Dat la o parte?

joi, 21 aprilie 2005, 23:00
3 MIN
 Dat la o parte?

E foarte greu de rezumat si explicat ceea ce s-a petrecut ieri la PSD. La inceputul zilei, congresul PSD se prezenta cu o sala pe jumatate goala si o atmosfera trista, cu roluri dinainte stabilite sau candidaturi fara sanse. Iliescu si Nastase erau forjati in prezidiu, asteptind numaratoarea voturilor. In sala, Mircea Geoana si Sorin Oprescu urmareau atent impactul zvonurilor privind o iminenta retragere a lui Iliescu, manvera de care, de altfel, nici nu erau straini. Derutati, delegatii asteptau semnalul certitudinii din fata salii, unde dirijorul Iliescu se pregatea pentru inca un rol al vietii sale. Era el, cel care ii mai salvase o data de la opozitie si era garantia unor noi victorii pentru viitor. Insa, brusc, mirajul s-a rupt. Inainte de a striga cineva „e gol!” regele a trecut la un streptease involuntar: „Dau cuvintul tovarasului … domnului Adrian Nastase”. Intr-o clipa, „tovarasul” a revopsit viitorul in cel mai rosu trecut. Simpatizantii, tovarasii adevarati de alta data, s-au simtit jenati. Se camuflasera atit de bine si le placea sa creada ca nimeni nu-i va demasca.
Gafa presedintelui a fost momentul din care „reformatorii” au inceput sa prinda curaj. Holurile s-au infierbintat de negociatori. Aranjamentele tacite pareau date peste cap, raportul de forte reechilibrat. Marile sperante, baronii celebri ai partidului isi gasisera un lider si acesta nu mai era Ion Iliescu. In sala, „prostanacul” Geoana era aplaudat la scena deschisa. Delir. Umilit, Ion Iliescu tacea agresiv. Prin fata ochilor ii trecea o spectaculoasa scoatere din scena. Nu era cu picioarele inainte, dar tot un sfirsit era. Treptat, ceea ce s-a intimplat a depasit chiar asteptarile „reformatorilor”. Organizatiile si-au schimbat pe rind optiunile. Fara sa se stie rezultatul, Geoana era deja un fel de invingator.
Ce se va intimpla dupa congres? „Solutia Iliescu -Nastase” buna pentru anul 1996, miza in principal pe greselile adversarilor. Se ignora faptul ca Traian Basescu nu este Emil Constantinescu, ca Alianta PNL–PD nu are nimic de-a face cu CDR si ca electoratul din 1996 sau 2000 nu va mai fi cel de peste 2-3 ani. O solutie contra timp, contra istoriei, care se consuma cu fiecare pensionar ce da ortu popii, cind PSD pierde un alegator.
In schimb, in teritoriu, daca invinge, Mircea Geoana ar putea fi un lider mai prost decit Ion Iliescu. Sa gestionezi si sa modernizezi un partid care a preluat integral aproape structurile PCR este o problema uriasa. El va avea si alte marci pe frunte: baronii Oprisan, Mazare, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea care l-au sustinut. In acest caz, nu poate fi decit marioneta lor. Ce intelegeri s-au stabilit intre cei care au negociat? Va fi un om de paie? Avem ocazia sa aflam. Oricum, cutremurul de la congres va fi greu de gestionat in structurile din teritoriu tocmai pentru ca nu au existat proiecte reformatoare si nici exercitiul dezbaterii in partid. Acum, odata descatusati, oamenii vor incerca mai multe. Dar Iliescu va ramine liderul unei parti bune din PSD.
In fapt, partidul este extrem de nepregatit pentru schimbare. De la pierderea alegerilor, in ultimele patru luni de zile, a fost o restauratie. In ciuda criticilor acerbe venite din interiorul unor organizatii judetene din partea unor membri simpli de partid, liderii locali si cei de la centru au preferat sa-si faca jocurile in continuare. Au fost alesi la sefia filialelor aceiasi Hrebenciuc, Solcanu, Oprisan, oameni care nu au nimic de-a face cu cu realitatea unui partid modern social-democrat. S-a discutat doar despre pozitia in partid a unor persoane. Asta s-a facut si ieri la Congres. Nu au existat motiuni, cit opinii ale unor oameni. Cultura politica a partidului nu permite inca o rupere de trecut, indiferent cite vorbe mari se vor spune.(Mihai CHIPER)

Comentarii