Constanta lui Clanc

luni, 27 iulie 2009, 18:58
3 MIN
 Constanta lui Clanc

De o buna bucata de timp, toate sondajele de opinie spun cam aceleasi lucruri. Pentru functia de presedinte al Romaniei lupta se va da in trei. Intotdeauna, primul in preferintele electoratului esteTraian Basescu, plasat undeva in intervalul 35-40%, urmat, in ordine, de Mircea Geoana si Crin Antonescu, ambii oscilind in jurul a 18%. Ceilalti potentiali candidati la presedintie sint creditati cu scoruri mai mici, de sub 10%. Clasamentul ar putea fi stricat doar de catre primarul Capitalei, medicul Sorin Oprescu.

La partide, PDL si PSD merg inca umar la urmar, fiecare cu putin peste 30%. Urmeaza PNL, cu vreo 15%. Reaparitia PRM si PNG in zona partidelor ce ar putea depasi baremul de 5% nu este deloc uimitoare. In vremuri de criza, populatia cu drept de vot pare mult mai dispusa sa acorde sprijin personajelor politice cu comportament deviant. Dar genul acesta de fronda se plateste intotdeauna. Tot de catre populatie.

Nu este surprinzator nici gradul previzionat de absenteism, care se pare ca va caracteriza alegerile de la sfirsitul lui noiembrie. Cu siguranta, vom asista la cea mai slaba prezenta la urne din toata istoria scrutinului prezidential. E foarte adevarat insa ca in acest an va fi prima data cind prezidentialele nu vor mai coincide cu alegerile parlamentare. Dar nu aceasta premiera este cauza dezinteresului alegatorilor, ci calitatea indoielnica a actualilor politicieni. Basescu? Geoana? Antonescu?

Sustineam mai sus ca, indiferent de comanditar, rezultatele sondajelor de pe piata din ultimele luni sint foarte asemanatoare. Explicatia acestei constante electorale este simpla. Cei care mai sint interesati de politica au un anumit grad de implicare sau un soi de legatura (uneori dubioasa) cu viata politica. Sint fie membri de partid, fie rude ale politicienilor, fie bugetari activi, speriati de taierea sporurilor, fie pensionari disciplinati, ingroziti de lipsa banilor, fie anumite categorii socio-profesionale dezavantajate si, prin urmare, mai usor de manipulat electoral. Iar aceste segmente de electorat au ales deja. Stiu de pe acum exact cu cine vor vota la toamna. Astfel, indiferent ce se va mai spune de-acum incolo, rau sau foarte rau, despre candidatii la presedintie, optiunile acestor electori sint ferme. Ei sint cei mai credinciosi alegatori. Si cei mai banali.

Din pacate, cei care nu mai voteaza sint tocmai alegatorii care aduceau plusul de suspans si de tinuta alegerilor. Cei care recurgeau la o scurta analiza inainte de a introduce buletinul in urne. Sint cei care l-au facut cistigator pe Emil Constantinescu in 1996 si pe Traian Basescu in 2004. Acum, tot ei sint primii care trintesc usa in nasul politicienilor de turta dulce. Clanc!

In atari conditii, apare o intrebare. Cine dintre actorii politici favoriti va fi cel mai avantajat de aceasta situatie? S-ar zice ca acela care detine cea mai buna armata in teritoriu. Asadar, partidul va deveni extrem de important pentru fiecare candidat la alegerile din aceasta toamna. De asta data, chiar va conta fiecare vot in parte.

Dar si unii dintre dezamagiti mai pot fi inca recuperati. Dar cum? Vom avea parte de arestari spectaculoase? De proiecte nemaipomenite? De exhibitii neasteptate? Fara aceste mutari, rezultatul final al alegerilor prezidentiale va fi influentat decisiv doar de jocul aliantelor politice. Si atunci, in decembrie, nu vom mai vorbi de un cistigator merituos, ci doar de un mare invins.

 

 

Comentarii