieseana ca o "mare speranta", Mihaela Popa, actualmente senator, s-a prabusit in anonimat. Ceilalti cinci parlamentari pedelisti joaca in cinci echipe diferite. Sau chiar sase. Asta ii permite perdantului Dan Carlan sa ramina in continuare arbitru. Cu consecintele de rigoare.

Dupa 20 de ani de democratie originala marca Ion Iliescu, partidele din Romania au inceput sa semene teribil unele cu altele. Ele nu mai reprezinta de mult o doctrina din care sa decurga solutiile la marile probleme ale societatii, ci grupuri de indivizi care se blocheaza unele pe altele. Agenda publica a fost inlocuita cu agenda personala, iar binele comun cu foamea de putere si de bani. Regulile sint dictate de traseisti care neaga acum tot ce au sustinut ieri. La Iasi, PSD este condus de un fost democrat, PDL – de un fost liberal, iar PC – de un politician care a trecut prin toate partidele. Mai ramine ca si in fruntea PNL sa se cocoate un fost pesedist, pentru ca bizarul circuit al incompetentei si imposturii politice sa fie complet. De 20 de ani, Romania este condusa de un FSN cu o multime de capete, dar fara nici o farima de minte.

La Iasi, alianta PDL-PSD nu functioneaza tocmai pentru ca politicienii care alcatuiesc cele doua partide seamana prea mult unii cu altii. Si prea putin cu Iasul.

Comentarii