„Colapsul” din Marea Britanie

miercuri, 12 mai 2010, 18:28
3 MIN
 „Colapsul” din Marea Britanie

Trei sferturi dintre britanici isi doresc sa emigreze, arata un studiu recent, realizat de Currency UK. Supusii Reginei denunta lipsa perspectivelor unui loc de munca si se declara speriati de iminenta crestere a impozitelor. Scaparea de sub control a inflatiei pare inevitabila. Nu zimbiti, nu e nimic de ris. Deficitul bugetar in Regatul Unit este estimat in acest an undeva in jur de 12%. Spre comparatie, "bau-baul" numit Grecia si-a propus in 2010 un deficit de 9,3%, in vreme ce Romania tocmai a negociat cu FMI un deficit de 6,8%. Panica britanicilor este amplificata insa si de rezultatele incerte ale scrutinului parlamentar desfasurat saptamina trecuta. Binomul conservatori – laburisti, care s-a perindat alternativ la putere in ultimele decenii, a fost dat peste cap de liberal-democrati. Bipartidismul, atit de laudat de Traian Basescu, a dat chix exact cind britanicii aveau mai multa nevoie de el.

Pina deunazi, cind David Cameron (Tory) si Nick Clegg (Lib-Dem) si-au strins mina, primul devenind locatar pe Downing Street 10, Marea Britanie a trait frisoanele negocierilor tripartide. E drept, discutiile nu s-au tinut prin bodegi, cum se mai practica prin Noua Europa, dar numai transparente n-au fost. La prinz, Clegg se imbratisa cu Cameron, pe inserat, in lipsa camerelor de luat vederi, ii facea ochi dulci laburistului Brown. Spectrul unui blocaj parlamentar a tinut timp de o saptamina prima pagina a cotidianelor din Insula. S-a ajuns pina-ntr-acolo, incit, cu umorul caracteristic, britanicii isi alaturau Regatul de Somalia, in topul celor mai "neguvernate" state din lume. Nelinistea care a plutit peste Canalul Minecii este insa justificabila, oricite ironii ar stirni pe malurile Dimbovitei. Ultima data cind britanicii s-au confruntat cu varianta unei coalitii la guvernare a fost in 1974. La acea vreme, David Cameron avea 8 ani, iar Nick Clegg cu unul mai putin. Temerile privind instabilitatea politica nu s-au potolit nici dupa anuntul parteneriatului Tory – LibDem. Incertitudinile vin, pe de o parte, din lipsa exercitiului unei guvernari in coalitie, pe de alta parte, din incompatibilitatile de viziune ale celor doua formatiuni. Si apropos de viziune. Care credeti ca a fost subiectul principal de discutii la dezbaterea televizata din campanie dedicata politicii externe? Razboiul din Irak sau Afganistan? Relatia cu Washington-ul si UE? Zona Euro? Nicidecum. Cei trei candidati si-au dat cu parerea despre oportunitatea ca Papa sa viziteze in acest an Marea Britanie. Culmea, toti s-au declarat de acord.

O comparatie, fie si de suprafata, intre "colapsul" din Romania – asa ii spun, mai nou, televiziunile – si situatia politico-economica dificila din Marea Britanie poate parea exagerata. Lasind, insa, la o parte indicii nivelului de trai, observam ca fobiile dezvoltate de contribuabil sint identice in ambele colturi ale Europei. Si asta fara sa mai aducem in discutie Grecia, Spania sau Portugalia, aflate pe marginea prapastiei. Oricit ne-ar placea sa ne victimizam si sa strigam "ca la noi, la nimenea", trebuie sa constatam ca recesiunea a uniformizat frustrarile europenilor. Nu sintem singurii care traim vremuri interesante. Sub presiunea crizei, tot mai multe economii tind sa faca implozie. Si cica mai vine un val.

Comentarii