Cine muta primul?

luni, 26 noiembrie 2007, 19:57
4 MIN
 Cine muta primul?

Votul romanilor de pe 25 noiembrie pentru Parlamentul European nu a fost plin de surprize, dar nici nu a respectat in totalitate previziunile sondajelor de opinie. In primul rind, PD nu e chiar atit de tare si de mare cum se credea. Cu toata implicarea lui Traian Basescu in campanie, care a adus partidului lui Boc un spor de voturi, democratii abia au ajuns in apropierea cotei de 30 de procente. La PD devine sesizabila o anumita problema de resurse umane. Pina acum, democratii s-au dovedit incapabili sa atraga alaturi de ei oameni de calitate, preferindu-i mai degraba pe traseistii politici. In Iasi, cei mai dubiosi primari ex-PSD sint acum la PD. Mai mult, coroborind scorul relativ slab obtinut de democrati cu esecul referendumului, se poate spune ca PD are nevoie urgenta de o regindire a strategiei electorale pentru a mai spera in victorie in 2008.

Plasat pe locul doi, cu un scor nici prea-prea nici foarte-foarte, PSD se apropie de momentul scadentei. Pesedistii trebuie sa aleaga, in viitorul foarte apropiat, calea pe care trebuie sa mearga. Pentru a mai creste in intentiile de vot, PSD e obligat fie sa ajunga la guvernare alaturi de PNL (sau sa colaboreze foarte strins cu liberalii), fie sa ramina in opozitie, dar fara sa aiba in coasta PD. Cum a doua varianta e mai greu de realizat, se pare ca Geoana va forta din nou mina liberalilor, pentru a-i primi pe pesedisti in zona executiva. Pregatirea anului electoral din postura de partid de guvernare poate reprezenta cea mai buna solutie atit pentru salvarea lui Geoana, cit si pentru intarirea partidului. In PSD vor exista insa grave probleme interne, cunoscute fiind frictiunile dintre diferitele tabere, dar si intentia lui Nastase de a se intoarce in fruntea formatiunii.

Liberalii au obtinut un scor mediocru. Se vede treaba ca majorarea pensiilor (imprudenta din punct de vedere economic) le-a adus niste voturi in plus, dar nu prea multe. Totusi, iarna care urmeaza, precum si semnele de slabiciune pe care le arata economia nationala sint doua motive reale de ingrijorare pentru Tariceanu si ai sai. Fara alte masuri populiste, e foarte posibil ca peste citeva luni, adica taman inaintea alegerilor locale, partidul sa-si piarda o parte considerabila dintre suporteri. In plus, va conta si relatia liberalilor cu PSD; un parteneriat la guvernare intre cele doua formatiuni le poate asigura majoritatea in Parlament, dar le va compromite sansele pentru un scor bun in 2008. Poate ca proiectul votului uninominal pus in aplicare, ca si o eventuala fuziune cu PC le poate imbunatati liberalilor, in viitor, imaginea foarte sifonata.

Unul dintre cistigatorii scrutinului poate fi considerat PLD, care a aratat ca e in stare sa  intre fara probleme in Parlament. Interesant este faptul ca votantii acestui partid nu par sa fi fost liberali, ci mai degraba simpatizanti ai lui Basescu. Cu alte cuvinte, liberal-democratii s-au alimentat in special din rezerva de voturi a democratilor, si nu din cea a PNL. Asta inseamna ca partidul lui Stolojan incepe sa-si formeze propriul electorat si propria sa nisa politica, devenind, prin urmare, important in perspectiva viitoarelor alegeri.

Referindu-ne la UDMR, nu poti decit sa apreciezi mobilizarea exemplara a electoralui maghiar, care a trimis la Bruxelles atit reprezentanti ai Uniunii, cit si pe Laszlo Tokes. S-ar putea spune ca ungurii au reusit sa impace, in mod fericit, si capra si varza. Bravo lor!

In schimb, PNG, PRM si PC au esuat previzibil. Cei trei lideri de partid – C.V. Tudor, Gigi Becali si Dan Voiculescu – si-au pierdut cam toata credibilitatea. Dupa ani de zile in care au promovat o multime de ciudati in Parlament, peremistii se pregatesc sa iasa pe usa din dos a politicii romanesti. In ceea ce priveste PNG, este greu de spus in acest moment daca ratarea de pe 25 noiembrie chiar a fost cauzata de conflicul lui Becali cu Hagi sau, de fapt, partidul lui Becali nu a fost niciodata acolo unde il plasau unele sondaje. Ca si PSD, PC este in fata unei alegeri esentiale. De unii singuri, conservatori nu mai au nici o sansa. Totusi, "zestrea" lui Voiculescu – antenele t.v. – poate reprezenta un excelent atu in viitoarele negocieri.  Asadar, spre PNL ori spre PSD?

Una peste alta, alegerile pentru Parlamentul European ne-au dezvaluit – in sfirsit – clasamentul la zi al partidelor romanesti. Remarcam impunerea unei triade – PD, PSD si PNL – , dar si aparitia unei neconcordante intre componenta Legislativului si preferintele de azi ale electoratului. Un calcul simplu ne arata ca cele doua tabere, PNL, PSD, UDMR, pe de o parte, si PD si PLD, de cealalta parte, sint sensibil egale, prilej de lupte tot mai crincene, in viitor.

Din pacate, ramine sub semnul intrebarii chestiunea introducerii votului uninominal. Totusi, faptul ca 80% dintre romanii care s-au prezentat la referendum s-au declarat favorabili acestei initiative ne face sa credem ca partidele care vor lupta in numele acestei idei reformatoare nu vor avea decit de cistigat. Oricum, in ceea ce priveste partidele mari, nimic nu s-a transat in acest scrutin pentru Parlamentul European. Pe 25 noiembrie, ora 21.00, am asistat doar la declansarea neoficiala a campaniei electorale pentru 2008 si 2009. In scurt timp, vor aparea primele mutari spectaculoase pe esichierul politic. Cine incepe?

Comentarii