Care pe care

miercuri, 05 decembrie 2007, 20:50
3 MIN
 Care pe care

Recenta fuziune dintre PD si PLD complica orice calcul politic in perspectiva alegerilor locale de anul viitor. Aparent, noua constructie politica va coagula cele aproape 50% de voturi "portocalii" obtinute in Iasi la euroalegeri. Tot aparent, se simplifica ecuatia principalului contracandidat al lui Gheorghe Nichita la fotoliul de primar, "democrat-liberalii" urmind sa decida intre Dumitru Oprea si Dan Carlan.

La putine ore de la anuntarea infiintarii Partidului Democrat-Liberal (PDL), mesajele venite dinspre cele doua filiale iesene "infratite" sint, insa, contradictorii. Obisnuiti ca deciziile importante privind soarta organizatiei sa fie luate la Cotroceni, democratii afiseaza un soi de relaxare resemnata. Dan Carlan vorbeste despre solutia "naturala" a fuziunii. Desi recunoaste ca nu a discutat nimic cu Dumitru Oprea, este convins ca viitorul candidat la Primarie al filialei PDL va fi decis de o "cercetare sociologica". De partea cealalta, liberal-democratii nu s-au sfiit sa-si arate surpriza si, totodata, debusolarea. Entuziasmul generat de cele 20 de procente obtinute pe Iasi la europarlamentare, la doar 8 luni de la infiintare, s-a risipit peste noapte. Toti au inteles ca, in noua constructie politica, PLD poate deveni a cincea roata la caruta. Transant, Dumitru Oprea a lasat de inteles ca propria-i candidatura la Primarie este un subiect ce nu poate fi negociat.

Referindu-ne strict la declaratii, putem spune ca PDL Iasi a debutat cu stingul. Soarta noii organizatii nu este pecetluita, iar urmatoarele zile vor fi decisive. Ca la orice transplant, reusita "operatiei" va depinde de compatibilitatea celor doua structuri. In plus, va fi determinant modul in care se vor negocia functiile in noua organigrama, dar importanta ramine si perceptia electoratului fata de noul partid.

Conflictul de interese in privinta candidatului PDL la Primaria Iasului pare greu de rezolvat. Fotoliul din Palatul Roznovanu este vechea obsesie a lui Dan Carlan, devenind, in ultimul an, si principalul obiectiv politic pentru Dumitru Oprea. Argumente au amindoi. Democratul mizeaza pe experienta politica, pe un plus de expertiza in administratia locala si pe sprijinul unei structuri de partid mai matura. Dumitru Oprea are in spate managementul performant al Universitatii "Al.I. Cuza" si avantajul unui trend pozitiv de popularitare. Desi este dificil de dat un pronostic, cel mai probabil se va ajunge la un compromis, intr-un scenariu in care Dumitru Oprea ar putea fi candidatul formatiunii la Primarie, acceptind, in schimb, subordonarea politica in filiala fata de Dan Carlan. Pe termen lung, o asemenea eventuala intelegere ar fi totusi firava, ambii lideri ghidindu-se in politica dupa principiului "totul sau nimic".

Mai putin transparenta, dar la fel de interesanta, va fi batalia pentru functiile de rang doi in organizatie. Echipa "universitara" a liberal-democratilor pare o victima sigura. Cu citeva exceptii, majoritatea liderilor PLD Iasi se vor afla la prima confruntare serioasa "pe ciolan". Obisnuiti cu un mod entuziast si boem de a face politica, liberal-democratii au sanse mici sa se impuna in fata "veteranilor" PD. Cum vor reactiona cei din conducerea PLD Iasi cind se vor vedea redusi peste noapte la statutul de simpli cotizanti? Primele semnale transmise dinspre PLD nu sint deloc incurajatoare noii formatiuni.

Pe termen scurt, "heirupismul" care a caracterizat fuziunea PD-PLD  ar putea avea darul de a indeparta o parte a electoratului. In plus, cei care au vazut in PLD un partid atasat valorilor liberale probabil se vor simti dezamagiti de traseul popular pe care se va inscrie noua formatiune. In timp, insa, PDL Iasi poate deveni principala forta politica pe plan local. Pentru ieseni, miza transcede simpla constructie a unui partid prezidential. De nasterea cu succes a noii organizatii depind sansele unui contracandidat puternic la actualul primar.

Comentarii